24 Δεκ 2010

Ευθυγραμμίζεται στην πρόταση Σαμαρά ο Ρέππας, αλλά….

Σε συνέντευξή του που δίνει στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά, ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας, μεταξύ των άλλων επουσιωδών αλλαγών που προτείνει για το πολιτικό σύστημα, προτείνει και την μείωση του αριθμού των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου από 300 σε 200. Με την πρότασή του αυτή,.....
ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με την ίδια πρόταση που έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και την έχουν απορρίψει τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος.

Το βασικότερο πρόβλημα όμως για μας είναι ότι, δηλώνει θιασώτης του ισχύοντος κομματικού συστήματος και θεωρεί πως τα ισχυρά κόμματα προσφέρουν ασφάλεια και ενισχύουν τους θεσμούς. Κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ένα πράγμα. 

Πέραν αυτής της πρότασης δηλώνει ότι στηρίζει το νέο εκλογικό νόμο που πρόκειται να φέρει ο κ. Ραγκούσης, λέει κάτι ασαφές για βελτιώσεις στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς και στην δικαστική εξουσία και στα ΜΜΕ.

Επιπλέον προτείνει συνταγματική δέσμευση για μη υπέρβαση του δημοσίου χρέους πέραν ενός ποσοστού επί του ΑΕΠ και ακόμα προτείνει συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεποπούς διαβίωσης, λες και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαταχθεί μέσω του Συντάγματος.

Εμείς διαφωνούμε πλήρως με τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Ρέππας. Κατ΄ αρχήν, όχι μόνο δεν είναι αλλαγές αυτά που προτείνει, αλλά απεναντίας είναι διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να εκτονωθεί προπαγανδιστικά η λαϊκή απαίτηση για κατάρρευση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και να διατηρηθεί το status quo, όπως έχει.

Την μόνη πραγματική πρόταση για αλλαγή που κάνει, δηλαδή αυτή της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, εμείς την απορρίπτουμε με το σκεπτικό ό, τι, είτε 300 βουλευτές έχουμε, είτε 200, είτε 300.000 βουλευτές, αν λειτουργούν σαν κομματικά μαντριά, τότε δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ο αριθμός. Αν θέλουν να μειώσουν τη δαπάνη, ας μειώσουν τις αποζημιώσεις όλων των βουλευτών κατά το 1/3, οπότε ερχόμαστε στα ίδια.

Εξάλλου ο αριθμός 300 είναι ιστορικός για τη χώρα μας. 300 του Λεωνίδα, 300 Ιερολοχίτες κ.λ.π.   

Θα πρέπει με λίγα λόγια να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των βουλευτών, αλλά το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν είναι 300 ελεύθεροι λαϊκοί «λύκοι» αλλά 300 εξαρτημένα από την κομματική ηγεσία, κομματικά «πρόβατα».
Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας μας και σε αυτό δεν δίνει απάντηση ο κ. Ρέππας.  



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη