21 Απρ 2011

Μήνυση κατά του περιοδικού FOCUS

Μήνυση κατά του εκδότη και εννέα συντακτών και συνεργατών του γερμανικού περιοδικού Focus για το δημοσίευμα που απεικόνιζε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου σε μια άσεμνη χειρονομία κατέθεσαν 6 Έλληνες πολίτες...
Η μήνυση αφορά το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus της 22ης Φεβρουαρίου 2010 με τίτλο «Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ». Κατά του εκδότη και των συντακτών και συνεργατών του περιοδικού..
υποβλήθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή κρατικών συμβόλων της Ελλάδας, αδικήματα για τα οποία απειλούνται ποινές στέρησης της ελευθερίας μέχρι και δύο ετών.
Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, «σε μια περίοδο που οι διαστάσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι πλέον αισθητές». Το δημοσίευμα του περιοδικού Focus περιείχε εκφράσεις για την Ελλάδα όπως «2000 χρόνια παρακμής» και «από κοιτίδα του πολιτισμού σε πίσω αυλή της Ευρώπης». Οι έξι Έλληνες που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του περιοδικού δήλωσαν ότι το άρθρο περιείχε αναληθή και προσβλητικά σχόλια, τα οποία προσέβαλλαν τα δικαιώματά τους ως μελών του ελληνικού λαού. 

Ο εκδότης του περιοδικού Helmut Markwort σχολίασε σχετικά με τη μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του ότι δεν έχει λάβει καμία κλήτευση από το δικαστήριο, ούτε έχει ενημερωθεί για τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, προσθέτοντας ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του και ότι έκανε μόνο το δημοσιογραφικό του καθήκον. Δεν έχει τραπεί σε φυγή, ούτε φοβάται ότι θα χρειαστεί να κρατηθεί στη φυλακή, σημείωσε στην εφημερίδα και δήλωσε «μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Ο Markwort διευκρίνισε ότι θα αναθέσει την εξέταση της υπόθεσης στους δικηγόρους του περιοδικού, όταν λάβει επίσημη κλήτευση από τις ελληνικές αρχές. 


Σύμφωνα με την Der Tagesspiegel, στο στόχαστρο των ως έξι Ελλήνων βρέθηκε και ο γνωστός συγγραφέας και φίλος της Ελλάδας Klaus Bötig, «ο οποίος εδώ και 35 χρόνια γράφει ευμενώς για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό και μάλιστα είναι επίτιμος δημότης της Κω». Αφορμή στάθηκε ένα τουριστικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus, στο οποίο χαρακτήριζε με αγάπη τους Έλληνες ως «συμπαθητικό λαουτζίκο». Οι ενάγοντες στράφηκαν κατά του Bötig με το αιτιολογικό ότι η χρήση του υποκοριστικού «λαουτζίκος» προσέβαλε την τιμή τους. 


«Για ποιόν λόγο οι ως άνω Έλληνες στρέφονται μόνο κατά του περιοδικού Focus και όχι και κατά της εφημερίδας Bild, η οποία επί εβδομάδες διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας είναι άγνωστο», σχολιάζει το δημοσίευμα. 

tvxs.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη