7 Σεπ 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ!

Οι περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για μία νέα κατεύθυνση στην ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών με σεβασμό στο περιβάλλον.


Εμείς, τα μέλη της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη», έχουμε σκιαγραφήσει το δικό μας όραμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βιώνοντας «αναπτυξιακά μοντέλα» που εφαρμόστηκαν μεταπολιτευτικά και αποδείχθηκαν λανθασμένα και αδιέξοδα.

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια συλλογικής ζωής και δράσης και με βαθιά γνώση των προτύπων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχημένα σε πολλές παρόμοιες περιοχές στην Ευρώπη, έχουμε τους τρόπους να πετύχουμε την υλοποίηση αυτού του οράματος. Η ανάπτυξη χρειάζεται συνολική αναθεώρηση και ριζικές ανατροπές.


Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η ιδανική κλίμακα για να:

εφαρμοστούν πολιτικές όπως παραγωγή και κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο και ενίσχυση κοντινών ανταλλακτικών συστημάτων,
αντιμετωπιστεί η επέκταση των πόλεων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος (δασικού και αγροτικού)
ενισχυθούν οι τομείς της πράσινης οικονομίας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας περιορίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία του αύριο είναι μια τοπική οικονομία η οποία όμως χρειάζεται περιφερειακό σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας (εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπηρεσίες βοήθειας κατ οίκον, διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού, συντήρηση, επιδιόρθωση, διαχείριση απορριμμάτων, μαζικές μεταφορές, προστασία της φύσης) μετασχηματισμό των τομέων της οικονομίας και των σχέσεων εργασίας (βιολογική γεωργία, πράσινη χημεία υπεύθυνο ποιοτικό και οικολογικό τουρισμό, παραγωγή προϊόντων ποιότητας και διάρκειας, επιχειρήσεις προώθησης τοπικών-οικολογικών υλικών, τηλεεργασία) και καταπολέμηση των ανισοτήτων με νέους τρόπους εργασίας (κοινωνικές αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, οργανώσεις αλληλοβοήθειας). Με την παραγωγή και κατανάλωση στην πηγή οι περιοχές κατορθώνουν να επανακτήσουν την αυτονομία τους και τον αυτοκαθορισμό τους.
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ. Αποτροπή της αστυφιλίας και της καρκινωματικής επέκτασης των πόλεων. Ενίσχυση της αποκέντρωσης και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των οικισμών της, χωρίς να μετατρέπονται σε προάστια.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, παιδιά, Ρομά, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγοι)
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ η αυτοδιοίκηση αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής με δημοκρατία (ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση, όριο στις θητείες, απλή αναλογική, ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, νομοθετική ικανότητα, δικαιοδοσία σε διασυνοριακά ζητήματα χαμηλής πολιτικής) διαφάνεια (ανοικτά ΜΜΕ, ανεξάρτητη αρχή ο περιφερειακός συμπαραστάτης, διαφανείς προσλήψεις, οικονομική αυτοτέλεια) συμμετοχικότητα (ανοικτές θεματικές επιτροπές, κοινωνική διαβούλευση, συμμετοχικός προϋπολογισμός, τοπικά σχέδια βιωσιμότητας)
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών για την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών ώστε να γίνουν γνώστες των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τις δυνατότητές της.
ΥΓΕΙΑ Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δίκτυο αέρα, νερού, ζώων, φυτών, και όλων των άλλων μορφών ζωής στη βιόσφαιρα. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η υγεία δεν είναι απλά η απουσία αρρώστιας η αναπηρίας, αλλά, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας προωθούμε αυτοδιοικούμενες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας, ενιαία κάρτα ασφάλισης για όλους, οικογενειακός γιατρός, προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και μείωσης βλάβης, ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων, προγράμματα άθλησης και εναλλακτικής γυμναστικής.
ΠΑΙΔΕΙΑ Συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στη δημοκρατική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών, στην προώθηση μαθητοκεντρικών βιωματικών προσεγγίσεων και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ώστε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεταβολές που σχεδιάζονται και να συμβάλει σε αυτές. Ουσιαστική ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν όλα όσα μας περιβάλλουν και ιδαίτερα σε ότι έχει να κάνει με υγιεινές πρακτικές της καθημερινότητας. Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σχολικής στέγης, ώστε να αξιοποιούνται ήδη κτισμένοι και όχι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι. Βιοκλιματικές προδιαγραφές στην κατασκευή των σχολείων. Προγράμματα κοινωνικής, γλωσσικής και επαγγελματικής ένταξης και ίδρυση ολοήμερων διαπολιτισμικών σχολείων για τις νέες πληθυσμιακές ομάδες
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αξιοποίηση υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και διοργάνωσης ποιοτικών εκδηλώσεων και ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών και του έργου τους. Προτίμηση σε διάσπαρτες μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση φορέων και κατοίκων. Ο πολιτισμός να μην καθορίζεται από τις χρηματοδοτήσεις ή τις προτεραιότητες των εταιριών. Ενθαρρύνουμε εναλλακτικούς και οριζόντιους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής.
ΑΘΛΗΣΗ. Πρόνοια για δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και δραστηριότητας για όλους. Έμφαση στην άθληση μέσα στη φύση χωρίς μεγάλες τσιμεντένιες παρεμβάσεις. Απομάκρυνση από την εμμονή στον πρωταθλητισμό και στον μεγαλο-παραγοντισμό.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην προσπάθεια για αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. στρατηγική επιδίωξη είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους τόπους κατανάλωσής της. (μετατροπή των δημόσιων κτιρίων σε κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, πράσινες προμήθειες, σχεδιασμός χρήσεων γης, μεταφορές, περιφερειακά έργα ΑΠΕ μεσαίας – μεγάλης κλίμακας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς)
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων μέσω της αλλαγής της κυκλοφοριακής πολιτικής. Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Ενίσχυση των μέσων μαζικής μετακίνησης (και ιδιαίτερα του Τραμ, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, των ηλεκτρικών λεωφορείων και των θαλάσσιων μέσων), των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων. Εγκατάλειψη του σχεδιασμού για τη δημιουργία εξωτερικής περιφερειακής οδού στη Θεσσαλονίκη. Σαφής προτεραιότητα στις περιφερειακές μετακινήσεις μέσω σιδηροδρομικών δικτύων.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Η πράσινη αυτοδιοικητική περιφέρεια πρέπει να έχει ως στόχο την μείωση των απορριμμάτων κατά 50% το 2012, ενώ μέχρι το 2020 στοχεύει να έχει επιτευχθεί η μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste). Επιλέγει να σταθεί δίπλα (και όχι απέναντι) στο οικολογικό κίνημα, στις κινήσεις πολιτών, για την λύση εκείνη που θα αντιμετωπίσει ορθά το πρόβλημα, με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση και προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Κεντρικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που δημιουργεί μια αγορά και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Άμεση αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής με ορθή εφαρμογή προγράμματος προστασίας-διαχείρισης των υδάτων και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λειψυδρία και η ξηρασία ( εξοικονόμηση του πόσιμου νερού, προγράμματα προστασίας για τα ποτάμια και τις λίμνες, εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό, τουριστικό, βιομηχανικό και αστικό τομέα, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του νερού, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ) Η έγκαιρη αποτροπή των κινδύνων ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων (επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων) έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει η Περιφέρεια ως προς την προσέλκυση τουριστών.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Στην Περιφέρεια υπάρχουν 49 περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστασίας Φύση (Natura) 2000 καταλαμβάνουν έκταση 428.291 ha και αποτελούν το 14% της συνολικής έκτασης του δικτύου Natura. Ο στρατηγικός στόχος για την προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων αφορά στην αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων. (Διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, Διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων για την αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας, Προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών, Ενσωμάτωση της συνιστώσας της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, Προώθηση της εφαρμογής σχεδίων προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων, που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες)
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Είναι αναμφισβήτητη η σημασία των ακτών και της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Η ταυτόχρονα οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία επιβάλει την αναγκαιότητα σχεδίου για την αποτροπή της αστικο-βιομηχανικής και γεωργικής προέλευσης ρύπανσή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διασυνοριακής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Η ρύπανση και διάβρωση του εδάφους και η σχετιζόμενη ερημοποίηση οδηγούν σε μείωση της αγροτικής παραγωγικής (μείωση τροφής), που σημαίνει φτώχεια και οικονομική κρίση. Η ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων της γης οφείλεται σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, στην υπερβόσκηση, στη λανθασμένη γεωργική εκμετάλλευση ή ακόμα και στην πολεοδομική ανάπτυξη. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση σχεδίου απορρύπανσης του εδάφους, (πχ βυρσοδεψεία, πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ) και παράλληλα ο επαναπροσδιορισμός καλλιεργητικών μεθόδων και ειδών, η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, η αντιμετώπιση κάθε απόπειρας προώθησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, η υποστήριξη ελληνικών ποικιλιών, ανθεκτικών στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, που δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων και ιδιαίτερα νερού.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ Βασική επιλογή η αποτελεσματική προώθηση Σχεδίων Διαχείρισης των σημαντικών δασών και ορεινών όγκων της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση ειδικών περιβαλλοντικών θεμάτων και την αποκατάσταση τους, αλλά και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ με αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για επιμέρους έργα (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), όσο και για σχέδια, προγράμματα και πολιτικές (Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. Αποτροπή φαινόμενων μισαλλοδοξίας και εθνικισμού. Προαγωγή σχέσεων καλής γειτονίας με περιοχές γειτονικών βαλκανικών χωρών. Περιβαλλοντική διπλωματία και συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με φορείς των γειτονικών χωρών για τη σωστή διαχείριση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων των διασυνοριακών υγροτόπων (ποτάμια και λίμνες).


Επιδίωξη μας είναι η ευρύτερη δυνατή συνάντηση ενεργών πολιτών και κινήσεων, που συγκλίνουν προγραμματικά σε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, διαφανή και συμμετοχική που υπερβαίνουν τα κομματικά τείχη και συγκροτούν μια πειστική εναλλακτική λύση.

Οι πολίτες θα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη