24 Φεβ 2011

Έντονες ζυμώσεις για τον "Συμπαραστάτη του πολίτη" στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Οργιάζει το παρασκήνιο για το πρόσωπο του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης»,
μια κρίσιμη θέση στους νέους Καλλικρατκούς δήμους, για την οποία, ο νόμος προβλέπει -σοφά- ότι για την επιλογή του απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη 33 συμβούλων, πλειοψηφία, η οποία οδηγεί υποχρεωτικά σε διαπραταξιακές συγκλίσεις.

Την απόφαση για τον "συμπαραστάτη θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα.

Σχετική επιστολή απέστειλε στον πρόεδρο του ...
 Δημ.Συμβ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο Χρήστος Μάτης, με την οποία -ορθότατα- προτείνει "να κληθούν στη συνεδρίαση όσοι εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη θέση, για να απευθυνθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να διαμορφώσει άποψη  για το πρόσωπο, που όπως προβλέπει ο νόμος πρέπει να είναι «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας".

Η επιστολή Μάτη
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο

Κύριε Πρόεδρε

Στην ημερήσια διάταξη της 6ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου, έχετε εντάξει την επιλογή προσώπου για την πλήρωση της θέσης του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης».

Επειδή πρόκειται για ένα νέο θεσμό, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος καθώς, όπως αναφέρει ο νόμος ο συμπαραστάτης «δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα», θέλω να σας ζητήσω να κληθούν στη συνεδρίαση, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον κανονισμό, οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Η διαμόρφωση της ουσιαστικής εικόνας περί καταλληλότητας των υποψηφίων πρέπει να γίνει από το ίδιο το εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο και η δυνατότητα που θα έχουν οι υποψήφιοι για τη θέση να απευθυνθούν στα μέλη του σώματος θα ενισχύσει τη διαφάνεια στα κριτήρια επιλογής που άλλωστε από το νόμο απαιτεί πλειοψηφία 2/3, η οποία υπερβαίνει το ενδεχόμενο μονοπαραταξιακών επιλογών.

Η διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής του «προσώπου εγνωσμένου κύρους και Εμπειρίας», που από το νόμο προβλέπεται να καταλάβει τη θέση του συμπαραστάτη του δημότη, θα ενισχύσει την εικόνα που οι ίδιοι οι δημότες θα διαμορφώσουν για την αμεροληψία του, καθώς πρέπει να πιστέψουν ότι όντως θα είναι ένας θεσμός που θα προστατεύσει από την κακοδιοίκηση και την αυθαιρεσία.

Με τιμή
Χρήστος Μάτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κύριο Γ. Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Κύριο Κ. Γκιουλέκα, Ομάδα Δημιουργίας

Κύριο Σ. Ζαριανόπουλο, Λαϊκή Συσπείρωση

Κύριο Σ. Παπαθεμελή, Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα

Κύριο Τ. Μηταφίδη, Ανοιχτή Πόλη

Κύριο Αρ. Στεργίου, Εξουσία Πολιτών


Με 65 θέματα ημερήσιας διάταξης θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης την προσεχή Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου δημαρχείου.

Κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η επιλογή του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» καθώς και το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

Από τα υπόλοιπα θέματα ενδιαφέρον έχουν τα παρακάτω

Συγκρότηση Επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης Εργασίας, για το έτος 2011.Έγκριση απολογισμού εσόδων – εξόδων, οικονομικού έτους 2010, των Δημοτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης (πρώην κρατικών)Α) Καταβολή αποζημίωσης 893,62 € στον Αργύριο Κουρουλή του Θεοφάνους, που τραυματίστηκε από αυτοκίνητο του Δήμου Θεσσαλονίκης το έτος 1976, για το χρονικό διάστημα από 1/2/2011 μέχρι 28/2/2011. Β) Παραπομπή στην Οικονομική Επιτροπή για την έγκριση της παραπάνω δαπάνης και διάθεση ισόποσης πίστωσης.Συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής για την οριστική διαγραφή μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων έργου.Συγκρότηση Επιτροπής διεξαγωγής προχείρων διαγωνισμών, έτους 2011 για προμήθειες που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπ. Απ. 11389/93 (ΕΚΠΟΤΑ)Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Δημοτικού Συμβουλίου στα Συμβούλια των έξι (6) Δημοτικών Κοινοτήτων.Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του, ως μέλους της Επιτροπής Παραλαβής εργασιών – υπηρεσιών της Δ/νσης Διοίκησης για το έτος 2011.Ορισμός δύο Δημοτικών Συμβούλων ως μελών της Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών για μισθώσεις, εκμισθώσεις, εκποιήσεις, αγορές ακινήτων.Παραχώρηση χώρου στάθμευσης ενός (1) οχήματος για τις ανάγκες του Πολιτικού Κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία στην οδό Δημοσθένους 1.Μονοδρόμηση τμήματος της οδού Μαντούς Μαυρογένους.Συγκρότηση των Επιτροπών της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δ.Θ. , Μεταστέγαση των γραφείων της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας από την οδό Παύλου Μελά 40 (κληροδότημα ΑΠΘ) στο κληροδότημα κ. Βαφόπουλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης στην οδό Λασάνη και Προξένου Κορομηλά και Συγκρότηση Επιτροπής για τη δημιουργία ιστοσελίδας της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας.

Αιτήματα για εκδηλώσεις

Έγκριση δαπάνης 735,00 € για την πραγματοποίηση εκδήλωσης ΚΟΥΛΟΥΜΑ την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας με τη συμμετοχή παραδοσιακού συγκροτήματος.Έγκριση : α) μίσθωσης τουριστικού λεωφορείου και ξενάγηση συνέδρων που πρόκειται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία πραγματοποίησης Διεθνούς Συνεδρίου Οίνου, β) δαπάνης ποσού 310,00 €. 2) Διάθεση ισόποσης πίστωσης σε βάρος του ΚΑ 00/6433.02Έγκριση α) Διοργάνωσης εκδηλώσεων στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 08/03/11. β) Δαπάνης ποσού 4.387,50 € (65% επί του δωδεκατημορίου Μαρτίου 2011). 2. Διάθεση πίστωσης.Έγκριση δαπάνης ποσού 5.740,00 € (65% του δωδεκατημορίου του Μαρτίου), για τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΟ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΜΟΥ», στις 05 Μαρτίου 2011 στο Νέο Δημαρχείο, καθώς και διάθεσης ισόποσης πίστωσης

Αιτήματα για δαπάνες από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου του δήμου

Έγκριση δαπανών Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου για το Μάρτιο 2011: α) ποσού 900,00 € για τις λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων β) ποσού 70,00 € για προμήθεια δύο (2) δάφνινων στεφανιών γ) ποσού 416,00 € για προμήθεια αναμνηστικών δώρων δ) ποσού 333,33 € για οδοιπορικά έξοδα και αποζημιώσεις μετακίνησης του δημάρχου ε) διάθεση ισόποσων πιστώσεων.Έγκριση α) δαπάνης ποσού 1.600,00 € για την ηχητική κάλυψη της παρέλασης 25ης Μαρτίου και β) διάθεσης ισόποσης πίστωσης.1) Έγκριση : α) δαπάνης ποσού 500,00 € για λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. 2) Διάθεση ισόποσης πίστωσης.1) Έγκριση προμήθειας εθιμοτυπικών δώρων Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συνολικής δαπάνης 300,00 €. 2) Διάθεση ισόποσης πίστωσης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη