2 Μαΐ 2011

ΝΔ, Ζάππειο 2 και η συνέχεια του ελλείμματο​ς

«Ζάππειο 2»: Περί ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και περί ΕΣΠΑ

του Δημήτρη Μάρδα
Αν. καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

H κα Μέρκελ μεθοδεύει με συνταγματική δέσμευση, τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των γερμανικών κρατιδίων το 2014 και του Ομοσπονδιακού το 2016. Η Ελβετία το 1990 κατοχύρωσε επίσης συνταγματικά την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, στον ορίζοντα του 1995. Η Νέα Δημοκρατία..
 λίγους μήνες πριν, επί «Ζαππείου 1» δήλωνε ότι μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ΜΗΔΕΝ σε μιάμιση χρονιά(!!!).

Ο τρόπος όμως όπως και η μέθοδος που θα οδηγήσουν στην παραπάνω εξέλιξη δεν ήταν σαφώς καταγεγραμμένος στην ιστοσελίδα της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι η ίδια διατυμπάνιζε ότι είχε έτοιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης κοστολογημένο…!

Στο «Ζάππειο 2» ο στόχος για μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε 18 μήνες εκτιμάται ότι δε θα αναθεωρηθεί εκ βάθρων. Το άλλοθι για τη συγκεκριμένη αλλαγή πλεύσης, που θα μπορούσε να προταθεί, είναι το εξής: «Με τις σημερινές συνθήκες πια ο στόχος αυτός είναι πλέον ανέφικτος!!!».

Στη θέση αυτή τίθενται δυο ερωτήματα. Πρώτο: Πριν 12 μήνες οι τότε συνθήκες επέτρεπαν την εκπλήρωση του συγκεκριμένου στόχου; Δεύτερο: Το 2009, επί κυβέρνησης ΝΔ, όπου οι συνθήκες ήταν απείρως καλύτερες κατά τη Ν.Δ., δεν υπήρχε τότε λόγος δραματικής μείωσης του ελλείμματος στον ορίζοντα των επόμενων 18 μηνών; Να υπενθυμίσουμε ότι το προϋπολογισθέν έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, κατά το Νοέμβριο του 2008, ήταν της τάξης των 5,2 δις ευρώ, τον Μάιο του 2009 ανήλθε στα 13 περίπου δις ευρώ, και κατά το τέλος του ίδιου έτους άγγιξε τα 36 δις ευρώ.

Τέλος μεταφέρουμε και μια ερώτηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απρεπής, αν όχι ‘κακή’, που εύλογα όμως κυκλοφορεί στο μυαλό πολλών: Οι ‘παλαιάς ή νέας κοπής’ που ηγούνται του κόμματος και υποστηρίζουν τις ανωτέρω…ριζοσπαστικές θέσεις περί μείωσης του ελλείμματος προαλείφονται να γίνουν Υπουργοί ή Υφυπουργοί της όποιας μελλοντικής κυβέρνησης της Ν.Δ; Οι φοιτητές μας είναι φυτώριο τέτοιων πιπεράτων ερωτήσεων!

Η θέση που κυκλοφορεί στο στόμα των πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. σε κάθε χοροεσπερίδα ή εκδήλωση και που εικάζεται ότι θα διατυμπανιστεί στο «Ζάππειο 2» είναι η εξής: «Εμείς κατά τη θητεία μας κατείχαμε την 5η θέση ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην 23η»

Η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στα τέλη του 2009 ανερχόταν στο 4,5% και μόνο!. Από την άλλη η Ν.Δ. ουδέποτε άγγιξε την ευνοϊκότατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας του 2008, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα χρηματοδοτούσε το 100% των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ έως το 2010, χωρίς δηλαδή εθνική συμμετοχή.

Οπότε, το ζητούμενο είναι η 5η θέση ή η χαμηλή απορροφητικότητα του 4,5%;. Από πού τέλος προκύπτει η προαναφερθείσα 5η θέση; Από το ΕΣΠΑ ή τα «έργα γέφυρες», όπως αποκαλούνται, του Γ΄ ΚΠΣ; Μάλλον από το δεύτερο!. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας του τελευταίου έτους της Ν.Δ. ολοκληρώθηκε ένα σύνολο έργων ενταγμένων όμως στο Γ΄ ΚΠΣ και όχι στο ΕΣΠΑ. Πολλά, αν όχι όλα, από τα εν λόγω έργα, άρχισαν επί ΠΑΣΟΚ και τέλειωσαν επί Ν.Δ. Άλλοι λοιπόν τα τροχοδρόμησαν και άλλοι τα τερμάτισαν. Η ολοκλήρωση τους επί Ν.Δ. οδήγησε εύλογα στην αποπληρωμή τους το 2009 και ως εκ τούτου στην εικονική αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Με το συγκεκριμένο τρόπο η χώρα κατέλαβε την 5η θέση το 2009, τελευταίο έτος του Γ΄ ΚΠΣ. Ως προς το ΕΣΠΑ, ούτε που αγγίχτηκε!!!.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη