26 Μαρ 2011

Νέο πρόβλημα στο Δήμο Θεσσαλονίκης: Κατέρρευσε το σύστημα πληροφορικής

Η κατάρρευση του νέου συστήματος πληροφορικής του δήμου τινάζει στον αέρα τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου με θέμα τη ψήφιση του Προϋπολογισμού. Το παρασκήνιο, οι διαβεβαιώσεις, οι διάλογοι και το disaster center του δήμου.


του Δημήτρη Συρμάτση
spnews

Πρόσκληση στην ειδική συνεδρίαση για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε προς τα μέλη του σώματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος για τις 31 Μαρτίου, που είναι η τελευταία ημέρα που προβλέπεται για τη ψήφιση της πιο σημαντικής απόφασης του οργάνου.

Όμως η όλη διαδικασία είναι στο κενό εξαιτίας της κατάρρευσης του νέου συστήματος πληροφορικής του δήμου, το οποίο δοκιμάζεται για πρώτη φορά.

Όπως εξήγησε απευθυνόμενος στο σώμα, ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, Αχιλλέας Μένος, οι δοκιμές του συστήματος, στο οποίο θα εντασσόταν σταδιακά ο δήμος ξεκίνησαν κανονικά και το πρόβλημα παρουσιάστηκε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πάντως από όλες τις πλευρές διασαφηνίστηκε ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τη σύγκρουση της διοίκησης με διάφορες υπηρεσίες του δήμου και ο κ. Μένος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του σώματος.

Όπως μάλιστα έλεγε δημοτικός σύμβουλος που συμμετέχει στην επιτροπή παραλαβής του νέου συστήματος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, είχε ενημερώσει πλήρως για όλα τα ενδεχόμενα, το χειρότερο από τα οποία ήταν η κατάρρευση.

Ο κ. Μένος είπε απευθυνόμενος στο Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης ότι το σύστημα χρειάζεται τρεις εργάσιμες ημέρες για να αποκατασταθεί, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα μπορεί να παραδοθεί στους Συμβούλους στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, δηλαδή το απόγευμα της Τρίτης 29 Μαρτίου.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν ο χρόνος που θα απομένει στους συμβούλους για τη μελέτη του προϋπολογισμού δεν είναι επαρκής, να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί κάποια άλλη στιγμή, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Όπως έλεγε κορυφαίος αντιδήμαρχος, η παραγγελία του συστήματος δεν προέβλεπε την συμπερίληψη «disaster center», (κέντρου καταστροφής) με αποτέλεσμα σύμβουλος της αντιπολίτευσης να σχολιάσει «δηλαδή έλειπε το center, αφού από disaster, πάμε καλά».

Πάντως ο κ.Μένος, ο οποίος δέχτηκε τα εύσημα όλων των πτερύγων για το ότι η υπηρεσία θα συνέχιζε να δουλεύει όλο το εορταστικό τριήμερο για την αποκατάσταση του προβλήματος, διαβεβαίωσε ότι τα υπόλοιπα συστήματα του δήμου δεν κινδυνεύουν αφού το νέο σύστημα θα έμπαινε σταδιακά σε λειτουργία και για ένα διάστημα προβλεπόταν ότι θα λειτουργεί παράλληλα με το παλιό.

«Δεν έχει χαθεί τίποτε, ούτε ο προϋπολογισμός», είπε ο κ.Μένος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει και γνωμοδότηση της Επιτροπής διαβούλευσης, η οποία έχει ήδη συγκροτηθεί με απόφαση του προέδρου. Στην επιτροπή διαβούλευσης συμμετέχουν 50 άτομα, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί πρόσκληση σύγκλισης της επιτροπής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη