17 Σεπ 2010

Σκίστε τα πτυχία σας οι Οικονομολόγοι

Στο Πανεπιστήμια μάθαμε ότι σε συνθήκες ασφυξίας της αγοράς, όταν μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνεται κι ο πληθωρισμός.
Και δεν είναι μόνο οι μονεταριστές, που έγραψαν ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μόνο της αυξημενης προσφοράς χρήματος.
Και οι Κευνσιανοί πίστευαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανεργίας και πληθωρισμού, ώστε ...όταν ανεβαίνει το ένα πέφτει το άλλο (καμπύλη Phillips).

Ούτε οι Μαρξιστές Οικονομολόγοι, που πίστευαν ότι όταν αλλάζει ο συσχετισμός ανάμεσα στην ποσότητα του χάρτινου χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία και στην ποσότητα των υπαρχόντων εμπορευμάτων, αυξάνεται ο πληθωρσιμός, θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την Ελλάδα.
Aυτή τη στιγμή, χωρίς να υπάρχει εκτύπωση χρήματος, χωρίς να υπάρχουν αυξημένες παροχές, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 5,6% όταν o μ.ο. της Ευρωζώνης είναι 1,6% και της Γερμανίας 1%. Δηλαδή έχουμε πενταπλάσιο πληθωρισμό από το μ.ο. της Ευρωζώνης!
Αβυσσος η ψυχή των καταναλωτών, αμέτρητες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που προκαλούν πληθωρισμό μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων.
Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για στασιμοπληθωρισμό (stagflation) αλλά πρέπει να εφευρέσουμε καινούριο όρο, για το παράδοξο της Ελλάδας. Προτέινουμε ως taxalia, το vioflation (violent inflation) από το βίαιος και πληθωρισμός. Αυτός είναι πληθωρισμός που επιβάλλει, όχι η αγορά, αλλά η κυβέρνηση δια της βίας!
Άντε να δούμε που θα μας οδηγήσουν οι επιλογές των χαρτογιακάδων του Χάρβαντ και της πολυεθνικής ομάδας οικονομολόγων του κ.Παπανδρέου....
taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη