26 Απρ 2011

ΑΠΘ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 2 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ


Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση είναι το κύριο θέμα συζήτησης αλλά και η βασική πηγή ανησυχίας, τα καλά νέα αξίζουν περισσότερο να διαδοθούν.

Με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ , για την ακρίβεια 2.240.221 ευρώ και φθάνει το 100% ξεκινά τη σύστασή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο
Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα οργανικά ηλεκτρονικά που έχουν ως πρώτη ύλη τον άνθρακα αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο σύγχρονη απάντηση της τεχνολογίας για φτηνές πηγές ενέργειας.
Από αυτά κατασκευάζονται νέου τύπου φωτοβολταϊκά , κυκλώματα, εφαρμογές φωτισμού για κάθε χρήση και χώρο αλλά και βιοαισθητήρες.

Η δημιουργία του υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών που θα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη , προβλέπει σύμφωνα με το πλαίσιο του έργου που χρηματοδοτείται τα εξής:
1)Αγορά υποδομής για τον εμπλουτισμό του Εργαστηρίου
2) Την παραμονή ερευνητών από τα εργαστήρια της Ευρώπης για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 4 μήνες έως 18 , ώστε να ολοκληρωθεί η επιστημονική κάλυψη του εργαστηρίου στο ΑΠΘ.
3)Τη μετακίνηση μέσω του προγράμματος ερευνητών από το Εργαστήριο του ΑΠΘ σε αντίστοιχα εργαστήρια της Εύρωπης.
4)Τη δημιουργία επιστημονικών συνεδρίων για τα τρία επόμενα χρόνια με σκοπό τη διάχυση της πληροφορίας και της τεχνογνωσίας στην κοινωνία αλλά και στην αναζήτηση νέων επιχειρηματικών προτάσεων
5) Τη συνεργασία ερευνητικών και παραγωγικών φορέων με σκοπό την άμεση εφαρμογή τεχνολογίας Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Ήδη στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ “τρέχουν” δύο εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα
Το ΝανΟργάνικ-Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων” και το “Υφατρόνικ-Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών και Ηλεκτρονικών Υλικών”.
Πρόκειται για προγράμματα που δημιουργούν νέα προϊόντα κυκλωμάτων, ενέργειας (φωτοβολταϊκά), φωτισμού αλλά και μια σειρά “έξυπνων” νέων υλικών που ενσωματώνονται στα ρούχα δίνοντάς τους νέες ιδιότητες . Οι εφαρμογές που προκύπτουν στην αγορά είναι σχεδόν …άπειρες.
Νέα μπλουζάκια για το καλοκαίρι με ενσωματωμένο αντιηλιακό, δομικά υλικά που συγκρατούν ζέστη και φως , εύκαμπτα υλικά φωτισμού είναι μερικά μόνο από τα νέα προϊόντα που θα προκύψουν από τις νέες αυτές τεχνολογίες.
Σ.Μ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη