ΩΡΑΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΜΑΤΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ενοίκια και το υψηλό κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, έχει μετατρέψει την άλλοτε γεμάτη ζωή παραλία της Θεσσαλονίκης σε ένα...
δρόμο γεμάτο... λουκέτα.
Η πτώση του τζίρου έχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες των καφέ, που βλέπουν τα μαγαζιά είτε να κλείνουν είτε να μετακομίζουν σε άλλες πιο φτηνές περιοχές με σαφώς λιγότερα λειτουργικά έξοδα, όπως η περιοχή της Βαλαωρίτου που έχει μετατραπεί στο νέο σύγχρονο στέκι της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.
«Σε ποια πόλη που έχει λιμάνι επικρατεί αυτή η κατάσταση; Μέσα σ' αυτόν το χρόνο έχουν κλείσει περίπου τα μισά μαγαζιά, ενώ τον επόμενο φοβόμαστε ότι θα κλείσουν και τα υπόλοιπα. Από τα 22 καφέ-μπαρ που λειτουργούσαν επί της λεωφόρου Νίκης έχουν κλείσει τα 10, ενώ η κίνηση έχει μειωθεί περίπου στο 50%», δηλώνει στον «A» η Νατάσα Καλαφάτη, υπεύθυνη καφέ στην παραλία.
Η αγοραστική δύναμη έχει πέσει, ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο επιλεκτικός και δεν έχει την ευχέρεια να κάνει «περατζάδα» σε 2 και 3 μαγαζιά καθημερινά. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν οι επιχειρηματίες, όπως λένε, να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τις τιμές στα προϊόντα τους, απορροφώντας τις αυξήσεις ΦΠΑ, ενώ σε κάποια προχωρούν και σε μειώσεις.
«Εχουμε κρατήσει τις τιμές μας σταθερές εδώ και τέσσερα χρόνια. Είμαστε οριακά, δεν έχουμε άλλες επιλογές. Ο κόσμος κάνει ακόμη και σε μας έρευνα αγοράς. Δεν μπορείς να του πάρεις τα χρήματα που έπαιρνες παλιότερα. Φυσικά στην ίδια πορεία βρίσκονται και τα πουρμπουάρ, τα οποία έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Ζητούν ακόμη και το 50λεπτο», τονίζει η κ. Καλαφάτη και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο προέρχεται από την κατανάλωση αλκοόλ. Γι' αυτό και έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε ειδικές προσφορές στα ποτά».
Πλήγμα τα νέα μέτρα
Οι ιδιοκτήτες των καφέ-μπαρ, πάντως, εκτιμούν πως τις επιχειρήσεις έχει πλήξει καθοριστικά και ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο υποχρεώνονται τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και στις δύο μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευή- Σάββατο, να κλείνουν τη μουσική.
Οι επισκέψεις της Αστυνομίας, όπως λένε, είναι συχνές και οι παραβάτες πληρώνουν ανάλογα πρόστιμα, που μετριούνται σε... αντιστοιχίες ντεσιμπέλ.
«Οταν οι πελάτες βρίσκονται στο κέφι, έρχονται οι αστυνομικοί και μας κλείνουν τη μουσική. Ολοι νομίζουν πως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Δεν μπορούν να φανταστούν ότι ο νόμος μας αναγκάζει να κλείνουμε τη μουσική. Το κακό έχει ήδη γίνει. Τα μπαρ μετατρέπονται σε ησυχαστήρια. Είμαι σίγουρος πως στην πορεία θα υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες από τους ίδιους τους πελάτες», είπε ο Σταύρος Πέτρου, υπεύθυνος σε καφέ-μπαρ. Μεγάλο πλήγμα θεωρούν οι καταστηματάρχες την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους τους, μετά τη 1 Σεπτεμβρίου, φοβούμενοι πως -εν μέσω κρίσης- θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση τζίρου.
Υπέρογκα ενοίκια
Με τα ενοίκια να κυμαίνονται από 12.000 έως 25.000 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και τα επιπρόσθετα τεράστια έξοδα, οι μαγαζάτορες δηλώνουν πως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φαίνεται πως δεν έχουν θορυβηθεί από το κλίμα που επικρατεί και τα ενοίκια παραμένουν στις ίδιες τιμές, χωρίς να έχουν προβεί σε κάποια μείωση.
Την ίδια ώρα, τσουχτερά πρόστιμα, που αγγίζουν τα 2.000 ευρώ, επιβάλλονται στις επιχειρήσεις λόγω των τραπεζοκαθισμάτων. «Οταν έχεις να δώσεις 400 ευρώ στο ΙΚΑ για την ασφάλιση του εργαζομένου σου, το 50% του τζίρου σου στους δημοτικούς φόρους και άλλα πόσα πάγια έξοδα, δεν μπορείς να δέχεσαι τέτοιο πόλεμο από το δήμο. Χρειαζόμαστε τραπεζοκαθίσματα, όχι πρόστιμα που μας καταστρέφουν», επισημαίνει ο Γιώργος Κάπαρης, ιδιοκτήτης καταστήματος.