28 Ιαν 2011

Απαράδεκτο ρεπορτάζ από το "Μακεδονία TV"



Μιά δυσάρεστη έκπληξη, με περίμενε χθες το απόγευμα καθώς παρακολουθούσα το δελτίο ειδήσεων των 7.00μμ στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της πόλης μας, το TV Μακεδονία.
Αιτία ένα ρεπορτάζ, που αναφερόταν στους εγγεγραμένους και επιδοτούμενους από το Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, που εργάζονται στη "μαύρη αγορά".
Είναι γνωστό, είναι κοινό μυστικό, ότι πολλοί εκ των ανέργων που παίρνουν το ταμείο ανεργίας εργάζονται, είτε με μερική είτε με ολική απασχόληση. Η εργασία τους αυτή είναι αδήλωτη και δεν φορολογείται, ούτε και καταβάλλονται οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές.
Το εν λόγω ρεπορτάζ όμως, παρουσίαζε τους "ανέργους" αυτούς λίγο πολύ ως εγκληματίες, παράσιτα που ρουφάνε το αίμα του λαού.

Σε στιγμιότυπα του ρεπορτάζ μάλιστα, μία κοπέλα με την πλάτη στην κάμερα, σαν να 'τανε εγκληματίας, εξομολογούνταν ότι παίρνει το μεγαλειώδες ποσό των 450 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και (προφανώς από απληστία) εργάζεται part time και εισπράτει άλλα 400 ευρώ μηνιαίως.
Εμφανίστηκε επίσης μιά κυρία, προϊστάμενη κάποιου γραφείου ΟΑΕΔ, που αναφερόταν σε ελέγχους του ΟΑΕΔ, που αποκάλυπταν επί τω έργω τέτοιους "εγκληματίες".
"Παίρνουνε καλά καλά τα 450 ευρώ από το Ταμείο" είπε "και ταυτόχρονα δουλεύουν και παίρνουν άλλα 600 ευρώ" συνέχισε με έκδηλη την περιφρόνηση προς τους αναφερόμενους.
"Όταν αποκαλυφθεί τέτοιο γεγονός, ζητάμε πίσω στο ακέραιο όλα τα χρήματα που έχει καταβάλει εως στιγμής το Ταμείο".
Πάλι καλά που δεν το βάζετε και στη φυλακή, δηλαδή, κυρία μου!
Δεν γνωρίζω ποιανού ιδέα ήταν το ρεπορτάζ. Αν δηλαδή κάποιος δημοσιογράφος, από συνείδηση, θέλησε να χτυπήσει την απίστευτη αυτή "διαφθορά" και "κατασπατάληση" δημοσίου χρήματος ή αν εκτελούσε διατεταγμένη κίνηση από ψηλά...

Ωφείλω όμως να παραθέσω κάποιες παραμέτρους του θέματος, που ένας δημοσιογράφος που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος, ώφειλε να τις είχε μνημονεύσει.

Πολλοί επιδοτούμενοι άνεργοι δουλεύουν. Οι περισσότεροι βρίσκουν δουλειά μετά από κάποιους μήνες, αφότου μπήκαν στο Ταμείο και επιλέγουν να συνεχίσουν για ένα διάστημα να παίρνουν και το επίδομα. Κατά κανόνα, όταν πια βρει κάποιος δουλειά, έχουν συσσωρευτεί χρέη και απλήρωτοι λογαριασμοί, παρά το "ιλιγγιώδες" ποσό των 450 ευρώ που έπαιρνε κατά το διάστημα αυτό.
Έπειτα, σχεδόν σε καμμία δουλειά, δεν σου κάνουν πρόσληψη από την πρώτη μέρα. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις σε παίρνουν δοκιμαστικά, πριν αποφασίσουν αν μείνεις, για διάστημα που συνήθως ποικίλλει από μία εβδομάδα ως έναν μήνα. Κατά το διάστημα αυτό δεν μπορείς να δηλώσεις την εργασία σου, εκτός κι θέλεις να προκαλέσεις προβλήματα στον εργοδότη σου.
Φυσικά, αν επιμένεις να υπογράψεις σύμβαση εργασίας, πριν ακόμη δουλέψεις για το συγκεκριμένο εργοδότη ή να δηλωθεί η εργασία σου αναδρομικά όταν αποφασίσει να σε κρατήσει και να σε προσλάβει κανονικά ο εργοδότη σου, το πιθανότερο είναι να... ψάχνεις πάλι για δουλειά!
Προφανώς δεν τα ξέρει η κυρία του ΟΑΕΔ γιατί μάλλον δεν είχε δουλέψει ποτέ πριν διοριστεί στον ΟΑΕΔ. Αλλά κι ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ και το όνομα του οποίου μου διαφεύγει? Δεν δούλεψε ποτέ του πριν πάει στο Μακεδονία τιβί?

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Αναρτήθηκε από: Stefanos
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη