20 Ιουν 2010

«Κλείνει» μέτωπα ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους βουλευτές κάλυψε πλήρως τον Κ. Καραμανλή. Εκανε θετικές αναφορές ακόμη και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ.

Απόπειρα να «κλείσει» τα εσωκομματικά του μέτωπα, εν όψει συνεδρίου, καταβάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί κομβική την εικόνα που θα παρουσιάσει το κόμμα του το επόμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ανωτάτου κομματικού οργάνου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η οποία γίνεται και μέσα από παρασκηνιακές συναντήσεις στελεχών της Ρηγίλλης με διαφωνούντες βουλευτές, εντάσσεται και η ομιλία που έκανε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνεδρίασε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εργασιών του 8ου συνεδρίου του κόμματός του:

Κάλυψε πλήρως τον προκάτοχο του κ. Κ. Καραμανλή, στηρίζοντας συγκεκριμένα πεδία δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του κόμματός του και να δηλώσει ενώπιόν τους ότι τους υπολογίζει όλους ανεξαιρέτως. «Βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να απορρίψει στην πράξη τα όσα λέγονται περί «ανεπιθύμητων».

Εμφανίστηκε ενωτικός, κάνοντας μάλιστα θετικές αναφορές ακόμη και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προέβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να συσπειρώσει βουλευτές και κομματικά στελέχη.

«Eκοψε» για ακόμη μία φορά τη συζήτηση περί συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας τον κ. Καρατζαφέρη εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαίωσε την απόσταση που τον χωρίζει από την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, όταν χαρακτήρισε «ασήμαντο εσωκομματικό τριγμό» τη διαγραφή της. «Η ΝΔ» -τόνισε- «κατάφερε και ανασυντάχθηκε με ασήμαντους εσωτερικούς τριγμούς».

Για το μνημόνιο
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της θέσης του να πει «όχι» στο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία και επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. «Οχι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση», σημείωσε, «μπορεί μόνο να μας βυθίσει περισσότερο...

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί πια να κυβερνήσει με φόβο, με ψεύτικα φοβικά διλήμματα. Δημιουργούν ένα πλέγμα απελπισίας για να καλλιεργήσουν φοβικά ανακλαστικά. Εμείς δημιουργούμε ελπίδα, απορρίπτουμε τα ψεύτικα διλήμματα, αντιστεκόμαστε στα φοβικά σύνδρομα και χαράζουμε νέα προοπτική για τον τόπο».

Αναφορά, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, έκανε και για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι «σήμερα κάποιοι αυτο-προσφέρονται να βάλουν πλάτη στο ΠΑΣΟΚ για πολύ χειρότερα μέτρα, γι’ αυτό και έχουν κερδίσει επάξια τον τίτλο των «εξαπτέρυγων» του ΠΑΣΟΚ...

Στήριξη στις κυβερνήσεις της ΝΔ
«Κάναμε λάθη, αλλά αφήσαμε και σημαντικό, θετικό έργο»

Στη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ήταν παρών ο πρώην πρωθυπουργός, αίσθηση προκάλεσε η πλήρης στήριξη του κ. Σαμαρά στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε και πάλι σε ψήγματα αυτοκριτικής της μορφής «κάναμε λάθη» και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην αναφορά ως επιτευγμάτων της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και της συμφωνίας με την «Cosco».

«Κατά τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, προχώρησε η Ελλάδα σε στρατηγικής σημασίας επιλογές και αποφάσεις, όταν το ΠΑΣΟΚ, τότε στην αντιπολίτευση, είτε τις αρνιόταν είτε τις υπονόμευε...», σημείωσε. «Εμείς κάναμε λάθη και παραλείψεις, αλλά αφήσαμε και θετικό έργο. Την αυτοκριτική μας για τα σφάλματα την κάναμε. Το θετικό έργο το υπερασπιζόμαστε».

Λίγο νωρίτερα, είχε αναφερθεί και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τότε «μπήκε το πρώτο φρένο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του ΠΑΣΟΚ». Ακόμη, χαρακτήρισε «πόλεμο φθοράς» κατά της ΝΔ τις εξεταστικές επιτροπές και αθώωσε όλους τους πρώην υπουργούς που φέρονται να έχουν εμπλοκή. Από αυτόν τον πόλεμο φθοράς κατά της ΝΔ προέκυψαν μόνο στοιχεία ενοχής... κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ! Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής κατά στελεχών της ΝΔ», τόνισε.

Απάντηση στην κριτική από τον Κυρ. Μητσοτάκη
Επέμεινε κατά της απεργίας των καθηγητών

Στην αντεπίθεση «περνά» ο κ. Κυρ Μητσοτάκης, ο οποίος δέχτηκε κριτική για τη θέση που πήρε κατά της απεργίας των καθηγητών από την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ κ. Ελ. Βόζενμπεργκ και τον κ. Γ. Μανώλη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι δίπλα στους δοκιμαζόμενους εργαζομένους και συνταξιούχους.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάλεσε τον γραμματέα οργανωτικού και πρώην βουλευτή της ΝΔ να αποσαφηνίσει «εάν στηρίζει ή καταδικάζει τέτοιου είδους εκβιαστικές πρακτικές».

Αιχμές «Από την απάντησή του, την οποία αναμένω με ενδιαφέρον, θα φανεί ποιος είναι δίπλα στην κοινωνία, δηλαδή με τα συμφέροντα των πολλών, και ποιος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων», προσέθεσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Αλλοι», σημείωσε, «στέκονται δίπλα στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις, που εάν είχαν εισακουστεί, ούτε η Ελλάδα ούτε η ΝΔ θα ήταν στη σημερινή δύσκολη θέση. Εγώ ανήκω στους δεύτερους».

Η κυρία Βόζενμπεργκ, από την πλευρά της, είχε εκφράσει επίσης δημόσια τη δυσφορία της για τα όσα ανέφερε σε άρθρο του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης περί εκβιαστικών πρακτικών από την πλευρά των εκπαιδευτικών που στηρίζονται και από συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Παιχνίδι τακτικής στη Βουλή για την Προανακριτική

Σε «παιχνίδια τακτικής» εν όψει του Συνεδρίου καταφεύγει η ΝΔ, που μεταθέτει στο... μέλλον τη δική της πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τη χαρακτηριστική δήλωση «δεν βιαζόμαστε!». Επιπλέον, η Ρηγίλλης προχώρησε σε αλλαγή στάσης, καθώς σε περίπτωση που η δική της πρόταση απορριφθεί τώρα, δεν θα μπορεί να επανέλθει με νέα πρόταση για τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλο στηριζόμενη στα ίδια γεγονότα.

Ανακοίνωση
Σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κ.Ο. επισημαίνεται ότι «η ΝΔ θα ασκήσει στο ακέραιο το θεσμικό της δικαίωμα για την υποβολή προτάσεως για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις τυχόν ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς βεβαίως και πιθανών άλλων πολιτικών προσώπων».

Η ΝΔ δηλώνει πως «θα το πράξει με αίσθημα ευθύνης σε χρόνο που η ίδια θα επιλέξει, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης και το άνοιγμα των λογαριασμών». Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «θα εκφραστεί όποτε εκείνη αποφασίσει». «Εξάλλου» σημειώνει «το αδίκημά του για 5 χρόνια ακόμη δεν θα έχει παραγραφεί...».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με «μικροκομματική λογική με μόνο στόχο την πολιτική ομηρεία της ΝΔ», σπεύδοντας να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για έξι πρώην υπουργούς της. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή των πρώην «γαλάζιων» υπουργών Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλο και Κ. Κιλτίδη, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΝΔ.

Λ. Γαλανός | ethnos.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη