4 Νοε 2010

Παίζει "χοντρά" των σενάρων των διπλών εκλογών...

Γράφει για ta xalia ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαίδης


Αναστάτωση σε πολλά πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έχουν προκαλέσει από το απόγευμα της Πέμπτης οι διαρροές από το κυβερνητικά στελέχη ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, με παράλληλη μετάθεση για την ίδια ημερομηνία του δεύτερου γύρου των τοπικών και περιφερειακών εκλογών!
Σύμφωνα με τις φήμες αυτές
ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και παράλληλα την έκδοση Διατάγματος με το οποίο μετατίθενται για την ίδια ημερομηνία οι εκλογικές διαδικασίες της "δεύτερης Κυριακής" τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες που δεν "τελείωσαν" στον πρώτο γύρο της 7ης Νοεμβρίου.
Το σενάριο μοιάζει εξαιρετικά τολμηρό και ακραίο, ωστόσο στοιχεία όπως η ένταση και το εύρος της διακίνησής του κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι μιλούμε ξεκάθαρα για μία "option" που βρίσκεται πλέον πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ο Παπανδρέου προχωρά σε πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι θέλει νωπή λαϊκή εντολή για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς το αποτέλεσμα το πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, συνεπώς μπορεί να εκληφθεί ως άρση της εμπιστοσύνης του λαού προς την κυβέρνηση.
Με τον τρόπο αυτό (σύμφωνα πάντα με το σενάριο), ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την επιτυχία διπλού στόχου: Κατ' αρχάς να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος λόγω εθνικών εκλογών θα προσέλθει σίγουρα στην κάλπη, οπότε μειώνεται η (αναμενόμενη σήμερα) αποχή και στηρίζονται πολύ ισχυρότερα οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και ο χάρτης βάφεται περισσότερο πράσινος...
Κατά δεύτερο λόγο, επιχειρεί να φτάσει στην κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα πάρουν έδρες τα κομμάτα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Φώτη Κουβέλη, ενώ δεν αποκλείεται και η σύμπραξη του ΛΑΟΣ.
Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στην κρίσιμη συγκυρία μπορεί να παρουσιαστεί ως ένας ελκυστική αν όχι αναγκαία συνθήκη από τον κ. Παπανδρέου... Και επιπλέον αποσύει από τους ώμους του κ. Παπανδρέου όλη την πολιτική φθορά από τα αντιδημοτικά μέτρα...
Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα το σενάριο αυτό να διακινείται με αποκλειστικό στόχο να συσπειρωθεί η βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα οι πολίτες και να απαντήσουν θετικά στο δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα, καθώς οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν ποτέ κάτι που επικροτούσε ο Λαός.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία κατάσταση που θα οξύνει επικίνδυνα τα πολιτικά πάθη, όξυνση που δεν ενδείκνυται σε περιόδους σαν κι αυτή που περνούμε.
Ο κ. Παπανδρέου ίσως πετύχει τον διπλό του στόχο. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσει ότι η στρατηγική του εξυπηρετεί παράλληλα και ταυτόχρονα με τα προσωπικά και τα κομματικά του συμφέροντα και αυτά της Πατρίδας μας.
Και αυτό, φαντάζει μάλλον δύσκολο...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη