30 Ιουλ 2010

Αιματηρή συμπλοκή ελλήνων και αλβανών νεαρών σε αυλή νηπιαγωγείου έξω από τη Βέροια


«Αν πεθάνει το παιδί που μαχαίρωσαν, τότε οι Αλβανοί δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο χωριό μας και πρέπει να φύγουν όλοι». Οι απειλές της Αναστασίας Βουργαζίδου- Πετρίδου, συμβούλου στο τοπικό διαμέρισμα Διαβατού Ημαθίας, δεν εκφράζουν μόνον την ίδια. Εκτοξεύθηκαν από πολλούς κατοίκους μετά τον χθεσινό τραυματισμό τεσσάρων νεαρών Ελλήνων- οι τρεις ανήλικοι- από ομάδα αλβανών μεταναστών.

Η αιματηρή συμπλοκή, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ελληνοαλβανική βεντέτα, έλαβε χώρα στην αυλή του...
νηπιαγωγείου του χωριού Διαβατό, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας, όταν επτά οικονομικοί μετανάστες από τη γειτονική χώρα επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα στους νεαρούς Ελληνες και τους τραυμάτισαν. Κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι αιτία της αιματηρής επίθεσης ήταν η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο παρέες παιδιών ελληνικής και αλβανικής καταγωγής για ένα ποδήλατο, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι οι νεαροί ήρθαν στα χέρια για κάποιο εφηβικό φλερτ.

Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βέροιας, σε κρίσιμη κατάσταση και με μηχανική υποστήριξη, ένας 17χρονος έλληνας μαθητής. Οπως δήλωσαν χθες το απόγευμα στα «ΝΕΑ» θεράποντες ιατροί, ο ανήλικος τραυματίστηκε με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα για την κατάσταση της υγείας του. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, με τραύμα στον λαιμό, επίσης από μαχαίρι, ένας 16χρονος, ένας συνομήλικός του ο οποίος είναι χτυπημένος στο σαγόνι, ενώ ένας ακόμα νεαρός ηλικίας 20 ετών δέχθηκε τυφλά χτυπήματα από μαχαίρι στα γεννητικά όργανα, τον μηρό και την πλάτη. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ένας νεαρός Αλβανός, με τραύματα στα πλευρά, ενώ φρουρείται από αστυνομικούς για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βεντέτας.

Εβγαλαν μαχαίρια
Το επεισόδιο ξεκίνησε από ένα Ελληνόπουλο: Οπως έγινε γνωστό, ένα από τα παιδιά της παρέας χτύπησε τον νεαρό Αλβανό. Αυτός πήγε αμέσως στο σπίτι του κλαίγοντας και ζήτησε βοήθεια από τους γονείς του. Ο πατέρας του με τον θείο του και άλλους πέντε ομοεθνείς τους, ηλικίας από 22 έως 40 ετών, πήγαν αμέσως στο νηπιαγωγείο κρατώντας ξύλα στα χέρια και ρώτησαν τα παιδιά, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα στην αυλή, ποιος χτύπησε τον γιο του. «Πρώτα τους χτύπησαν με τα ξύλα και μετά έβγαλαν μαχαίρια και άρχισαν να χτυπούν τα τέσσερα παιδιά. Ακούστηκαν κραυγές και φωνές που ζητούσαν βοήθεια. Ο 17χρονος προσπάθησε να τους χωρίσει και τον χτύπησαν στην κοιλιά. Η αυλή γέμισε αίματα. Εφυγαν τρέχοντας και εμείς μεταφέραμε με αυτοκίνητα τα παιδιά στο νοσοκομείο», λέει στα «ΝΕΑ» ο 68χρονος Γιώργος Μουρατίδης.

Εκατό και πλέον εξαγριωμένοι κάτοικοι έσπευσαν στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου όμως αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν το κτίριο, αφού υπήρχε κίνδυνος να επιτεθούν στον νεαρό αλλοδαπό που είχε διακομιστεί νωρίτερα τραυματισμένος.

«Στο χωριό μας δεν έγιναν ποτέ καβγάδες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών. Δεν είμαστε ρατσιστές. Νομίζω ότι ήταν η κακιά στιγμή. Αλίμονο αν αρχίσουμε να χτυπάμε όποιον Αλβανό βρίσκουμε μπροστά μας», λέει ο συνταξιούχος Γιώργος Φωτόπουλος, την ώρα που συζητεί καθισμένος στα παγκάκια της πλατείας του χωριού με συνομηλίκους του για τα αιματηρά γεγονότα που συγκλόνισαν την ήσυχη κοινωνία στο χωριό του μακεδονικού κάμπου.

Εφυγαν φοβισμένοι
Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Διαβατό απασχολούνται στη συγκομιδή ροδακίνων και σε άλλες αγροτικές εργασίας περίπου 600 οικονομικοί μετανάστες, Αλβανοί στη συντριπτική τους πλειονότητα. Μάλιστα, ορισμένοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πολλά χρόνια στο χωριό, όπου γεννήθηκαν και τα παιδιά τους. Οπως λέει η κ. Βουργιαζίδου- Πετρίδου, πολλοί κάτοικοι του Διαβατού είναι φίλοι και κουμπάροι με αλβανούς οικονομικούς μετανάστες και για τον λόγο αυτόν δηλώνει έκπληκτη με την αγριότητα που επιτέθηκαν στα παιδιά. Ολοι οι αλβανοί οικονομικοί μετανάστες κλείστηκαν χθες στα σπίτια τους στο Διαβατό, φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσει βεντέτα, ενώ ορισμένοι έφυγαν για τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι συμμετείχε στην επίθεση, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη