14 Μαΐ 2011

"Μαχαιριά" Καστανίδη στον Σημίτη, 15 χρόνια μετά

"στις 8/5/1997 και ενώ απουσιάζω στο Σικάγο, συγκαλείται το Υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει να απορρίψει αυτό που αποτελούσε προεκλογική διακήρυξη της κυβερνήσεως.."

Ο κ. Καστανίδης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, έδωσε στη δημοσιότητα..
 τη σχετική απόρρητη αλληλογραφία, υποστηρίζοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός άλλαξε στάση και τελικά απέρριψε (διά της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και εν τη απουσία του κ. Καστανίδη στο εξωτερικό) την πρότασή του για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου.

Στον Θόδωρο Τσουκάτο απέδιδε το 1997 τα βρώμικα χτυπήματα με διαρροές προς τις διαπλεκόμενες εφημερίδες ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της Δημοκρατίας αν τότε είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημόσιων προμηθειών, η οποία θα είχε κόψει τον ομφάλιο λώρο προμηθευτών και πολιτικής. Και οι συνέπειες υπήρξαν μοιραίες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ καταλόγισε στον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο ότι δεν συναίνεσε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ (πρόταση την οποία είχε υποβάλει ο τότε υπουργός Μεταφορών) και προχώρησαν οι αναθέσεις του έργου μέσω των προγραμματικών συμφωνιών.
με τον Τάσο Μαντέλη, αντικατέστησε ο Σημίτης τον Καστανίδη

Οι επιστολές

Το χρονολόγιο της σύγκρουσης

5 Νοεμβρίου 1996. Ο Κ. Σημίτης με επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη του ζητεί να επισπευθούν οι διαδικασίες για την προώθηση της ρύθμισης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου. Του λέει μάλιστα να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις του στο σχέδιο νόμου.

22 Νοεμβρίου 1996. Ο Χ. Καστανίδης απαντά ότι δεν έχει να κάνει κάποιες παρατηρήσεις γιατί είναι ο συντάκτης του σχεδίου νόμου.

7 Ιανουαρίου 1997. Επιστολή Κ. Σημίτη σε Χ. Καστανίδη και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλο που αναφέρει ότι «άρχισα να αμφιβάλλω αν ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός» και ότι «οι διατυπώσεις αυτές, που επιδιώκουν μια σωστή ισορροπία, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, εάν υπάρχει διαμάχη και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

8 Μαΐου 1997. Συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο και απορρίπτει (χωρίς την παρουσία του υπουργού) το σχέδιο νόμου Καστανίδη με το σκεπτικό ότι το παρόν θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

14 Μαΐου 1997. Σεβαστή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να θωρακιστεί η χώρα, υποστηρίζει ο Χ. Καστανίδης σε επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη και του προτείνει να γίνει αυτό για το υπουργείο του.

25 Ιουλίου 1997. Καταρτίστηκε από τον Χ. Καστανίδη και το Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο ελέγχου των προμηθειών για το υπουργείο Μεταφορών. Για την πρόταση ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση.

30 Αυγούστου 1997. Ο Χ. Καστανίδης παραιτείται από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες διαρροές στον Τύπο εις βάρος του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

To κείμενο της επιστολής του Xάρη Kαστανίδη έχει ημερομηνία 30-8-97 και είναι το ακόλουθο:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα το πρωί όλος ο Τύπος, σας εμφανίζει να ασκείτε κριτική για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και μάλιστα κατά συγκεκριμένων υπουργών. H «αναπαράσταση» και η είδηση γίνεται με τον ίδιο, ομοιόμορφο τρόπο, ώστε να μη μου καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένα κέντρα με μεθοδευμένο τρόπο και προφανή επιδίωξη επιχειρούν να δημιουργήσουν εντύπωση για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι ολιγωριών και δυσχεράνσεως της κυβερνητικής δράσης.

H επιχείρηση αυτή, άλλωστε, άρχισε εδώ και λίγο καιρό με διαρροές πληροφοριών και επιλεγμένα δημοσιεύματα στον Τύπο, πάντοτε από τους ίδιους κύκλους, τους οποίους γνωρίζω καλά.


Mου είναι γνωστό ότι εσείς προσωπικά, εκτιμάτε ιδιαιτέρως το παραγόμενο αθόρυβα δημιουργικό έργο από τις ψευδείς εντυπώσεις που δημιουργούν, όσοι επιδίδονται κατ' επάγγελμα και μόνον σε αυτό, στο παίγνιο των δημοσίων σχέσεων.


Αυτό ακριβώς, μου δίνει την αφορμή να σκεφτώ ότι 17 μήνες τώρα εργαστήκαμε με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σκληρά, αδιάκοπα, μέσα σε απίστευτο όγκο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων σε μια προσπάθεια να κανοναρχήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πραγματικότητα στις μεταφορές και επικοινωνίες. Αυτή η προσπάθεια είχε τεράστιο προσωπικό ανθρώπινο κόστος και δεν ήταν χωρίς ψυχικά τραύματα.


Το εγχείρημα να αναδιοργανώσεις το μέλλον προϋποθέτει στοιχειώδεις όρους λειτουργίας των προσώπων και των πρωταγωνιστών. Αν εκλείψουν, κινδυνεύει το εγχείρημα. Αισθάνομαι ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο YME ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους. Γι' αυτό και τα φαινόμενα μεθοδευμένων διαρροών και επιθέσεων διά του Tύπου.


Kύριε Πρόεδρε,


Γνωρίζετε ότι από χρόνια έχετε τη φιλία μου και την εκτίμησή μου. Στο όνομά της, που και σήμερα ακλόνητη παραμένει, επιτρέψτε μου να υπερασπισθώ, όπως και σε άλλες δυσμενέστερες στιγμές στο παρελθόν έπραξα, την ευπρέπεια και τις αρχές μου, υποβάλλοντας σε σας την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.


Mε αγάπη
Xάρης Kαστανίδης»

31 Αυγούστου 1997. Σε απαντητική επιστολή ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι διάβασε με έκπληξη το γράμμα της παραίτησής του και επισημαίνει ότι «αναφορικά με τις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου, από τη συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις». Εκανε δεκτή την παραίτησή του.

taxalia.blogspot.com, 14-5-2011
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη