20 Απρ 2011

Επίσκεψη Ρώσου ΥΠΕΞ στη FYROM. Τι θέλουν οι Ρώσοι;

Οι αναγνώστες του taxalia αρθρογραφούν
Σήμερα συναντάται ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας με την ανωτάτη πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ. Το ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι ο Λαβρωφ θα υποστηρίξει έντονα την «Μακεδονική Ιστορια».
Το μήνυμα είναι τριπλό ή καλυτερα τετραπλό.

1) Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται ακόμα για τα Βαλκάνια ως γεωγραφική περιοχή Σλαβικού, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος(Σερβία, πΓΔΜ).
2) Ενδυναμώνουν την πολιτιστική σχέση τους με την πΓΔΜ, ως αδελφό έθνος. Μάλιστα Σκοπιανά μεσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Λαβρωφ θα παραδώσει στον Γκρουεφσκι αρχεία από το Ρωσικό ΥΠΕΞ που πιστοποιούν την ύπαρξη του «μακεδονικού» έθνους και του αγώνα του για ανεξαρτησια από τον 18ο αιώνα. Αυτή η κίνηση εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλαδα μιας και θα σφυρηλατήσει και θα αναγνωρίσει πιο εντονα από ποτέ από πλευρας Ρωσίας, τη «μακεδονική» ταυτότητα (ΕΘνος, Πολιτισμο, Γλωσσα). Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα εχουν και οι δηλώσεις του Ρωσου κατά τις οποίες αναμένεται να πάρει θεση για το ζήτημα της ονομασίας και πιθανόν και της ταυτότητας (με μια εμμεση αλλα ενδεικτικη αναφορά). Ισως η Ρωσια προχωρησει και παραπερα και δηλώσει αν θα ακολουθούσουν και υιοθετήσουν την λύση που θα προκυψει από την διαδικασία με τα ΗΕ (το πιθανότερο), ή αν ούτος ή άλλως θα αναγνωρίζει συνταγματικά την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» ανεξαρτήτως της λύσης στα ΗΕ. (το απευκταίο)
3)Τα Σκόπια παίζουν ένα παιχνίδι τώρα που οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ δεν είναι οι καλύτερες. Μπορουμε να κοιτάξουμε και άλλου. Οι Ρωσοι αυτό θα το εκμεταλλευτούν. Το τελευταίο αν το παιξουν ευθαρσώς και δυνατά οι Σκοπιανοι μαλλον θα φανε το κεφαλι τους, αλλα δεν τους εχω για τοσο χαζούς.Ας μην ξαχναμε ότι οι Αλβανοι δεν βλεπουν τους Ρωσους με καλο ματι.
4) Μια παραπανω υποστήριξη της πΓΔΜ από την Ρωσια στο θεμα της ονομασιας αλλα κυρίως σε αυτό της ταυτότητας, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα της Ρωσίας και της εντονης δυσαρέσκειας της, λογω της φιλοαμερικανικης στροφης τη Ελλαδος και του αποκλεισμου/παγωμα ρωσικών εξοπλιστικών.

Γνωμη του γράφοντα, είναι να κοιταξει η Ελλαδα πιο μακρυα και να εκμεταλλευθει τις συγκύριες όσο μπορει. Καμία Αμερικη ή Ρωσια δεν είναι φίλα προσκειμενη στην Ελλαδα αν δεν εχει οικονομικό συμφερον. Ας μη βιαζομαστε λοιπον να περνουμε φιλορωσικες ή φιλοαμερικανικές θεσεις. Στην παρουσα μαλιστα συγκιρια θα τολμουσα να πώ ότι μαλλον καλα κανουμε και ειμαστε πιο κοντα στην Αμερικη. Ισως και να λαθεύω αλλα το μονο σιγουρο είναι ότι στην Εξωτερικη πολιτικη δεν χωρουν συναισθηματισμοί.

Πετρος
petrakisp@gmail.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη