24 Ιαν 2011

Ποιός και γιατί θέλει να καταργήσει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;

Σοκ έχουν προκαλέσει για άλλη μια φορά οι απόψεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου, αυτή την φορά για κατάργηση της ΔΕΘ με την υφιστάμενη μορφή της.
Σε ανοιχτή εκδήλωση του ΑΠΘ ο κ. Κωνσταντίνου πρότεινε να καταργηθεί η ΔΕΘ και να μην διοργανωθεί ξανά στο μέλλον.
Όμως σε παλαιότερη δήλωση του ο κ. Κωνσταντίνου είχε δηλώσει: 
"Με όχημα τη ΔΕΘ δρομολογείται μια ευρεία αναπτυξιακή παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, την ανάπτυξη αυτοτελών συνεδριακών υποδομών, καθώς και τη δημιουργική ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού χώρου στο κέντρο της πόλης με ήπιες δράσεις και έναν πράσινο πνεύμονα στη διάθεση των πολιτών. Η προετοιμασία για την υλοποίηση των στόχων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει, με την προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτητα ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος."

Τελικά μήπως ο κ. Κωνσταντίνου αλλάζει γρήγορα απόψεις για την σημασία και την δυναμική που έχει η ΔΕΘ για την Θεσσαλονίκη;
Η διατύπωση αυτών των θέσεων από τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, προκάλεσε αντιδράσεις.
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θ. Καράογλου που κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
"Οποιαδήποτε σκέψη για κατάργησή της, μόνο ανασταλτικά μπορεί να λειτουργήσει στη δοκιμαζόμενη οικονομία της ευρύτερης περιοχής μας", αναφέρει ο κ.Καράογλου.
Ο βουλευτής προτείνει "αντί, η Κυβέρνηση, δια του αξιωματούχου που προεδρεύει της ΔΕΘ, να καλλιεργεί σκέψεις για κατάργηση αυτού του θεσμού, οφείλει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο σε συνδυασμό με τους τοπικούς παράγοντες τη Διεθνή Έκθεση, να περιφρουρήσει τη φυσιογνωμία που έχει και να δώσει όλα εκείνα τα κίνητρα, έτσι ώστε η ΔΕΘ να αποκτήσει ξανά την αναπτυξιακή διάσταση που οφείλει να έχει ως μια Διεθνής Έκθεση".

Για τις δηλώσεις του πρόεδρου της ΔΕΘ ρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Δυστυχώς, το είχαμε προβλέψει. Γιατί τα σοβαρά θέματα σε αυτήν την πόλη δεν τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά. Αλλά, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Με μικροκομματική λογική δεν μπορεί να πάει η πόλη μπροστά. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο αδράνειας για τη μετεγκατάσταση και αφού την έχουν ανακοινώσει και ο πρώην και νυν πρωθυπουργός, τώρα έρχεται ο πρόεδρος της ΔΕΘ να το πάει πάλι από την αρχή. Και έργο ποτέ, έργο μηδέν. Όσο για την άποψη περί κατάργησης της ΔΕΘ, είναι εύκολο να καταργείς έναν θεσμό. Το δύσκολο είναι να τον εξελίξεις, να τον εκσυγχρονίσεις, να τον φτάσεις στα διεθνή επίπεδα".

Το θέμα ετέθη μάλιστα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του την περασμένη Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη όπου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την πρόεδρο του συλλόγου της HELEXPO, κα Κατερίνα Έλκα. Η κ. Έλκα οποία παρέδωσε σχετική επιστολή ζητώντας να υπάρξει αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Κωνσταντίνου από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος έχει την αρμοδιότητα εποπτείας της ΔΕΘ, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στους συναδέλφους του για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου, αφού ο Πρόεδρος της ΔΕΘ διατύπωσε αυτές τις θέσεις χωρίς καμία συνεννόηση με τον πολιτικό προϊστάμενο του.

μας το έστειλε αναγνώστης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη