11 Μαΐ 2011

Κόντρα Παπανδρέου - Βενιζέλου;

Η φράση του υπουργού Άμυνας ότι δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση άναψε φωτιές στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.


Ο πρωθυπουργός μπορεί να συνέστησε και να ζήτησε για μία ακόμη φορά αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών, ωστόσο, με την τοποθέτηση του ο υπουργός Άμυνας φάνηκε να ...
διαφοροποιείται από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οικονομία.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Εκείνο που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού δεν είναι τόσο τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας αλλά ο τρόπος με τον οποίο διέρρευσαν τα όσα επρόκειτο να πει στην συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από τους υπουργούς να μην γίνει καμία διαρροή των όσων ειπώθηκαν. «Αυτά που είπαμε μένουν εδώ και δεν βγαίνουν έξω από εδώ». Αυτά φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός μέχρι που πληροφορήθηκε για την «διαρροή» του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν ο υπουργός Άμυνας περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Το email που έκαψε τον Βενιζέλο

Λίγο πριν ξεκινήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, γεγονός που έφτασε στα αυτιά του πρωθυπουργού, καθώς είχαν αρχίσει οι διαρροές και οι συζητήσεις για τα όσα ανέφερε στο επίμαχο email. Τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι υπουργοί είχαν αποχωρήσει μετά τη συνεδρίαση και την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου συζητούσε με τους κ.κ. Γιώργο Πεταλωτή, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την Ρεγγίνα Βάρτζελη πληροφορήθηκε την «διαρροή» Βενιζέλου.

«Γυρίστε τον πίσω» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μόλις επέστρεψε ο υπουργός Άμυνας και μπήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε: «τι ήταν αυτά τα πράγματα; Αφήστε μας μόνους» και έκλεισε τις πόρτες.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας διευκρινιστικές δηλώσεις. «Στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν περιλαμβάνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Πρώτιστο μέλημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας είναι η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας και ιδιαίτερα η δίκαιη κατανομή των ευθυνών σε όλους ανάλογα με το ρόλο τους και τη θέση τους. Αν παραμείνει μόνη της η κυβέρνηση να σέρνει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευ. Βενιζέλος: «πολιτικό» το πρόβλημα της οικονομίας

Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς και συσπείρωση γύρω από δίκαιους και εφικτούς στόχους, χωρίς προσφυγή σε εκλογές που, όπως είπε, θα αναπαράγουν ή θα διογκώσουν το πρόβλημα.

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη πρόταση του για προγραμματικές συμφωνίες με τη δικαιοσύνη, τις τράπεζες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς σε τοπικό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά στο πακέτο μέτρων είπε ότι δεν πρέπει να τεθεί απλώς ένα δίλημμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση ή υπερψηφίζει το πακέτο ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές με δική της ευθύνη.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να επιλεγούν εκείνα τα νομοθετικά κείμενα και εκείνες οι αποφάσεις που είναι συνταγματικά αναγκαίο να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Γ.Παπανδρέου : «Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη»

Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι χρειάζεται αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας.

Το μήνυμά μας είναι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η βούλησή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Υπηρετούμε, πρόσθεσε, με πράξεις το μήνυμα αυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για το πρόγραμμα του οδικού χάρτη, δηλαδή για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικού στελέχους, ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, εκλογών και ανασχηματισμού.

Αποφασίζουμε, προχωράμε και υλοποιούμε τις αποφάσεις μας υιοθετώντας απολύτως την πολιτική μας, βασικοί άξονες της οποίας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές το 2011, οι αποκρατικοποιήσεις και το Μεσοπρόθεσμο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος.

http://www.real.gr/?page=home
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη