5 Μαρ 2011

Όχι στην ποινικοποίηση του δημοσίου λόγου

«Διαφωνώ με αυτό που λες,
αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου
το δικαίωμά σου να το λες»
Βολταίρος

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» ποινικοποιεί πολλές μορφές δημοσίου λόγου και συνιστά μια επικίνδυνη διολίσθηση.. προς μια κοινωνία αυταρχισμού, μια κοινωνία στην οποία η συγκυριακή πλειοψηφία θα επιβάλλει στη μειοψηφία ακόμη και το τι θα λέει.

Το νομοσχέδιο εισάγει την φαιδρή και συγχρόνως επικίνδυνη έννοια της εχθροπάθειας, σύμφωνα με την οποία ποινικοποιείται η έκφραση γνώμης ανάλογα με τα συναισθήματα που προκαλεί σε αυτούς που την ακούν! Επίσης, εισάγει τη λογική μιας «επίσημης ιστορίας» με παράλληλη ποινικοποίηση της απόκλισης από αυτήν ή ακόμη και της μερικής «άρνησης» ορισμένων γεγονότων.

Η Δράση δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μορφή περιορισμού που επιβάλλεται νομοθετικά στο περιεχόμενο του δημοσίου λόγου και θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου της λογοκρισίας κατά τη βούληση του εκάστοτε νομοθέτη. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση απόσυρση του προτεινομένου νομοσχεδίου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη