9 Φεβ 2011

Καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση ασυλίας Μιλένας Αποστολάκη

Η υπόθεση Συγγελίδη

Στην πιο πρόσφατη περίπτωση ο κ. Συγγελίδης, μετά τη διάλυση του γάμου του το 2004 με την κ. Αποστολάκη, εγκαλούσε ποινικά την πρώην σύζυγό του για παραβίαση των όρων επικοινωνίας του με το παιδί τους, όπως είχαν καθοριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η Βουλή των Ελλήνων απέρριψε το αίτημα να αρθεί η βουλευτική ασυλία της κ. Αποστολάκη, με αποτέλεσμα....
 ο πρώην σύζυγός της να προσφύγει στο Στρασβούργο. Οι ευρω-δικαστές με πλειοψηφία 6 προς 1 (μειοψήφησε ο Ελληνας ad hoc δικαστής Σπ. Φλογαΐτης, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή Συγγελίδη έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη) έκριναν ότι η απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας παραβιάζει το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στα ελληνικά δικαστήρια (άρθρο 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).


Το Ευρωδικαστήριο δεν είδε καμιά σύνδεση μεταξύ της επίδικης συμπεριφοράς της κ. Αποστολάκη και των βουλευτικών καθηκόντων και επιδίκασε συνολική αποζημίωση 19.000 ευρώ στον πρώην σύζυγό της. Θεωρεί επίσης στοιχείο άνισης μεταχείρισης το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Συγγελίδης εμποδίζεται να κινηθεί ποινικά εναντίον της βουλευτού, πρώην συζύγου, εκείνη διατηρεί το δικαίωμα αυτό! Το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα είχε παρουσιαστεί και στην υπόθεση Τσαλκιτζή, στην οποία ο βουλευτής, απαλλαγμένος από ποινικά βαρίδια, δίκαζε και καταδίκαζε τον αντίδικό του στα δικαστήρια! *

! Για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης καταδικάστηκε, παράλληλα, χθες η Ελλάδα από το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση της προσφυγής του δικηγόρου Γιώργου Αλφαντάκη. Κρίνοντας από τα περιστατικά που ο ενάγων εξέθεσε και με βάση τα οποία υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση για δηλώσεις που είχε κάνει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από τη δικαστική εξέλιξη που είχε η διαμάχη γνωστής τραγουδίστριας, της οποίας είχε αναλάβει την υπεράσπιση, το Δικαστήριο έκρινε ότι στην περίπτωση Αλφαντάκη υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, καταδίκασε την Ελλάδα και επιδίκασε στον ενάγοντα αποζημίωση, για ηθική βλάβη, το ποσό των 12.939 ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=131519
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη