15 Ιουν 2011

Ποιός θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός;

Μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να αποχωρήσει από την εξουσία, έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, παρατηρείται τεράστια ονοματολογία για τη θέση του νέου  προσώπου που..
 θα ηγηθεί της κυβέρνησης.


του Δημήτρη Συρμάτση

Οι πληροφορίες χωρίζουν τις επιλογές σε έναν πρώτο βασικό διαχωρισμό. Στους κεντροαριστερούς και στους κεντροδεξιούς. Οι μεν είναι αρεστοί και μπορούν να τους αποδεχτεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, οι δε θα αφήσουν ευχαριστημένο τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.

Από τη μία λίστα «πιθανών Πρωθυπουργών» , ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι πολύ ψηλά στην επετηρίδα των ανθρώπων κοινής αποδοχής, αν όχι ο πρώτος. Δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά χαρακτηρίζεται μια κίνηση ρίσκου καθώς υπάρχει προτίμηση σε έναν πολιτικό, ή μη, με πιο light προφίλ.

Από την άλλη λίστα οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας θα μπορούσαν να αντέξουν τον δύσκολο αυτό ρόλο, ενώ το πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κων/νου Στεφανόπουλου προτάθηκε αλλά δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές.

Τέλος, μετά τα πολιτικά πρόσωπα, μεγάλες πιθανότητες έχουν πρόσωπα τεχνοκρατών , κυρίως οικονομολόγων, με θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη λίστα, τα ονόματα με τις περισσότερες πιθανότητες είναι του Βασίλη Μαρκεζίνη και του Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , Παναγιώτης Γεννηματάς μοιάζει βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί σε έναν υπουργικό θώκο της νέας κυβέρνησης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη