16 Νοε 2010

To ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με μια άλλη ματιά

Το Σαββατιάτικο μεσημεριανό της 13ης Νοεμβρίου, ήταν αφενός μεν προεκλογικό λόγω του Β’ γύρου των εκλογών, αλλά από την άλλη ήταν και ποδοσφαιρικό λογω του μεγάλου ντέρμπι των Δικεφάλων ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο στάδιο της Τούμπας στην Θεσσαλονίκη.

Αφού ήπιαμε με τον ξάδερφο το μεσημεριανό μας καφέ στην ηλιόλουστη Σκύδρα, και κάναμε τα προγνωστικά μας, στη συνέχεια κατευθυνόμενοι προς....
 τα αυτοκίνητα μας, συναντήσαμε τον καλό φίλο Κώστα που έχει το 24ωρο σαντουιτσάδικο στην γωνία και μιλήσαμε εν τάχει για το ματς. Ο Κώστας αν και κάτοχος διαρκείας στην Θύρα 4 της Τούμπας, μου είπε ότι λόγω κάποιου απρόσμενου συμβάντος δεν θα ήτανε δυνατή η παρουσία του στο γήπεδο και ως καλός φίλος μου πρότεινε να μου δώσει το εισητήριο του για να πάω εγώ. Αφού τον ρώτησα αν είναι σίγουρος και μου απάντησε καταφατικά... απολύτως! Τον ευχαρίστησα και δέχθηκα την προσφορά του φίλου Κώστα, που ήταν ένα μη προγραμματισμένο γεγονός και συνάμμα δώρο εξ ουρανού. Αφού μιλήσαμε λίγο ακόμα, μου έδωσε την κάρτα του διαρκείας και τον αποχαιρέτησα, αφού τον ξανάευχαρίστησα.

Η πρώτη κίνηση αμέσως μετά, ήταν να τηλεφωνήσω στο καλό φίλο Παύλο που είναι επίσης θαμμώνας της Θύρα 4 στην Τούμπα, για να κανονίσουμε πως θα πάμε στο ματς. Αφού έγινε η συνενόηση με τον Αλέξη και τον Μάριο, κανονίσαμε να φύγουμε για το γήπεδο, γύρω στις 5 και κάτι το απόγευμα.

Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι ο γράφων είναι πρώτα φίλος της ΑΕΚ που τρέφει και μια συμπάθεια στον ΠΑΟΚ, ενώ οι προαναφερθέντες φίλοι είναι όλοι ΠΑΟΚ.

Μετά από σχεδόν μια ώρα διαδρομής, φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη και αφού παρκάραμε κατευθυνθήκαμε στο γήπεδο. Όλοι οι δρόμοι γεμάτοι από κόσμο και παντού φωνές και τραγούδια. Ωραίες εικόνες έξω από το γήπεδο. Αφού περάσαμε τον απαραίτητο έλεγχο, μπήκαμε στο γήπεδο που ήταν γεμάτο και ανεβήκαμε στο κέντρο της Θύρας 4, όπου μας είχανε κρατήσει θέσεις ο Δημήτρης με τον Άρη, ενώ πιο δίπλα ήταν ο Γιάννης και στις διπλανές Θύρες, οι Αλέξης, Νεοκλής και Νίκος. Όλοι φίλοι καλοί και ένθερμοι φίλοι του ΠΑΟΚ.

Ο κόσμος στο γήπεδο πολύ ήτανε ιδιαίτερα εκδηλωτικός και ενθουσιώδης, τα συνθήματα και τα τραγούδια, έδιναν και έπαιρναν και η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική. Μόλις έκαναν την είσοδο τους στο γήπεδο, οι παίκτες των δύο ομάδων έγινε το πανδαιμόνιο και γέμισε ο ουρανός βεγγαλικά, καπνό από τις φωτοβολίδες και πολλά χαρτάκια.

Είχα την χαρά να παραυρεθώ στο παρελθόν σε πολλά γήπεδα, εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά... όχι γιατί είμαι φίλος της ΑΕΚ, αλλά γιατί αυτή είναι η αλήθεια... η ατμόσφαιρα στην Θύρα 4 είναι μαζί με την αξέχαστη Σκεπαστή της ORIGINAL 21, .οτι καλύτερο έχω δεί σήμερα. Και για να είμαι ειλικρινής, χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τους φίλους που υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες, πιστεύω ότι όμοια τους είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς κάπου αλλού.

Περνώντας στα του αγώνα και ενώ τα τραγούδια και τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ο ΠΑΟΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήτανε περισσότερο διψασμένος για την νίκη. Φτάνοντας, στο τέλος του ημιχρόνου και μετά από ωραία μακρινή μπαλιά του Γκαρσία για τον Βιεϊρίνια, ο Πορτογάλος κατεβάσε πολύ ωραία και έκανε το γύρισμα για τον επερχόμενο Φωτάκη που από το ύψος του πέναλτι με κοντινό πλασέ, νίκησε τον Σάχα και έκανε το 1-0! ...και το τι έγινε στην Τούμπα είναι δύκολο να περιγραφεί με λόγια. Αρκεί μόνο να σας πώ... ότι καθόλη την διάρκεια της ανάπαυλας, η εξέδρα δεν σταμάτησε να τραγουδά.

Στο Β΄ ημίχρονο η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της και ισορρόπησε το παιχνίδι και ο Ισπανός τεχνικός της Μανόλο Χιμένεθ βλέποντας πως το ρευστό 1-0 παραμένει αποφάσισε να φουλάρει επιθετικά περνώντας στο παιχνίδι τον Λυμπερόπουλο στην θέση του Μπλάνκο.
Στα μέσα της επανάληψης μετά από μια μακρινή μπαλιά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, ο Τζιμπούρ «τσίμπησε» την μπάλα προ του Κρέσιτς και ο Κροάτης τον ανάτρεψε, με τον Κάκο να δείχνει το σημείο του πέναλτι χωρίς να το σκεφτεί. Η Ένωση που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε απειλήσει, κατάφερε στο 68ο λεπτό να ισοφαρίσει με το εύστοχο πέναλτυ του Λεονάρντο.

Κι ενώ όλοι πίστευαν πως ο αγώνας θα τελείωνε με την ΑΕΚ να δραπετεύει με τον βαθμό της ισοπαλίας ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είπε την τελευταία λέξη για τον ΠΑΟΚ. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Μουσλίμοβιτς βρίσκει τον Βιεϊρίνια, ο οποίος με ωραία προσπάθεια κάνει το σουτ με το αριστερό από το ύψος της περιοχης και έγραψε το τελικό 2-1 και είναι περιττό να σας αναφέρω ότι επικράτησε πανζουρλισμός!!!

Ο αγώνας στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ ήταν καιο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να κερδίσει απέναντι στο Δικέφαλο του Νότου, που είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για την ισοπαλία.

Μετά από αυτή την καταπληκτική εμπειρία και εξερουμένου του χαζού απαλαέα στη Θύρα 4, που κατά τα άλλα είναι καταπληκτική...! Ένα είναι σίγουρο... ότι σύντομα θα ξαναεπισκεφτώ την Τούμπα. Κι αν δεν ήμουνα ΑΕΚ, σίγουρα θα ήμουνα ΠΑΟΚ.


ΣΤΑΘΗΣ Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
stathis.d.papadopoulos@gmail.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη