28 Απρ 2011

Χ.Α: Πόσο ακόμα κάτω;

"Τα bull markets γεννώνται με την απαισιοδοξία, μεγαλώνουν με την επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν με την αισιοδοξία και πεθαίνουν με την ευφορία" είχε πει ο Templeton. Εάν αυτό ισχύει, το Χ.Α. μπορεί να ελπίζει.

Της Αμαλίας Κάτζου
Ο θρυλικός διαχειριστής John Templeton, κάποτε είχε πει πως "τα bull markets γεννώνται με την απαισιοδοξία, μεγαλώνουν με την επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν με την αισιοδοξία και πεθαίνουν με την ευφορία". Αν αυτό ισχύει, τότε πιθανόν το ελληνικό χρηματιστήριο να μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο....

Με την επενδυτική ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ και το σκηνικό ανασφάλειας να διατηρείται σε μέγιστο βαθμό, κάποιοι υποστηρίζουν πως, πιθανότατα το Χ.Α. να δώσει γενναία ανοδική αντίδραση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποτιμήσει σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και τυχόν "κούρεμα" στα ομόλογα. "Με την Εθνική στην περιοχή των 5,05 ευρώ, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως τα χειρότερα είναι μπροστά για το Χ.Α." δήλωσε στο axiaplus.gr έλληνας διαχειριστής που κατοικοεδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο fund manager, στα χρηματιστηριακά γραφεία στο City, κάποια δοεθνή επενδυτικά κεφάλαια αρχίζουν να ξαναβάζουν στα μονιτόρ τους τα ελληνικά blue chips, θεωρώντας πως πλέον οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. Ζητούμενο αποτελεί πότε θα αποφασίσουν οι συγκεκριμένοι παίκτες να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Οσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά μιλούν ανοιχτά για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, καθώς συνεχίζεται η σεναριολογία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα spreads των ομολόγων και των CDS να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά και οι μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Όμως πλέον η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και έχει προβληματίσει ακόμα και ξένους αναλυτές.

Δεν είναι λογικό να καταγράφεται sell off σε ομόλογα και μετοχές, με το που κάποιος ξένος αξιωματούχος ή αναλυτής υποστηρίξει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Αυτό καταδεικνύει πως οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία παίζουν το παιχνίδι τους, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Κάποια στιγμή αυτό θα τελειώσει, καθώς θα υπάρξουν επενδυτές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότατες αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Και φυσικά τότε θα ξεκινήσει το "πανηγυράκι", στο οποίο και πάλι θα συμμετέχουν λίγοι, καθώς οι περισσότεροι θα έχουν ξεπουλήσει τα "χαρτιά" υπό τη σκιά του φόβου και του πανικού. Τα έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα, εντελώς τυχαία, οι πρωταγωνιστές είναι πάντα οι ίδιοι!!!!!

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη