28 Νοε 2010

Αυτόφωρο για ΦΠΑ και ανόητοι κυβερνώντες

Ρε Γιώργο μου, ρε Γιωργάκη μου (Παπακωνσταντίνου):
Πόσες φορές θα λέμε τα ίδια και τα ίδια;
Με φοβέρες δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι η αγορά.
Φ.Π.Α. δεν αποδίδουν οι περισσότεροι από αντικειμενική αδυναμία, όχι από πρόθεση φοροδιαφυγής.
Κοίτα πόσο απλό είναι:

Ένα τουριστικό γραφείο π.χ. νοικιάζει 5 λεωφορεία στο δήμο ..τάδε..για μια εκδρομή των ΚΑΠΗ, σήμερα 28-11-2010, έναντι 1.000 ευρώ. Εκδίδει και το τιμολόγιο, για να πληρωθεί και το στέλνει στο Δήμο.
Θα πληρωθεί (αν είναι από δήμο ή το κράτος) μετά από 2 χρόνια !!!
Η περιοδική ΦΠΑ όμως θα πρέπει να γίνει μέχρι και την 26-12-2010. Δηλαδή θα πρέπει να αποδώσει (μετρητά, όχι στο μιλητό) το ΦΠΑ του τιμολογίου, το οποίο όμως θα εισπράξει μετά από 2 χρόνια.
Άλλο παράδειγμα:
Πάει το ζευγάρι στο επιπλάδικο, αγοράζει έπιπλα 5.000 ευρώ σύν φπα 23%=1.150 ευρώ= 6.150
Ο μαγαζάτορας, πρέπει να ακουμπήσει στην εφορία τα 1.150 μέσα σε ένα μήνα. Όμως το ζευγάρι, αφήνει μια προκαταβολή 500 ευρώ και τα άλλα σε δόσεις, γραμμάτια, "όποτε έχετε" κ.λ.π. Πώς θα τα βρεί τα 1.150;
Κατάλαβες το πρόβλημα;

Δεν υπάρχει σάλιο, γιατί το ΦΠΑ τον θέλεις τον επόμενο μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις τον εισπράττουν από τους πελάτες τους κατά μέσο όρο σε 6 μήνες αν είναι ιδιώτες (με μεταχρονολογημένες επιταγές) ή του Αγίου ....ανήμερα, αν πρόκειται για τον μεγαλύτερο κακοπληρωτή του πλανήτη, το ελληνικό δημόσιο.
Στο λέω γιατί δούλεψα σε εταιρεία η οποία έκλεισε από αυτό το πράγμα. Επειδή η απόδοση του ΦΠΑ γίνεται μηνιαία (ή τριμηνιαία για τα εσόδων-εξόδων) ενώ στην πράξη το χρήμα το πιάνει στο χέρι του ο έμπορας, πολλούς μήνες μετά. 

Δεν υπάρχει σάλιο Γιώργοοοοοοοοοο.....
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη