27 Απρ 2011

"Καλπάζει" το spread του δεκαετούς, πάνω από τις 1.500 μ.β. τα CDS !!

Έντονα ανοδικά συνεχίζει να κινείται και την Τετάρτη το spread του δεκαετούς ομολόγου καταγράφοντας νέο ρεκόρ πάνω από τις 1.300 μ.β., καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέδωσε την εντεινόμενη αβεβαιότητα και τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η αγορά ομολόγων στην καθυστέρηση θέσπισης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Ο ίδος μάλιστα, εξέφρασε την «απογοήτευσή» του από τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν έχουν λάβει ακόμα μια οριστική απόφαση όσον αφορά το εν λόγω ταμείο μετά και από την πολυσυζητημένη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Η Ελλάδα παραμένει σε ελεύθερη πτώση», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Rabobank στο Λονδίνο, Richard McGuire, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires προσθέτοντας ότι "Οι αποδόσεις ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αισθητής απουσίας αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά από τη σταθεροποίηση των οικονομικών της και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αναφέρει σε άρθρο του στη γερμανική Handelsblatt ο επικεφαλής της PIMCO, σύμφωνα με το Reutres.

«Έως τώρα καμία από τις λύσεις που έχουν βρεθεί για το ελληνικό χρέος δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Πολλοί –μέσα σε αυτούς και εγώ- δεν πιστεύουν πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στο μέλλον», γράφει ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Company (PIMCO).

Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια κατά προτίμηση εθελοντική αναδιάρθρωση, για να ανακουφιστεί από το χρέος, τονίζει ο ίδιος.

Ερωτώμενος για την τρελή κούρσα που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά spread, ο κ. Κωνσταντίνος Μπούκας, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Beta Χρηματιστηριακή δήλωσε στο Capital.gr πως η άνοδος των spread οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών για ασφάλιση έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας. "Το ύψος των spread αντικατοπτρίζει την ταχύτητα απομάκρυνσης των επενδυτών από την Ελλάδα και την απομόνωση της χώρας από το διεθνές ενδιαφέρον. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων.", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούκας. Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι οι εντεινόμενες συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελούν ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σαφή μέτρα και αποφάσεις, μόνο έτσι είναι δυνατή η αποκλιμάκωση των spreads.

Ένας επιπλέον παράγοντας διεύρυνσης των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων, σύμφωνα με τον κ. Μπούκα, είναι και το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει από την Ευρώπη να λάβει οριστικές αποφάσεις όσον αφορά κυρίως το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης ESM καθώς και πιο δραστικές λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Τέλος, όσον αφορά την ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος για το 2010 ο κ. Μπούκας ανέφερε ότι αυτό ήταν ήδη γνωστό στην αγορά, γεγονός που καθίσταται εμφανές και από τις δηλώσεις αξιωματούχων. Ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι το spread επηρεάστηκε από αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Μπούκας.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών τίτλων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 1.307 μ.β. την Τετάρτη, κατά 107,07 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης,

Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και τα spreads ομολόγων των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τα ιρλανδικά να διαμορφώνονται στις 733 μ.β. (+12,57 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 639 μ.β. (+6,17 μ.β.), τα ισπανικά στις 224 μ.β. (+0,12 μ.β.) και τα ιτλαικά στις 155 μ.β. (+0,56 μ.β).

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από στις 1.500 μ.β. διαμορφώνονται την Τετάρτη και τα πενταετή ελληνικά CDS (στις 1.518 μ.β.).

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη