27 Απρ 2010

Θεσσαλονίκη: Εκπληκτικό αστρονομικό φαινόμενο αύριο στις 21.45'


Οι φίλοι του "Ομίλου Φίλων Αστρονομίας", μας ενημερώνουν:
Το φαινόμενο της διάβασης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον δίσκο των πλανητών δεν είναι σπάνιο. Αλλά όταν συμβαίνει είναι ορατό μόνο από μια πολύ στενή λωρίδα γης. Στις 28 Απριλίου, στις 21:45 το βράδυ, ο ...


ISS θα περάσει ακριβώς μπροστά από τον δίσκο του Κρόνου και η Θεσσαλονίκη είναι στην κατάλληλη θέση για να τον παρατηρήσει.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιάλια, τηλεσκόπιο ή γυμνό οφθαλμό. Μέσα από το τηλεσκόπιο που θα βλέπει τον Κρόνο θα δούμε τον Σταθμό να περνάει αστραπιαία χωρίς να μπορέσουμε να διακρίνουμε λεπτομέρειες.
Με κυάλια θα έχουμε μεγαλύτερο πεδίο και θα δούμε τον Σταθμό να περνάει μπροστά από τον δίσκο και με γυμνό μάτι θα δούμε απλώς έναν πολύ λαμπρό (μέγεθος -4,3) δορυφόρο να γίνετε ένα με τον Κρόνο.
Για την καταγραφή τέτοιων διαβάσεων χρησιμοποιείται κυρίως βιντεοκάμερα, η οποία στοχεύει μέσα από το τηλεσκόπιο και κατόπιν ανάλυσης του βίντεο, βλέπουμε τον δορυφόρο σε 2 με 3 το πολύ καρέ, λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας του μέσα στο πεδίο.

Η περιοχή που θα είναι ορατή η διάβαση από τον δίσκο του Κρόνου είναι η πιό φωτεινή στην εικόνα, ανάμεσα στις δύο κόκκινες γραμμές, Όσο πιό κοντά στην κεντρική πράσινη γραμμή είμαστε τόσο πιό πολλές πιθανότητες έχουμε να παρατηρήσουμε την διάβαση.


Για περισσότερα, στους ειδικούς http://www.ofa.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη