14 Ιουλ 2010

Και οι Tούρκοι... οργανώνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο!

Ρε τους καραγκιόζηδες!

Επειτα από ένα δεκαήμερο δοκιμασίας των ελληνικών αντοχών, η Αγκυρα προχωρεί σε κλιμάκωση των προκλήσεών της, καθώς αιφνιδιαστικά χθες ανακοίνωσε την έξοδο του ερευνητικού σκάφους σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Με τη NAVTEX 507/10 η Τουρκία ενημερώνει ότι το "Πίρι Ρέις" ("R/V K. Piri Reis") στο διάστημα από 13 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες και στη διάρκεια των ερευνών αυτών θα ρυμουλκεί καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων, ένδειξη ότι πρόκειται για σεισμικές έρευνες.
Οι συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες ταυτίζονται σχεδόν με την περιοχή στην οποία το νορβηγικό σκάφος "Μάλενε Οστερβολτ" είχε επιχειρήσει και πάλι έρευνες το 2008 για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ, προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η περιοχή αυτή είναι εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, ενώ επεκτείνεται και σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κίνησή της η Αγκυρα (και ενώ επίκειται νέος γύρος διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, αλλά και συνάντηση των κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου στο Καζακστάν) επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και "διαγράφοντας" το Καστελόριζο από την οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες προκλήσεις με την αποστολή του σκάφους "Τσεσμέ" στο Βόρειο Αιγαίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (για υδρογραφικές έρευνες, όπως υποστήριζε η τουρκική πλευρά), με τους εικονικούς συναγερμούς για να διεκδικήσουν το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, μόλις χθες στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τρισδιάστατες πετρελαϊκές έρευνες σε έκταση 1.100 τετρ. μιλίων στη "Μεσόγειο", χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη περιοχή.
Η Αθήνα επιχειρεί να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας και έχει ήδη προβεί σε προφορικά διαβήματα, με τα οποία ζητεί να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της περιοχής, την οποία αφορά ο διεθνής διαγωνισμός για τις πετρελαϊκές έρευνες και συγχρόνως προειδοποιεί για τη μη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή των διεθνών υδάτων επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγχρόνως τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που βρίσκονται στην περιοχή θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τη μορφή των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το "Πίρι Ρέις" στην επίμαχη περιοχή.
Ν. Μελέτης | http://www.ethnos.gr/


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη