8 Μαρ 2011

Λύση τώρα ή Βέτο από τον Παπανδρέου!!

Βέτο θα θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, αν στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν συζητηθεί «πακέτο» και η λύση του χρέους, όπως επεσήμανε ο ίδιος στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τη θέση αυτή ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα υποδεχθεί σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ζητήσει συναίνεση και αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας.

«Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας», δήλωσε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται στα σημεία ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ εντός της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός -όπως αποκάλυψε αργά το βράδυ χθες το real.gr- χρησιμοποίησε τη λέξη «Βέτο».

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, κατανοώντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στη θέση της αναζητά ήδη -όπως επεσήμανε στη συνεδρίαση η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και άλλοι υπουργοί- συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τέτοιοι σύμμαχοι, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν το SPD, (το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας), καθώς και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, (παρότι αναφέρθηκαν συγκεκριμένες δυσκολίες που υπάρχουν σε μια τέτοια επιχείρηση). Υπ’ αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση που θα έχει μεθαύριο Πέμπτη, μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι, αλλά και η αποδοχή που θα έχει την επομένη στις Βρυξέλλες.

Με τη θέση για βέτο, επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα υποδεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους συναίνεση και αρραγές εθνικό μέτωπο ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει ασφαλώς η συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και θα δεχθεί στις 10 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, (στις 2.15 το μεσημέρι), τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, (στις 3.30), και με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, (στις 4.45).

Για πρώτη φορά καλούνται επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου ως αρχηγοί κομμάτων η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, (στις 6 το απόγευμα), και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, (στις 7 το απόγευμα).

«Θα δώσουμε τη μάχη»

«Θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο λύσης και θέλω να σας πω ότι εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο. Όπως έχετε ακούσει υπάρχουν διάφορα στοιχεία, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχουν προτείνει Μέρκελ και Σαρκοζί, ο μελλοντικός μηχανισμός, η διαχείριση του χρέους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία και άλλες χώρες», είπε, μεταξύ άλλων, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

«Επειδή μπορεί να δούμε αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης, είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού, εμείς θα επιμείνουμε. Θα δεχθούμε ως μόνη λύση, μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτή είναι η λύση που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το Ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές».

Και κατέληξε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές.

Επαναλαμβάνω: Αυτό απαιτεί λύση-πακέτο. Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας».

«Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Πολλές φορές οι αξιολογήσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την Ελλάδα, όπως και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση, μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας».

http://www.real.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη