29 Ιουν 2010

Δήλωση για το Σκοπιανό

Ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης και θεωρείται -όχι άδικα- ένα από τα δυνατά χαρτιά. Γνωρίζουμε στο taxalia, ότι είναι φίλος του Νίμιτζ. Υπήρξε μαζί του και ιδρυτικό μέλος του CDRSEE. Για αυτό και σε προσωπική μας επικοινωνία του ζητήσαμε τις απόψεις του για το "Σκοπιανό". Στο θέμα αναρφέθηκε και σε πρόσφατη τύπου.

Ανακοινώνοντας το ενδιαφέρον του λοιπόν για τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ.Ευθυμιάδης δήλωσε:

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραχάραξη της ιστορίας που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, η ιστορία είναι με το μέρος μας, καταφέραμε όμως να μην φτάνει αυτό!
Καταφέραμε να είμαστε πίσω από όλους παρακαλώντας για την αλήθεια. Διότι όταν μπορούσαμε να κοντράρουμε τα ψέματα και να αντιμετωπίσουμε τα σαθρά επιχειρήματα, εμείς είχαμε τον Τίτο στην Θεσσαλονίκη και του ρίχναμε λουλούδια! Δεν αντιδράσαμε τότε που έπρεπε, όταν οι Σκοπιανοί προπαγανδιστές παραχάρασσαν την ιστορία στα βιβλία του Harvard του Καναδά και της Αυστραλίας. Εμείς αλλού κοιτούσαμε και γελούσαμε.
Τώρα στριμωχτήκαμε από λάθη τα οποία κάναμε. Αυτή είναι η άποψή μου. Η αλήθεια και η ιστορία στηρίζουν απόλυτα τις Ελληνικές θέσεις. Όλοι στο εξωτερικό, όταν τους μιλάς με επιχειρήματα τα αντιλαμβάνονται πλήρως, αλλά σου επισημαίνουν ότι και στα Σκόπια λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια με μια τελείως διαφορετική νοοτροπία, για την οποία εμείς δεν τοποθετηθήκαμε και δεν αντιδράσαμε σωστά.
Είναι λοιπόν ένα δύσκολο θέμα το οποίο δεν μπορεί να χειριστεί ένας άνθρωπος, ούτε ένας δήμος, είναι ένα θέμα εθνικό στο οποίο δεν υπάρχουν μοντέλα και fix ιδέες.
Διότι, βέβαια, το κύριο πρόβλημα είναι ο «αλυτρωτισμός» μέσα από την ταυτότητα που οι Σκοπιανοί επιμένουν να διατηρήσουν ως «Μακεδονική». Αυτό είναι το κύριο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα με τους γείτονές μας. Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ σημαντικά θέματα κι αυτό είναι ένα από αυτά που θέλει πολύ σύνθετο και δυναμικό χειρισμό, αλλά δεν πρέπει να είναι η επικεφαλίδα της προόδου αυτής της πόλης. Η πόλη πρέπει να αναπτύσσεται, η πόλη πρέπει να προοδεύει, νέες δουλειές να δημιουργούνται, θέσεις εργασίας να υπάρχουν και η ποιότητα ζωής να βελτιώνεται, ευελπιστώντας ότι οι πολιτικοί θα μπορέσουν να το λύσουν αυτό το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

http://taxalia.blogspot.com 19.06.2010
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη