3-3-2010
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ‘SIEMENS’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010 και ώρα 10.40΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης ‘SIEMENS’ στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. Ιωσήφ Βαλυράκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν...
οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Νικητιάδης Γεώργιος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Σταϊκούρας Χρήστος, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε μια απάντηση από το Υπουργείο Υγείας, ο Διευθυντής Οικονομικής Οργάνωσης και Υποστήριξης Μαρμελάκης Ιωάννης, με μια σειρά συνημμένα.
Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, να μοιραστεί το διαβιβαστικό μετά την ομόφωνη απόφασή σας και μετά τη συνεργασία του κ. Καμμένου με τον κ. Ανδρέα Μακρυπίδη και άλλους συναδέλφους. Αποστείλαμε τον πρώτο κατάλογο με αίτημα ανοίγματος λογαριασμών. Πρέπει να είναι κάποια εκατοντάδα ή και παραπάνω λογαριασμοί ως πρώτη δόση.
Απευθυνόμαστε όπως είχαμε συνεννοηθεί στον κ. Γκρόζο, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Πρόεδρο της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το κείμενο κοινοποιείται επίσης στον κ. Τέντε, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον κ. Μακρή Προϊστάμενο Εισαγγελίας Αθηνών, στον κ. Χατζίκο Εισαγγελέα Εφετών που εποπτεύει την ανάκριση, στην κυρία Νικολακέα και στον κ. Φιοράκη.
Το διαβιβαστικό παρακαλώ να διανεμηθεί για τους κυρίους συναδέλφους. Τα υπόλοιπα θα μείνουν στα Πρακτικά γιατί πρέπει να τα συμβουλευόμαστε για τυχόν λογαριασμούς. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και άλλοι, των οποίων το άνοιγμα θα απαιτήσει η Επιτροπή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχαμε πει ότι θα κάνετε μια συνάντηση με την εισαγγελία για να μην υπάρχουν δυο φορές τα ανοίγματα λογαριασμών. Δηλαδή αυτά που έχουν ανοίξει από τη δικαιοσύνη να μην ξανααιτούμεθα να ανοίξουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Περιγράφεται στο έγγραφο να ψάξει να βρει η δικαιοσύνη τι έχει ανοιχθεί, τι δεν έχει ανοιχθεί, να κάνει και αυτή κάποια δουλειά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το κάνουν από εκείνη την μεριά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ε, βέβαια. Γι’ αυτό και κοινοποιείται σε όλους. Δηλαδή επιτέλους η τακτική δικαιοσύνη να αντιληφθεί ότι πρέπει και αυτή με τη σειρά της να ακολουθήσει το καθήκον της. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Και εμείς σε κάθε περίπτωση θα υπενθυμίζουμε με τρόπο αυστηρό την υποχρέωσή της.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να μην γίνεται διπλή δουλειά, δηλαδή να μην πάμε να ανοίξουμε ανοιγμένους…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, να γίνεται η δουλειά. Μέχρι στιγμής δεν είναι ότι γίνεται πολλές φορές η ίδια δουλειά. Είναι ότι δεν γίνεται δουλειά. Επιτέλους, λοιπόν, να αρχίσει να γίνεται δουλειά.
(XP)
(XA)
Να σας θυμίσω ότι προσεγγίζουμε αντίστροφα πλέον τη λήξη του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας και παρόλα αυτά κομμάτι ακόμη της δικογραφίας έχουμε στα χέρια μας. Δεν την έχουμε όλη. Εξακολουθεί να έρχεται τμηματικά. Θα εκπνεύσει η προθεσμία και δεν θα έχουμε τη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς παρακαλώ τα στοιχεία σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ονομάζομαι Απόστολος Μπαράτσης του Γεωργίου. Έχω γεννηθεί στον Αλμυρό του Νομού Μαγνησίας 3 Φεβρουαρίου 1954.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια ήταν η σχέση σας με τον Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Εκλέχτηκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. στη γενική συνέλευση της 7ης Ιουνίου 2004.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παραμείνατε μέχρι πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Μέχρι 26 Αυγούστου 2004 όταν ο κ. Βουρλούμης με φορτικό τρόπο απαίτησε να παραιτηθώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πριν ορκιστείτε κύριε μάρτυς, θέλω να μας πείτε αν διώκεσθε καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή σας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή σας έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Να μας το πείτε γιατί απ’ αυτό θα εξαρτηθεί αν ορκιστείτε ή όχι. Μας ενδιαφέρει μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση την οποία εξετάζουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Δεν διώκομαι ούτε υπάρχουν περιοριστικά μέτρα εναντίον μου.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς δίδει το νενομισμένο όρκο)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς πρέπει να μας εκθέσετε κατά την άποψή σας τα θέματα που μας απασχολούν στον Ο.Τ.Ε. Η Επιτροπή μας έχει την ομόφωνη εντολή των Αρχηγών των Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ομόφωνη ψήφο όλων των Βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου –ιστορικά νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια θεσμική εξουσιοδότηση- για τη διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS στο σύνολό του.
Εμείς στα πλαίσια αυτής της έρευνας έχουμε εντοπίσει ότι στον Ο.Τ.Ε. και αλλού η SIEMENS δωροδοκούσε με 2% σε πολιτικό επίπεδο δηλαδή μέλη της Κυβέρνησης και με 8% υπηρεσιακούς παράγοντες του Ο.Τ.Ε. εργαζόμενους ή μέλη της διοίκησης και έτσι κατάφερνε να προωθεί τα προϊόντα της στον Ο.Τ.Ε. Έβαζε λοιπόν 10% καπέλο δηλαδή το κόστος του λαδώματος, του μαύρου χρήματος, και ο Ο.Τ.Ε. πλήρωνε πάνω στο κόστος των προϊόντων της SIEMENS και αυτό το υπερτίμημα που προοριζόταν για την εξαγορά στελεχών και Υπουργών για την προώθηση των πωλήσεων της SIEMENS. Ενδεχομένως το έκανε και άλλη εταιρεία αλλά σ’ αυτή τη διαδικασία κατά κύριο λόγο ασχολούμαστε με τη SIEMENS.
Έχει προκύψει επίσης από έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις ότι η SIEMENS δωροδοκούσε κυβερνήσεις και στελέχη της διοίκησης και εργαζόμενους του Οργανισμού του Ο.Τ.Ε. για δύο λόγους: Πρώτον, για να παίρνουν τα προϊόντα της και να τα παίρνουν σε τιμές όσο γίνεται καλύτερες γι’ αυτήν. Και δεύτερον, για να μην διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών όταν αυτά τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας -μιλάμε για τηλεφωνικά κυκλώματα, για ψηφιακές τηλεφωνικές παροχές- αφού είναι δεδομένο ότι κάθε δύο-τρία χρόνια έχουμε μείωση των τιμών τους στη διεθνή αγορά.
Έτσι κατάφερνε η SIEMENS τη μη ενεργοποίηση των περίφημων ρητρών και τη διαπραγμάτευση για τη βελτίωση των όρων και τη μείωση της τιμής από την προμηθεύτρια SIEMENS. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα συνδέσουμε με πολιτικά πρόσωπα και πάντως με Υπουργούς των Κυβερνήσεων των περιόδων που ο Ο.Τ.Ε. έκανε αυτές τις προμήθειες.
Σας κάνω αυτή την εισαγωγή για να ξέρετε ποιο είναι το αντικείμενό μας και πού θα επιμείνουμε. Σας παρακαλώ με τη γνώση που έχετε να μας δώσετε μια εικόνα όπως εσείς αντιλαμβάνεστε τα πράγματα στον Ο.Τ.Ε. σε σχέση με το σκάνδαλο της SIEMENS.
Έχετε δεκαπέντε λεπτά στη διάθεσή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Πολύ φοβάμαι ότι αυτά που έχω να πω είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πλαίσιο της εντολής που έχετε λάβει.
Αυτά που θα σας πω αφορούν τους τέσσερις περίπου μήνες κατά τους οποίους ήμουν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. υπό την προεδρία του κ. Παναγή Βουρλούμη. Επίσης αφορούν μόνο και κυρίως το θέμα των συμβολαίων τεχνικής υποστήριξης των κυκλωμάτων του Ο.Τ.Ε. από τις εταιρείες SIEMENS, INTRACOM και ANCO.
Περίπου το Μάιο του 2004 ο κ. Βουρλούμης με πλησίασε μέσω ενός κοινού γνωστού και ζήτησε να με γνωρίσει. Μέχρι τότε δεν ήξερα τον κ. Βουρλούμη ούτε τον είχα συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Είχα την ευκαιρία σε δύο-τρεις συναντήσεις να συζητήσω με τον κ. Βουρλούμη γενικά για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα και ειδικότερα για τον Ο.Τ.Ε.
(GM)
XP
Ο κ. Βουρλούμης σε αυτές τις συναντήσεις μου είπε ότι έχει ακούσει για μένα, μου είπε ότι γνωρίζει το πολύ καλό έργο που έχω κάνει για τον Γερμανό όταν ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανός ΑΒΕΕ και μου ζήτησε εμμέσως εάν θα μπορούσα να τον βοηθήσω στο έργο του στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Του είπα «με μεγάλη μου χαρά να προσφέρω ό,τι μπορώ στο έργο σας».
Παραμονές της γενικής συνέλευσης με κάλεσε η γραμματέας του και μου είπε να παρουσιαστώ την επόμενη ημέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ. Ήταν η 52η Τακτική Γενική Συνέλευση, όπου και εκλέχθηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στις 7/6/2004. Προτάθηκα από τον κ. Βουρλούμη μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, εσείς ως μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ έχετε κάποια εικόνα της προϊστορίας, δηλαδή από πότε ξεκίνησε η ψηφιοποίηση των δικτύων του ΟΤΕ, των τηλεφωνικών παροχών το 1990; Έχετε εικόνα;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Από αυτά που έχω διαβάσει και από αυτά που έχω συζητήσει με συναδέλφους του κλάδου ξέρω ότι η ψηφιοποίηση ξεκίνησε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε περίπου σε γενικές γραμμές τι παραγγελίες έκανε, γιατί εμείς εδώ έχουμε μάθει ότι ξεκίνησε με ένα πολύ μεγάλο νούμερο 470 χιλιάδες παροχές και στη συνέχεια 1.000.000.000 παροχές. Έχετε εικόνα αυτού του ρυθμού προμήθειας ψηφιακών παροχών;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Αυτά που έχω διαβάσει από τον Τύπο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχετε προσλαμβάνουσες παραστάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, να πάμε στις προγραμματικές συμφωνίες. Έχετε εικόνα για τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Και αυτή μέσα από τα ΜΜΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, λοιπόν, η γνώση σας εντοπίζεται το 2004 και μας αναφέρετε εκεί ειδικά για τη συντήρηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό μας έχει απασχολήσει και μας ενδιαφέρει πολύ.
Αλλά θα ήθελα να μας πείτε για μία αποστροφή σας, όπου μας είπατε ότι ο κ. Βουρλούμης με όχι τυπικό τρόπο σας απομάκρυνε από τη διοίκηση. Θα ήθελα να μείνετε λίγο εκεί να μας εξηγήσετε με λεπτομέρεια την εικόνα αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ευχαρίστως.
Θα ξεκινήσω από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ που έγινε στις 21/7/2004.
Σε αυτήν τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Βουρλούμης, μας έφερε μία εισήγηση για το πόσα χρήματα έπρεπε να πληρώσουμε τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης που είχε ο ΟΤΕ με τη SIEMENS, την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την ΑΝΚΟ και για το χρονικό διάστημα από 1/7/2004 μέχρι και τις 31/12/2005.
Η εισήγηση που μας είχε φέρει ήταν μία εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΤΕ και συγκεκριμένα μία εισήγηση του κ. Μαλαπάνη, εάν θυμάμαι καλά και μιλούσε για ένα ποσό 25.000.000 ευρώ το χρόνο.
Σε αυτήν την εισήγηση ο κ. Μαλαπάνης εισηγούνταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ να δώσει την άδεια στον κ. Βουρλούμη να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν από αυτούς στο διάστημα από 1/1/2003 έως και τις 30/6/2004, όπως επίσης να διαπραγματευτεί και τις υπόλοιπες απαιτήσεις τους που δεν συμπεριλαμβάνονταν σε προϋπάρχουσες συμφωνίες.
Μετά την εισήγηση του κ. Βουρλούμη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Λιναρδάτος, μοίρασε στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ένα υπηρεσιακό σημείωμα, το οποίο υπογράφονταν από τον κ. Νικήτα Μπαριτάκη και αν ενθυμούμαι καλώς έξι ή επτά υποδιευθυντές της διευθύνσεώς του.
Σε αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα ο κ. Μπαριτάκης εξέφραζε την πλήρη διαφωνία του με το ποσό των 25.000.000 ευρώ και εν πάση περιπτώσει πρότεινε ένα ποσό αρκετά μικρότερο από αυτό. Έγινε μία διαλογική συζήτηση και μετά από αυτή ο κ. Βουρλούμης απέσυρε την εισήγηση που μας είχε φέρει και πρότεινε να βγει μία τριμελής επιτροπή η οποία θα συζητούσε με την Υπηρεσία του ΟΤΕ και θα διαπραγματευόταν με τους προμηθευτές για να βγάλει μία άκρη, αφού το τίμημα που πρότεινε ο κ. Μπαριτάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που πρότεινε….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαμηλότερο λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Πολύ χαμηλότερο, όχι απλά χαμηλότερο. Ίσως περίπου το μισό απ’ ό,τι θυμάμαι.
Σε αυτήν την τριμελή Επιτροπή ο κ. Βουρλούμης πρότεινε τον κ. Μπίτρο και τον κ. Ταμπούρλο. Ο κ. Ταμπούρλος είπε ότι είχε ένα κώλυμα και δεν μπορούσε, οπότε ο κ. Βουρλούμης πρότεινε τον ομιλούντα.
Αυτή η τριμελής Επιτροπή, δηλαδή ο κ. Βουρλούμης, ο κ. Μπίτρος κι εγώ, συναντηθήκαμε μία και μοναδική φορά με την Υπηρεσία του ΟΤΕ, δηλαδή με τον κ. Μπαριτάκη, τον κ. Μαλαπάνη και τον κ. Γεωργίτση. Σε αυτήν τη συνάντηση –δεν έχω την ημερομηνία της αλλά θα πρέπει να έγινε περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2004- είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κ. Μαλαπάνη να δικαιολογεί το τίμημα που αυτός πρότεινε και τον κ. Μπαριτάκη να δικαιολογεί το τίμημα που κι εκείνος πρότεινε και όπως σας είπα ήταν σχεδόν το μισό από αυτό του κ. Μαλαπάνη.
Ομολογώ ότι η παρουσίαση που έκανε ο κ. Μπαριτάκης ήταν πάρα πολύ καλά τεχνικά τεκμηριωμένη εν αντιθέσει με αυτή του κ. Μαλαπάνη. Και μάλιστα ήταν τόσο καλά τεκμηριωμένη ούτως ώστε όταν βγήκαμε από την Αίθουσα σε ένα σχόλιο που έκανα προς τον κ. Μπίτρο, του είπα, «Κύριε καθηγητά τι συζητάμε εδώ πέρα; Από την μία μεριά έχουμε τεκμηριωμένη εισήγηση και από την άλλη δεν έχουμε σχεδόν τίποτα».
PM
(1GM)
Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία συνάντηση που έγινε μεταξύ της Επιτροπής των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της υπηρεσίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο διάδρομο εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτη και τελευταία.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Η συνάντηση αυτή δεν έγινε στο διάδρομο, έγινε σε μία αίθουσα του Ο.Τ.Ε., αλλά ήταν η πρώτη και η τελευταία συνάντηση. Δεν ξανάγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πόσο χρόνο διήρκεσε δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Μιάμιση με δύο ώρες. Στο διάδρομο ήταν η συζήτηση που έκανα με τον καθηγητή κύριο Μπήτρο. Ήταν ένας σχολιασμός, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κύριος Μπαριτάκης δεσμεύτηκε στον κύριο Βουρλούμη να καταθέσει εμπεριστατωμένη μελέτη με την οποία θα τεκμηρίωνε τις απόψεις του. Πράγματι στις αρχές Αυγούστου κατέθεσε αυτή τη μελέτη στον κύριο Βουρλούμη ο οποίος μου την έδωσε και τη διάβασα κάποια στιγμή. Μετά το διάβασμα της μελέτης εξέφρασα την πλήρη αντίθεσή μου μ’ αυτά που γίνονταν μέχρι τότε στον κύριο Βουρλούμη και του είπα ότι στο μέλλον δεν ήμουν διατεθειμένος να υποστηρίξω τέτοιες εισηγήσεις; Τι εννοούσα μ’ αυτό; Η εισήγηση του κυρίου Μαλαπάνη, αν και μιλούσε για δεκάδες εκατομμύρια, εν τούτοις δεν ξεπερνούσε τις δύο σελίδες. Ήταν κάτι σαν τα ραβασάκια που κάναμε όταν ήμασταν μαθητές, δεν ήταν εισήγηση η οποία να τεκμηρίωνε ένα έξοδο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο σε βάθος πενταετίας θα ξεπερνούσε τα εκατό, εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Είπα στον κύριο Βουρλούμη ότι δεν είναι δυνατόν η υπηρεσία του Ο.Τ.Ε. να κάνει τέτοιες εισηγήσεις και ότι δεν είναι δυνατόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. να δέχεται να συζητήσει τέτοιου είδους εισηγήσεις. Στο μέλλον δεν θα πρέπει να τις δεχόμαστε γιατί δεν είναι δυνατό να παίρνουμε αποφάσεις που κοστίζουν τόσο πολύ στον Ο.Τ.Ε. βασισμένοι σε εισηγήσεις μία και δύο σελίδων η κάθε μία. Ο κύριος Βουρλούμης δεν σχολίασε αυτά που είπα.
Στις 25 Αυγούστου, ενώ ήμουν για διακοπές στην Αλόννησο με την οικογένειά μου, μου τηλεφώνησε η γραμματέας του κυρίου Βουρλούμη και μου είπε ότι ο κύριος Βουρλούμης θέλει να με δει. Πράγματι στις 26 Αυγούστου, την επόμενη μέρα, πήγα στο Μέγαρο του Ο.Τ.Ε. όπου συνάντησα τον κύριο Βουρλούμη κατ’ ιδίαν στο γραφείο του. Εκεί ο κύριος Βουρλούμης μου ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση έχουμε μία διαφορά απόψεων και του είπα: «Αυτό, κύριε Βουρλούμη, είναι ηλίου φαεινότερο έπειτα από δύο-τρεις συνεδριάσεις». Κατόπιν μου είπε ότι έχει πληροφορίες από πηγές που δεν κατονόμασε ότι είμαι αυτός από δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ο οποίος συζητά με γνωστή δημοσιογράφο το τι λέμε μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Του είπα ότι αυτό είναι ψέμα, ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και εν πάση περιπτώσει καλό θα ήταν να κατονομάσει τις πηγές του. Ο κύριος Βουρλούμης δεν κατονόμασε τις πηγές του, αλλά αντίθετα μου είπε ότι και άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του είπαν κάτι αντίστοιχο. Του είπα και πάλι: «Καλό θα ήταν, κύριε Πρόεδρε, να κατονομάσετε τους δύο συναδέλφους». Δεν το έκανε ούτε αυτό και μετά απ’ αυτό μου είπε: «Κύριε Μπαράτση, όπως καταλαβαίνετε, εγώ σας έφερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. και εγώ σας ζητώ να παραιτηθείτε». Του είπα: «Κύριε Πρόεδρε, πράγματι εσείς μου κάνατε την πρόταση να πάω στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά σήμερα είμαι εκλεγμένος από τακτική γενική συνέλευση για δύο χρόνια και αυτό που μου ζητάτε, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να γίνει». Ο κύριος Βουρλούμης επέμενε με φορτικό τρόπο επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ήταν αυτός που με πρότεινε για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ότι είχα την ηθική υποχρέωση να παραιτηθώ, αφού αυτός μου το ζητούσε. Μετά από διάλογο ολίγων λεπτών κατάλαβα ότι δεν υπήρχε σημείο επαφής και συνεννόησης με τον κύριο Βουρλούμη, οπότε του είπα: «Εντάξει, φέρτε την παραίτησή μου να την υπογράψω». Ίσως ο κύριος Βουρλούμης δεν περίμενε να γινόταν αυτό τόσο γρήγορα και πήρε μία λευκή σελίδα που υπήρχε δίπλα του και έγραψε ιδιοχείρως ότι παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους και μου έδωσε να υπογράψω την παραίτηση. Του την επέστρεψα λέγοντας: «Ίσως δεν είναι σωστό να υπάρχει ο γραφικός σας χαρακτήρας, κύριε Πρόεδρε. Μπορεί να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μεθαύριο». Κατάλαβε τη γκάφα του, τράβηξε αμέσως την ιδιόχειρη επιστολή, βγήκε έξω, την έδωσε στη γραμματέα του και μετά από ένα-δύο λεπτά ήλθε πίσω με την επιστολή παραίτησης την οποία και υπέγραψα. Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασιζόταν τότε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού; Ρίξτε μία ματιά. Αυτή είναι η εισήγηση για την οποία μας…
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ένα λεπτό να την κοιτάξω και θα σας πω. Βλέπω δύο εισηγήσεις, μία στις 15/12/2004 και μία στις 8/11/2004. Σε μας ο κύριος Λιναρδάτος έδωσε αυτή της 8ης Νοεμβρίου 2004 που έχει τις υπογραφές έξι υποδιευθυντών και του κυρίου Μπαριτάκη.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς διαβάζει την εισήγηση με ημερομηνία 8/11/2004 και τίτλο «Ενημερωτικό σημείωμα προς Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων κ. Γ. Ιωαννίδη (ενημέρωση Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου Ο.Τ.Ε.)»)
Ναι, αυτή είναι και την αναγνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία. Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, επαναλαμβάνω γιατί μας έχετε μπερδέψει λίγο: Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε. διαμορφώνει το Διοικητικό Συμβούλιο με δική του ευθύνη; Ποιος είχε την τυπική και την ουσιαστική αρμοδιότητα να διαμορφώνει, να ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. την εποχή εκείνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Η τακτική γενική συνέλευση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από μόνη της; Υπάρχει κυβερνητική έγκριση γι’ αυτό ή φτάνει η γενική συνέλευση;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Υπάρχει πρόταση του πλειοψηφούντος μετόχου που είναι ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας. Έτσι νομίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα η σύνθεση, δηλαδή η συμπλήρωση του κενού που αφήσατε, έγινε με υπουργική απόφαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Αυτό δεν το γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο κύριος Βουρλούμης μία μέρα πριν από τη γενική συνέλευση με πήρε τηλέφωνο μου είπε: «Κύριε Μπαράτση, πηγαίνω στον κύριο Καραμανλή με τη λίστα των μελών που θα προτείνω για το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ήθελα να προτείνω κι εσάς. Πείτε μου αν δέχεστε». Αυτό ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά ο κύριος Καραμανλής ήταν Πρωθυπουργός, δεν ήταν αρμόδιος Υπουργός εποπτεύων τον Ο.Τ.Ε. Ποιος ήταν ο Υπουργός τότε; Θυμάστε;
(SX)
(3PM)
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι. Ξέρω ότι Υπουργός Τηλεπικοινωνιών ήταν ο κ. Λιάπης. Και Υπουργός Οικονομίας ο κ. Αλογοσκούφης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, με τις υπογραφές των δύο Υπουργών οριστήκατε και ορίστηκε και μετέπειτα ο αντικαταστάτης σας στο Διοικητικό Συμβούλιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Δεν μπορώ να το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άσχετα με την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Νομίζω ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλετε να το διερευνήσετε αυτό; Νομίζω ότι εσείς μπορείτε να το διερευνήσετε πιο εύκολα από εμάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και να το θέσετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα συνεννοηθείτε με τη Γραμματεία της Επιτροπής να μας ενημερώσετε γι’ αυτό. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό ζήτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ήταν ο κ. Αλογοσκούφης όσο το σκέπτομαι. Ο κ. Λιάπης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω τώρα. Παρακαλώ, ερευνήστε -θα το ήθελε η Επιτροπή μας και ενημερώστε μας με ένα μικρό δικό σας υπόμνημα ή ενδεχομένως, αν χρειαστεί, να σας καλέσουμε και πάλι- το ποιος είχε εκείνη την περίοδο την καθ’ ύλην αρμοδιότητα από τη μεριά της κυβέρνησης για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Έχω ακόμη δύο ερωτήματα.
Μας περιγράψετε πώς επειδή εσείς υποστηρίξατε αυτή την εισήγηση, απομακρυνθήκατε. Μας περιγράψατε το μηχανισμό. Οι εισηγούμενοι ξέρετε τι τύχη είχαν; Δηλαδή, ο κ. Μπαριτάκης τι έγινε; Στο τέλος έγινε δεκτή η εισήγησή του; Απορρίφθηκε; Ποια ήταν η τύχη του; Πήρε προαγωγή; Τι έγινε με τον κ. Μπαριτάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι μόνο δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του κ. Μπαριτάκη, αλλά ο ίδιος, απ’ ό,τι ξέρω, είχε μία σειρά από δικαστικές περιπέτειες, τις οποίες απ’ ό,τι γνωρίζω, τις κέρδισε όλες.
Αποτέλεσμα αυτών των περιπετειών που είχε, απ’ ό,τι γνωρίζω σήμερα υπάρχει μία κατηγορία κατά του κ. Βουρλούμη και κατά του Διοικητικού Συμβουλίου για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό το έχω διαβάσει από τον Τύπο. Όχι μόνο αυτό, αλλά ήμουν κι εγώ ένας από τους μάρτυρες που κατέθεσαν στον ανακριτή γι’ αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκτός από τα δικαστικά, είχε και διοικητικές επιπτώσεις αρνητικές ο κ. Μπαριτάκης γι’ αυτή του την εμμονή;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Έγινε και σε αυτόν, ό,τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Τον παρόπλισαν, τον έβαλαν στο ψυγείο και κάποια ώρα τον άφησαν να παραιτηθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εκτός από τον κ. Μπαριτάκη γνωρίζετε και άλλους συνεργάτες του, οι οποίοι έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης από τη διοίκηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Δεν γνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν γνωρίζετε.
Έχω ένα τελευταίο ερώτημα. Μετά θα σας ρωτήσουν οι κύριοι συνάδελφοι.
Κατετέθη στην Επιτροπή μας ότι υπήρχαν δύο αντιλήψεις, δύο φιλοσοφίες. Η μία έλεγε ότι εμείς θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να ενσωματώσουμε δικές μας τεχνολογίες και με δικές μας δυνάμεις εκεί που μπορούμε και η άλλη φιλοσοφία έλεγε –διαμετρικά αντίθετες δηλαδή- να τα παραδώσουμε όλα στους ξένους.
Αυτό θεωρείτε -κατά την κρίση σας και κατά την εικόνα που έχετε- ότι έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία, με την ιδεολογία, με τον τρόπο αντίληψης της λειτουργίας της επιχείρησης ή είχε να κάνει με ενδεχόμενο δόλο, μια που υπήρχαν μίζες, λαδώματα και δεν ξέρω τι άλλα κυκλοφορούσαν μέσα κι έξω από τον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Είχε να κάνει με ενδεχόμενο δόλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κατάλογος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι έχετε σπουδάσει; Ποιες είναι οι σπουδές σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Έχω τελειώσει το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας και μετά έφυγα με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχω κάνει ένα μάστερ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα μαθηματικά, στο Clarkson, έχω κάνει ένα μάστερ στους Μηχανικούς Βιομηχανίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, στην Urbana - Champaign, κι έχω κάνει ένα MBA στο Kellogg Graduate School of Management του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η επαγγελματική σας καριέρα άρχισε από την Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Άρχισε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όπου πού εργαστήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Σε διάφορες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι είδους εταιρείες; Με τι αντικείμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Η μία ήταν εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, νομικών υπηρεσιών. Η άλλη ήταν μία εταιρεία conglomerate, πουλούσε διάφορα είδη. Η τρίτη ήταν μία ασφαλιστική εταιρεία, η CNA.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και στην Ελλάδα πότε ήρθατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Στην Ελλάδα ήρθα το 1988.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και ξεκινήσατε από το ΓΕΡΜΑΝΟ αμέσως ή είχατε πάει σε άλλες εταιρείες πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι. Ξεκίνησα σαν Γενικός Διευθυντής στην εταιρεία Fa Ca D’oro. Ήταν μία βιομηχανική και εμπορική εταιρεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και αμέσως μετά πήγατε στο ΓΕΡΜΑΝΟ.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι, εργάστηκα για άλλες εταιρείες. Στο ΓΕΡΜΑΝΟ εργάστηκα από το 1998 μέχρι το 2001, αρχές του 2001.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πριν από τον ΟΤΕ, πού είχατε απασχοληθεί; Πριν μπείτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ πού είχατε επαγγελματική απασχόληση;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ήμουν σύμβουλος επιχειρήσεων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο λόγος που δεν δεχθήκατε να ορκιστείτε στο Ευαγγέλιο σχετίζεται με τις ιδεολογικές σας πεποιθήσεις ή με το ότι δεν θέλετε… Για ποιο λόγο δεν θέλατε να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Θεώρησα και θεωρώ, ότι είναι καλύτερο να ορκιστώ στην αντρική μου τιμή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είναι, δηλαδή, πεποίθησή σας ότι δεν πρέπει να ορκιζόμαστε. Να δίνουμε την τιμή μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από ευαισθησία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το «αντρική»… Εντάξει, και οι γυναίκες… Στην τιμή σας εννοείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ωραία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κοινός γνωστός που σας συνέστησε στον κ. Βουρλούμη ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ήταν η κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας CORN FERRY HELLAS.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το αντικείμενο αυτής της πρότασης των 25 εκατομμυρίων μπορείτε να περιγράψετε τι ακριβώς αφορούσε, της εισήγησης που έφερε ο κ. Βουρλούμης από τον κ. Μαλαπάνη και αφορούσε 25 εκατομμύρια; Το αντικείμενο τι ακριβώς αφορούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ένα λεπτό. Αφορούσε συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου 2004 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2005 των εταιρειών SIEMENS, INTRANCOM, ANCO προς τον ΟΤΕ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτή η τεχνική υποστήριξη μπορείτε πολύ απλά, με δύο λόγια, να μας πείτε σε τι συνίσταται;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ο ΟΤΕ είχε προμηθευτεί από αυτές τις τρεις εταιρείες μία σειρά από συστήματα για τα οποία έληγε το guarantee που είχαν δώσει οι προμηθευτές. Και μετά από τη λήξη αυτή, έπρεπε να υπογραφεί μία σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και προμηθευτών, μέσω της οποίας οι προμηθευτές θα εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν αυτά τα συστήματα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ποιοι ήταν οι προμηθευτές που έδωσαν τα συστήματα των οποίων η εγγύηση είχε λήξει; Ήταν οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Οι εταιρείες SIEMENS, INTRANCOM, ANCO.
(TS)
(1 SX)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δηλαδή αυτές οι τρεις εταιρείες πούλησαν κάποια συστήματα στον Ο.Τ.Ε. , έδωσαν μία χρονική περίοδο μέσα στην οποία θα κάλυπταν οποιαδήποτε βλάβη και οποιαδήποτε συντήρηση και μετά από αυτή την περίοδο οι ίδιες αναλάμβαναν να συνεχίσουν τη συντήρηση αυτών των συστημάτων.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ακριβώς. Βεβαίως, αυτή τη συντήρηση θα την έκαναν έπειτα από διαπραγμάτευση με τον Ο.Τ.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γινόταν κάποιος διαγωνισμός; Ήταν υποχρεωμένες να αναλάβουν αυτές οι εταιρείες τη συντήρηση ή μπορούσαν να την αναλάβουν και άλλες εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι, ήταν υποχρεωτικό γι’ αυτές τις εταιρείες. Τα συστήματα ήταν proprietory, δεν μπορούσε άλλη εταιρεία να τα αναλάβει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Συνεπώς, ήταν απολύτως δεσμευμένος ο Ο.Τ.Ε. όταν προμηθευόταν εξ αρχής τα συστήματα αυτά να συνεχίσει να αναθέτει τη συντήρησή τους σε αυτές τις τρεις εταιρείες.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η σύμβαση με βάση την οποία προμηθεύτηκε ο Ο.Τ.Ε. αυτά τα συστήματα μήπως ξέρετε πότε είχε υπογραφεί; Πότε τα αγόρασε ο Ο.Τ.Ε. αυτά τα συστήματα και έληγε η εγγύησή τους και πόσων ετών ήταν αυτή η εγγύηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Αυτά, όπως έχω διαβάσει στον Τύπο, πρέπει να τα αγόρασε το 1996-1997. Τότε πρέπει να υπογράφτηκαν αυτές οι συμβάσεις και έληγαν το 2002, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά αυτό το καταθέτω από αυτά που έχω διαβάσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θέλω να σας ξαναρωτήσω τι συστήματα ήταν αυτά, γιατί ακούμε για κάποια συντήρηση συστημάτων και ξέρετε, πρέπει να έχουμε μία εικόνα. Τι συστήματα είναι αυτά; Τηλεφωνικά; Μηχανογράφησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Όχι. Τηλεπικοινωνιακά συστήματα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να σας απαντήσω περισσότερα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και λέτε ότι παρευρισκόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο, μελετώντας την αντίθετη εισήγηση από αυτά που είχε έρθει από τον κ. Βουρλούμη, προετοιμασμένη από τον κ. Μαλαπάνη, αντιληφθήκατε και πειστήκατε ότι ο Ο.Τ.Ε. είχε τη δυνατότητα με τα μισά χρήματα από ό,τι εισηγείται ο κ. Μαλαπάνης να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά πάλι με αυτές τις εταιρείες.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Το αντιλήφθηκα, αλλά δεν πρόλαβα να πειστώ, γιατί έπρεπε να μελετήσω αυτά που εισηγήθηκε ο κ. Μπαριτάκης. Είδα μόνο τη μεγάλη διαφορά στα νούμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στην τιμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Μάλιστα, στην τιμή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μετά, όμως, από τη σύσκεψη που έγινε, αργότερα στο διάδρομο είπατε εσείς, όπως καταθέσατε, στον κ. Μπήτρο: «Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να πάμε με την εισήγηση του κ. Βουρλούμη, που είναι μία εισήγηση πρόχειρη, δύο σελίδων, ενώ η άλλη είναι εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη κ.λ.π.»
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Αυτό έγινε όχι μετά το πέρας του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά μετά το πέρας της συνάντησης που είχε η τριμελής…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, το κατάλαβα. Μετά το πέρας της συνάντησης που είχατε εσείς, ο κ. Μπήτρος και ο κ. Βουρλούμης με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τότε πλέον είχατε πειστεί απολύτως ότι αυτή η συντήρηση δεν άξιζε πάνω από 12 εκατομμύρια, 13 εκατομμύρια, 14 εκατομμύρια, ό,τι τέλος πάντων ήταν το ποσό που ανέφερε η εισήγηση Μπαριτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Είχα πειστεί μετά από αυτή τη συνάντηση ότι η υπηρεσία υπό τον κ. Μπαριτάκη είχε μία πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση για το τίμημα που αυτή ανέφερε, ενώ αντιθέτως ο κ. Μαλαπάνης περιοριζόταν σε γενικόλογα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τελικά τι αποφάσισε ο Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Απ’ ό,τι διάβασα στον Τύπο, αποφάσισε να προχωρήσει με την εισήγηση του κ. Μαλαπάνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έδωσε, δηλαδή, 25 εκατομμύρια, ενώ κανονικά, όπως ισχυριζόταν ο κ. Μπαριτάκης και όπως και εσείς αποδεχτήκατε, θα έπρεπε να δώσει 13 εκατομμύρια, 14 εκατομμύρια.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είχε εναλλακτική λύση; Αφού ήταν μονόδρομος. Μόνο αυτές οι εταιρείες μπορούσαν να κάνουν τη συντήρηση. Δηλαδή εάν πήγαινε στη Siemens, στην Intracom και στην τρίτη εταιρεία και έλεγε: «Κύριοι, εμείς σας προσφέρουμε 14 εκατομμύρια» και έλεγαν οι εταιρείες «Δεν δεχόμαστε», είχε διέξοδο ο Ο.Τ.Ε ή ήταν δεμένος;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Βεβαίως είχε διέξοδο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε, όμως, το μάρτυρα να σας απαντήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Βεβαίως είχε διέξοδο. Αλίμονο εάν αυτές οι τρεις εταιρείες μπορούσαν να εκβιάσουν και να πουν, για παράδειγμα: «Ή μας δίνετε 100 εκατομμύρια ή δεν σας συντηρούμε τα συστήματα». Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Έπρεπε να γίνει μία διαπραγμάτευση μεταξύ του Ο.Τ.Ε. και αυτών των εταιρειών για το πόσο θα ήταν το κόστος συντήρησης των συστημάτων.
Εδώ έχω να πω και κάτι άλλο, εάν μου επιτρέπετε. Όταν πήγα στον Ο.Τ.Ε., σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, υπήρχαν ήδη υπηρεσίες συντήρησης αυτών των εταιρειών προς τον Ο.Τ.Ε. για τα έτη 2003 και τους πρώτους έξι μήνες του 2004. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Μιλάμε για γεγονότα. Πήγε κάποιος τεχνίτης, ξόδεψε μία ώρα εδώ, δύο ώρες εκεί, άλλαξε ένα σύστημα εδώ, δύο συστήματα εκεί πέρα, υπήρχαν time seats όπου μπορούσε η υπηρεσία του Ο.Τ.Ε. επακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια να προσδιορίσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών. Εδώ μιλούσαμε για απολογιστικές υπηρεσίες, για γεγονότα. Για το τι θα γινόταν από 1η Ιουλίου του 2004 και μετά, ήταν θέμα διαπραγμάτευσης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Λίγο-πολύ, όμως, από αυτά που μου περιγράφετε, αντιλαμβάνομαι ότι ήταν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική η διαπραγμάτευση, δηλαδή κάπου θα τα έβρισκαν, θέλανε δεν θέλανε και εάν αναγκάζονταν οι εταιρείες να κάνουν και μία μεγάλη έκπτωση, ενδεχομένως από κάπου αλλού θα τα έπαιρναν.
Υπήρχε ένα τέτοιο καθεστώς διαμορφωμένο στις σχέσεις του Ο.Τ.Ε., της Siemens και της Intracom;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, αλλά νομίζω ότι τελειώνετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έχω άλλες δύο ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχω ένα ερώτημα, γιατί θέλω να συνεισφέρω εδώ.
Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι –διορθώστε με αν κάνω λάθος- ο κ. Μπαριτάκης σας προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στη διαπραγμάτευση που οφείλατε να έχετε με τις προμηθεύτριες εταιρείες για τη συντήρηση. Είναι έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Απόστολος Μπαράτσης): Είναι έτσι. Επιπροσθέτως θα ήθελα να πω ότι ο κ. Μπαριτάκης κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι υπόδειγμα δημοσίου υπαλλήλου και Έλληνα πατριώτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουμε και εμείς εικόνα, κύριε μάρτυς, δεν χρειάζεται, αλλά θα επιμένω εκεί. Άρα, αντί να αξιοποιηθεί από τη Διοίκηση η πρόταση που έδινε έδαφος διαπραγμάτευσης και μείωσης της τιμής των προμηθευτών, τουναντίον υπονομεύτηκε αυτή η δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;
4/3/2010 - http://taxalia.blogspot.com