15 Δεκ 2010

Όταν σε τιμούν άνθρωποι σαν τον Μάρκο Μουζάκη...

Από την στήλη του Μάρκου Μουζάκη στο ΠΑΡΟΝ τα εύσημα στο Ταχάλια
Όταν σε τιμούν άνθρωποι με την ιστορία και το ήθος του Μάρκου, μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο:
Αυτή η μεγάλη κρίση στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ αναδεικνύει μεταξύ άλλων και ένα ερώτημα: Μήπως είναι ώρα να ξαναγυρίσουμε στην «αληθινή δημοσιογραφία»;

Τη δημοσιογραφία όχι των εντεταλμένων γυμνοσάλιαγκων, αλλά της έρευνας, της αποκάλυψης, τη μαχητική δημοσιογραφία, που στέκεται ενάντια στην -κάθε- εξουσία και δεν είναι ορντινάτσα της;
n Καθότι τα -πολλά- τελευταία χρόνια οι εκδότες, με τη σύμπραξη πολλών δημοσιογράφων, έκαναν τις εφημερίδες και τα κανάλια τους ναό του εμπορίου, όπου πουλάνε όχι ενημέρωση, αλλά «διευθετήσεις», στο πλαίσιο των κονέ με την εξουσία, και χαρίζουν «δώρα» αντί για πληροφόρηση. Ε, την απάντηση την έχουν πάρει από αναγνώστες και θεατές. Αυτό το παιχνίδι έχει φτάσει στο τέλος.
Kι αν δεν το ξεπεράσουν σύντομα, εκδότες αλλά και δημοσιογράφοι, η κρίση θα συνεχιστεί, η ανεργία θα ξεπεράσει κάθε αρνητική πρόβλεψη και το χάος είναι περίπου αναπόφευκτο. Δεν έχει άλλο πάτο το βαρέλι της αναξιοπιστίας, της ισοπέδωσης, της παρά φύση σύζευξης με την εξουσία, ας το πάρουμε χαμπάρι.
Μέσα δε στην κρίση, αθόρυβα αλλά δυναμικά, μια νέα μορφή πληροφόρησης, αυτή των μπλογκ, έχει σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει την παραπληροφόρηση από τα έως πρόσφατα «κυρίαρχα» ΜΜΕ.

Αναφέρομαι φυσικά σε πραγματικούς, ιδεολόγους μπλόγκερ και όχι σε λαμόγια του διαδικτύου, που συνεχίζουν τη βρωμιά και την αθλιότητα των κατεστημένων ΜΜΕ. Μπλογκ σαν το Olympia, το Κουρδιστό Πορτοκάλι, το Taxalia, το Σίβυλλα, το i-Reporter (ενδεικτικά τα αναφέρω), αυτήν τη στιγμή έχουν επάξια αντικαταστήσει…. την πάλαι ποτέ έντιμη ενημέρωση που παρείχαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
… Ή, έστω, πολλά απ’ αυτά. Και η αξιολόγηση που κάνω είναι άσχετη με συμφωνίες ή διαφωνίες επί της γραμμής τους. Αξιολογώ την έντιμη προσφορά και τη μάχη που δίνουν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη