14 Ιουλ 2010

Τι θα γίνει αν εξαγοραστούν οι Ελληνικές τράπεζες;

Οι αναγνώστες του TaXalia αρθογραφούν

Ακούμε τις τελευταίες μέρες από τον κο. Παπακωνσταντίνου και τον κο. Προβόπουλο τη σύσταση προς τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις για συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις με σκοπό να δημιουργήσουν ισχυρά κεφαλαιακά ιδρύματα ώστε να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση με αυξημένη ρευστότητα.

Από την άλλη υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο έχει ως πρακτική να εμποδίζει τέτοιες κινήσεις μεταξύ των ντόπιων τραπεζών ώστε ή να καταφεύγουν στη λύση του ταμείου στήριξης (ώστε να είναι δέσμιες και αυτές του μνημονίου) ή να δημιουργεί συνθήκες ελαχιστοποίησης της χρηματιστηριακής τους αξίας ώστε να πωλούνται σε ξένες τράπεζες οι οποίες είναι μέρος του συστήματος που συντηρεί τις πολιτικές του ΔΝΤ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διεργασίες θα παίξουν και οι κυπριακές τράπεζες οι οποίες έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο: είναι ξένες τράπεζες αλλά και εν μέρει θεωρούνται ‘’ελληνικές’’. Έτσι μπορούν να ξεπεράσουν το σκόπελο του ΔΝΤ από τη μία αλλά και να μην υπάρχει αντίδραση του κόσμου περί ξεπουλήματος σε ξένες τράπεζες από την άλλη (αν αυτό έχει κάποια σημασία).

Ακόμα με το νέο εργασιακό νόμο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πλέον δικαίωμα απολύσεων 5% Μ Η Ν Α Ι Ω Σ επί του συνόλου του προσωπικού. Έτσι αν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 50.000 σε τράπεζες από τις επικείμενες συγχωνεύσεις ή εξαγορές υπάρχει δυνατότητα απόλυσης 2.500 εργαζομένων το μήνα. Σε αυτή την κατάσταση να υπολογίσουμε και το ύψος των αποζημιώσεων και το τρόπο και χρόνο καταβολής τους για να σκεφτούμε πόσο βολεύουν αυτές οι συνθήκες για την πραγματοποίηση των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών.

Τέλος το ερώτημα μετά από όλα αυτά είναι πως οι ξένες τράπεζες (αν εξαγοράσουν τις ελληνικές) θα διαχειριστούν τους δέσμιους, με τα δάνεια και τα χρέη, Έλληνες. Σκεφτείτε μόνο ότι με τις σημερινές ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες στα δάνεια επιμηκύνετε ο χρόνος αποπληρωμής τους (δηλαδή περισσότερα χρόνια δέσμιοι) και τα ποσά που δίνονται τελικά για την αποπληρωμή των δανείων αυτών είναι πολλαπλάσια των αρχικών δανείων.

Περιμένουμε τις εξελίξεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη