25 Νοε 2010

Κύριε πάγκαλε, αυτό για εσάς. Το Δημόσιο και ο στρατός παράγει… ΤΕΛΟΣ

25 Νοε 2010


Ξεκαθαρίζω ότι: Το άρθρο ΔΕΝ το συνέταξε κάποιος από τους οικονομολόγους του taxalia.

Ξεκαθαρίζω επίσης ότι δεν ήμουν ποτέ δημόσιος υπάλληλος -και δεν νομίζω να γίνω στα γεράματα!- αλλά αυτό δεν μου επιτρέπει να ξεφτιλίζω το σοβαρό έργο που παράγουν στην χώρα…. Όπως κάνει -δυστυχώς- ο αντιπρόεδρος της χώρας μας.
Σύντομα όπως πάντα θα ανατρέψω το ρητό … «το δημόσιο δεν παράγει τίποτε»
«Ο στρατός δεν παράγει τίποτε» κλπ
Ανατροπή χωρίς προηγούμενο σας λέω… (και αν έχω λάθος, τα σχόλια εδώ είναι σας ακούω…)
Δείτε γιατί. Είναι πολύ –σχετικά- σύντομο και απλό.


Ο Δημόσιος τομέας σαφώς και παράγει πλούτο. Μάλιστα θα έλεγα ότι συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα παράγει ίσως περισσότερο πλούτο.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ

Εξήγηση (είπαμε από έναν ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ)
Η οργάνωση, οι δομές και κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες που εξασφαλίζει το Ελληνικό Δημόσιο (πολιτεία) –μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες, αναβαθμίζουν περιοχές –κυρίως αστικές- με τα έργα υποδομής, την αστυνόμευση, την διαχείριση απορριμμάτων, την εκπαίδευση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις πολιτιστικές δράσεις της, τις νομικές υπηρεσίες και μία σειρά άλλων οργανωτικών -και όχι μόνο- υπηρεσιών και διαδικασιών.

Εδώ αξίζει να σας θυμίσουμε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων).
Σκεφτείτε λίγο και απαντήστε: Γιατί θέλουν όλοι να ζήσουν σε μία πόλη και δεν πηγαίνουν να κάνουν ένα σπιτικό σε ένα χωριό;
Μα φυσικά γιατί εκεί το κράτος δεν παρέχει τις υπηρεσίες που παρέχει στις πόλεις (υπάρχουν φυσικά και άλλοι λόγοι).
Το γιατί δεν τις παρέχει και στην επαρχία ή στο κάθε χωριό, το κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό ή όχι… είναι άλλη κουβέντα!
Πάνω σε αυτές τις υπεραξίες ο ιδιωτικός τομέας χτίζει τις δικές του κοκ

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ
Το κύριο προιόν που παράγει είναι οι ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ….

Βέβαια οι υπεραξίες αυτές είναι πολύ πιο εύκολο να παραχθούν σε ένα οικόπεδο –μπακλαβά- γωνία όπως η Ελλάδα από ότι σε μία άλλη χώρα στις στέπες ή στην έρημο. Όπως και να έχει όμως το κράτος παράγει.

Εκεί –κυρίως- οφείλεται το γεγονός ότι ένα ερείπιο κτίριο εντός της Αθήνας αξίζει εκατομμύρια ευρώ.
Ότι ένα μαγαζάκι σε ένα πεζόδρομο έχει ενοίκιο χιλιάδων ευρώ και ένα οικόπεδο σε μία μέτρια πόλη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο στρατός από την άλλη παρέχει μέρος της ασφάλειας –κυρίως από ξένη εισβολή- και διασφαλίζει ότι το αιγαίο είναι Ελληνικό η Θράκη, η Κρήτη κλπ και γενικά την ακεραιότητα της χώρας. Άρα παράγει. Παράγει ασφάλεια η οποία παράγει πλούτο μέσα από την υπεραξία.
Όταν κάποιος τουρίστας αγοράζει ένα ακίνητο στην Μύκονο δεν εξασφαλίζει μόνο νυχτερινή ζωή (που την παρέχουν ιδιώτες), αγοράζει αξία γης, υπηρεσίες, καθαριότητα, ασφάλεια, συνέχεια του κράτους και πολλά ακόμη.

Αρκετά.
Το καταλαβαίνετε όλοι νομίζω

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ

ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΓΚΑΛΕ Η ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη