13 Μαρ 2010

Ακόμη μία δέσμευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των ΤΕΙ...

Εδώ και 30 περίπου χρόνια το Ελληνικό κράτος ... δεσμεύεται...
Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα εκκρεμούν, κάποιοι βγήκαν στην σύνταξη και αρκετοί θα βγουν την επόμενη πενταετία.
Οι πτυχιούχοι Α-ΤΕΙ γίνονται δεκτοί στο Γερμανικό ΤΕΕ αλλά όχι στο Ελληνικό!
Λες και το ΤΕΕ είναι σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών και όχι το επιμελητήριο όλων των Ελλήνων τεχνικών (εμπειροτεχνών, τεχνικών λυκείων, σχολών εργοδηγών, ΙΕΚ ΑΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ)
Και το Ελληνικό κράτος ακόμη δεσμεύεται!
Αυτά βλέπουν οι Γερμανοί και μας δουλεύουν κύριε Παπανδρέου.
(πρώην Υπουργού παιδείας και στέλεχος του ΠαΣοΚ που έπρεπε να έχει λύσει το πρόβλημα από χρόνια)

Τη δέσμευση ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκδοθεί τα πολυπόθητα προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ σε ό,τι αφορά τις τελευταίες 22 εκκρεμούσες ειδικότητες, διατύπωσε, στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ προχθές, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου, τόσο για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων όσο και για το... αδιάβλητο της διαδικασίας έναντι των συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών, δείχνει να ικανοποιούν την κοινότητα των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Η τήρηση, βέβαια, των υποσχέσεων θα είναι...αυτή που θα καθορίσει τη στάση της Συνόδου, όπως άλλωστε επισημαίνεται με έμφαση και στην ανακοίνωση που εξεδόθη χθες, τελευταία μέρα των τριήμερων εργασιών (10-12 Μαρτίου) της Συνόδου που διεξήχθη στη Λαμία. Ωστόσο, χαρακτηρίζουν «σημαντικές» τις δύο υπουργικές δηλώσεις. Η μεν πρώτη αφορά το χρονοδιάγραμμα -μέχρι τον Ιούνιο η αναδιαμόρφωση, μέχρι τον Σεπτέμβριο η έκδοση- και η δεύτερη τις προθέσεις του υπουργείου το οποίο «δεν θα αποδεχθεί διαφωνία συναρμόδιων υπουργείων για συντεχνιακούς λόγους».

Η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι η απάντηση της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, όπως προειδοποιεί η ίδια, αν δεν υλοποιηθούν τα υπεσχημένα. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, τα σχέδια των συγκεκριμένων Π.Δ. -για τις τελευταίες 22 από τις συνολικά 94 ειδικότητες- επαναδιατυπώθηκαν με βάση αρχές οι οποίες φαίνεται να δείχνουν, επιτέλους, τον δρόμο για τη διέξοδο από το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Τι προβλέπεται

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

- Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ θα έχουν δικαίωμα ευρείας επαγγελματικής δραστηριοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μελέτες, εκτιμήσεις, επιβλέψεις, συντηρήσεις, κατασκευές, αξιολογήσεις κ.λπ. ατομικά ή/και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες.

- Η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα χορηγείται από διευρυμένο φορέα (π.χ. διευρυμένο ΤΕΕ ή διευρυμένο Οικονομικό Επιμελητήριο) με διαδικασίες που θα ορισθούν.

- Η επαγγελματική εξέλιξη στα διάφορα επίπεδα ευθύνης, π.χ. συνήθη έργα και προχωρημένα έργα, θα γίνεται ύστερα από πιστοποίηση των απαραίτητων γνώσεων και της εμπειρίας. Θα ιδρυθεί ενιαίος φορέας (π.χ. για τους μηχανικούς), ο οποίος θα επιλαμβάνεται στην πράξη των ανωτέρω θεμάτων, όπως τα όρια και το επίπεδο τεχνικής ευθύνης. *

Πηγή: http://www.enet.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη