18 Μαΐ 2011

10 θέσεις κάτω η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα ! Σχεδόν πατώσαμε !

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δημοσιοποίησε σήμερα τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2010 η Ελλάδα κατέλαβε την 56η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δέκα (10) θέσεις σε σχέση με ...
την περυσινή κατάταξη, καταγράφοντας για εφέτος τη μεγαλύτερη πτώση χώρας παγκοσμίως στην κατάταξη του IMD.
Ειδικότερα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2011 σε σχέση με το 2010 είναι η ακόλουθη:

1.στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» η κατάταξη της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά δέκα (10) θέσεις και από την 48η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ από το 1999, ξεπερνώντας μόνον την Βενεζουέλα.

2.στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε δυο (2) θέσεις και από την 54η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 56η, δηλαδή τέταρτη από το τέλος, ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.

3.στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά οκτώ (8) θέσεις και από την 45η το 2010 βρίσκεται πλέον στην 53η για το 2011, ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση από τις Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βενεζουέλα και Κροατία.

4.στον τομέα των «Υποδομών», η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά μια (1) θέση, καταλαμβάνοντας πλέον την 32η θέση, από την 33η που κατείχε το 2010.

Η πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί φυσιολογικό επακόλουθο και εξηγείται λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για την ανάπτυξη της χώρας. Τα μακρο - οικονομικά στοιχεία της χώρας, οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες και οι σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους, κατατάσσουν πλέον τη χώρα μας στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

Από την άλλη μεριά, οι χώρες που πρωτοπορούν παγκοσμίως, κρινόμενες με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας, είναι : το Χονγκ – Κονγκ (1ο), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (2ες) και η Σιγκαπούρη (3η), χώρες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια μονοπωλούν τις τρεις πρώτες θέσεις, με κάποιες απλώς εναλλαγές.

Η κορυφαία δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών στον κόσμο συμπληρώνεται με τις ακόλουθες χώρες κατά σειρά (από την 4η έως τη 10η θέση): Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Καναδάς, Κατάρ, Αυστραλία, και Γερμανία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη