28 Ιαν 2011

Θ.Καράογλου: "Το ΠΑΣΟΚ φταίει για τα χάλια της Κορώνειας"

Μετά τον Μάρκο Μπόλαρη, ήταν η σειρά του βουλευτή ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης (στην οποία βρίσκεται η πολύπαθη λίμνη), να ασχοληθεί με την Κορώνεια.
Σε ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό κ.Μπιρμπίλη, για το θέμα αναφέρει:

Στο σκαμνί οδήγησε η απραξία και η αδιαφορία της Κυβέρνησης, τη χώρα μας, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, κακοδιαχείρισης και παραλείψεων στο ζήτημα της λίμνης Κορώνειας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας και τις καθυστερήσεις ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το σχέδιο που εκπονήθηκε για τη σωτηρία της λίμνης προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα αφενός η λίμνη να έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση, αφετέρου η χώρα μας να κινδυνεύει με μεγάλο πρόστιμο ημερησίως εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.


Παρόλο, λοιπόν, που υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης με δράσεις χρηματοδοτούμενες από κοινοτικούς πόρους, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία. Η χώρα μας δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των έργων και των παρεμβάσεων να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. Ασφαλώς, το αξιοπερίεργο είναι ποια ήταν η κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων από την στιγμή που δεν δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωση των δράσεων και των υποχρεώσεων που είχε δεσμευτεί η χώρα μας έναντι της Ε.Ε. Η λίμνη Κορώνεια αργοπεθαίνει, το φυσικό κάλλος της περιοχής εξαφανίζεται και παρόλα αυτά το αρμόδιο Υπουργείο παρακολουθεί αμέτοχο τις εξελίξεις. Σε όλη αυτή την κατάσταση, το ανησυχητικό είναι ότι ενδεχόμενη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημαίνει καταβολή πρΣοστίμου 100.000 ευρώ σε ημερήσια βάση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:

- Πού δαπανήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αφορούσαν στη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας;

- Ποια είναι τα μέτρα, που προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να μην καταδικαστεί η χώρα μας με ένα υπέρογκο πρόστιμο της τάξης των 100.000 ευρώ;

- Έχει προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε έναν σχεδιασμό, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με στόχο τη σωτηρία και την ανάδειξη της λίμνης Κορώνειας;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη