5 Αυγ 2010

Τελικά, πόσο είναι το Δημόσιο χρέος; Πίνακας

Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά, ας ανατρέξουμε στην επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. τη Eurostat.
Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος (όχι συνολικό, μιλάμε μόνο για το χρέος του κεντρικού δημόσιου τομέα): 115,1% του Α.Ε.Π. την 31-12-2009.
Μεγαλύτερο είναι το χρέος της Ιταλίας (115,8%).

Δείτε τον πίνακα (κλικ για μεγέθυνση):




Παραπομπή: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=tsieb090&language=en
...
Όλα αυτά αφορούν το χρέος του Δημόσιου τομέα. Το συνολικό εξωτερικό χρέος, στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα του ΈΘΝΟΥΣ, μπορείτε να το δείτε εδώ . Θα διαπιστώσετε ότι πλούσιες χώρες χρωστάνε τα ...μαλλιοκέφαλά τους. Στο συνολικό χρέος (δημόσιο+ιδιώτες) δεν είμαστε τόσο χάλια. Χρωστάμε το 167% του ΑΕΠ, την ώρα που οι Ελβετοί χρωστούν το 271, ενώ το Λουξεμβούργο, που δεν έχει δημόσιο τομέα (λογικό, αφού δεν έχει καν στρατό και αστυνομία) χρωστάει το 3.854% του ΑΕΠ του. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με τη δομή του κράτους και το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Αν δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες π.χ., δεν υπάρχουν και δημόσιες δαπάνες. Αν δεν υπάρχουν "κακοί γείτονες" το κράτος έχει πολύ λιγότερες αμυντικές δαπάνες, άρα δεν χρειάζεται να δανείζεται. Αν δεν υπάρχει δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, προφανώς το κράτος δεν θα έχει ανάγκη να δανείζεται.
Απλά πράγματα που οδηγούν στο κρίσιμο σημείο: ή θα έχουμε δημόσια δωρεάν αγαθά και θα χρωστάει το κράτος ή θα είναι όλα ιδιωτικά, οπότε θα χρωστούν οι πολίτες στις τράπεζες. Διαλέχτε!
..
(αναλυτικότερα στοιχεία στο άρθρο του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου, εδώ)

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη