3 Δεκ 2010

Συντηρητικές οι προτάσεις Παπανδρέου για αναθεώρηση του Συντάγματος

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, μετά την επίσημη αποδοχή από πλευράς του κ. Παπανδρέου, της πρότασης Σαμαρά για αναθεώρηση του Συντάγματος, άρχισε και επίσημα πλέον ο δημόσιος διάλογος πάνω στο θέμα των αναγκαίων Συνταγματικών αλλαγών. Διάλογος, στον οποίο καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα.....
χαράξουν  την πορεία της χώρας μας, τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια.

Από την πανθομολογούμενη απαξίωση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος (το οποίο συντηρείται με το ζόρι), από την σημερινή κρίση που αυτό έχει οδηγήσει, αλλά  και την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα ευρήματα από όλες τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και από την ψηφοφορία που διεξάγεται στο blog μας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο λαός είναι πλέον έτοιμος και αναμένει σημαντικές αλλαγές στο πολίτευμα της χώρας. 

Αυτή η μεγάλη ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί αυτή τη φορά, όπως χάθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και ιδού τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι πολύ συντηρητικές. Όχι μόνο δεν επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο πολίτευμα της χώρας, αλλά αντίθετα είναι εμβαλωματικές, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα εξωραϊσμό της ισχύουσας Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατία, όμως στην πράξη οδηγούν σε ακόμα πιο συγκεντρωτικές και αντιδημοκρατικές καταστάσεις.

Ειδικότερα οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου αφορούν:
1)  Το γνωστό εκλογικό σύστημα που προτείνει,
2)  Την ενίσχυση της λειτουργίας της Βουλής (άγνωστο πως την εννοεί),
3) Τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας,
4) Την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, κάτι που προφανώς οδηγεί σε εκλογή ΠτΔ από μόνη την κυβερνητική πλειοψηφία (δηλαδή εκλογή  κομματικού Προέδρου)  κ.λ.π.

Με μια πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική στόχευση του κ. Παπανδρέου είναι ακόμα πιο συντηρητική και από το ισχύον πολιτικό σύστημα, αφού αποσκοπεί σε ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση του αρχηγισμού, της κομματοκρατίας και εν τέλει σε μεγαλύτερη ενδυνάμωση του πρωθυπουργοκεντρισμού. Πουθενά δεν δημιουργείται άνοιγμα της δημοκρατίας στο λαό, αλλά και ούτε περιέχονται ασφαλιστικές δικλείδες απαλλαγής από το πελατειακό κράτος και από την επιρροή των κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων πάνω στην πολιτική εξουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του 1994 με αρχές του 1995, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος (δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σημερινή του θέση), οι οποίες ήταν:
1) Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,
2) Θέσπιση ορίου πρωθυπουργικής θητείας στα 8 χρόνια,
3) Μείωση των βουλευτών σε 200,
4) Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή,
5) Συγκρότηση 15μελούς Κυβέρνησης από μη βουλευτές και ανασύνταξη των Υπουργείων.
6) Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών,
7) Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο κ.λ.π.

Η δική μας θέση είναι εντελώς διαφορετική και καθαρή και έχει να κάνει με την πλήρη αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία.
Όχι πια άλλα λίφτιγκ του ίδιου πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, προτείνουμε να σχηματιστούν δύο ή και τρία πακέτα προτάσεων και να τεθούν σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το Σύνταγμα που επιθυμεί, όπως θα έκανε κάθε σύγχρονη χώρα. Ακόμα και η Τουρκία έκανε σχετικό δημοψήφισμα πρόσφατα.
Εμείς γιατί να μην μπορούμε;


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη