30 Ιουν 2011

Το ατόπημα Βενιζέλου

«Ο κ. Βενιζέλος διέπραξε, σήμερα, ένα ακόμα ατόπημα. Αδυνατώντας να αντικρούσει τις θέσεις του Προέδρου της Ν.Δ. για την αντισυνταγματικότητα των προθέσεών του, το Μνημόνιο ΙΙ να ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών, κατέφυγε σε πρωτοφανή παραποίηση των δηλώσεων του κ. Σαμαρά και
σε ανεπίτρεπτους  συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Υιοθέτησε βολικά και υποστήριξε τους εξίσου συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς της κας Μπακογιάννη για το ίδιο θέμα.
Ότι, δηλαδή, η Ν.Δ., χωρίς καν να δει το Μνημόνιο ΙΙ που αυτή τη στιγμή συζητείται στην Ευρώπη, θα το καταψηφίσει.
Από το κείμενο, όμως, της ομιλίας του κ. Α. Σαμαρά προκύπτει ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., με σαφήνεια δήλωσε ότι, αν το νέο Μνημόνιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι καλό για τη χώρα, η Ν.Δ. θα το ψηφίσει χωρίς να σταθεί στο θέμα του αριθμού των απαιτούμενων ψήφων.
Ενώ, αν είναι στην ίδια λάθος κατεύθυνση με το σημερινό, θα το καταψηφίσει, άσχετα με τον αριθμό ψήφων που προτίθεται να θέσει ως όριο η κυβέρνηση: Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Α. Σαμαρά:
  «… ακούμε τώρα να μας... «απειλείτε», ότι θα φέρετε τη νέα δανειακή Σύμβαση, το λεγόμενο Μνημόνιο-ΙΙ, με 180 ψήφους. Μάλιστα υπουργός της Κυβέρνησής σας είπε ότι η ψήφιση με 180 δεν απαιτείται από το Σύνταγμα, αλλά θα το κάνετε για να πιέσετε την Αντιπολίτευση. Δηλαδή για να την εκβιάσετε…
            Μην κουράζεστε. Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα, για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της Πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε.
Και με 180 και με 250 και με... 300 να το φέρετε!                   
            Το καταλάβατε;
            Αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε. Τόσο απλό.
            Βέβαια εγώ βγάζω ένα συμπέρασμα ακούγοντας για 180: Ότι ετοιμάζεστε να αποδράσετε μέσα από πρόωρες εκλογές! Γιατί γνωρίζετε άριστα τη θέση μας από ανύποπτο χρόνο: εκβιασμούς δεν δεχόμαστε.
Εκτός αν εκείνο που δεν σας άφησαν οι δικοί σας να κάνετε, δηλαδή να παραιτηθείτε πριν λίγες μέρες, τώρα θέλετε να το κάνετε, ζητώντας 180.
Μα καλά, τέτοια μανία παραίτησής έχετε;
            Για να σοβαρευτούμε: Με βάση το Σύνταγμα, 180 ψήφοι απαιτούνται μόνο στην περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχετε συνομολογήσει τέτοιο πράγμα;
Αν τώρα μας λέτε «ξεχάστε το Σύνταγμα, το κάνουμε με πολιτικά κριτήρια», αυτό  δεν αναιρεί τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης. Γιατί το πόσες ψήφοι χρειάζονται για να περάσει ένας Νόμος, το καθορίζει το Σύνταγμα κι όχι η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Επί πλέον, εισάγετε ξαφνικά τον εκβιασμό, ως έννοια θεμιτή στο Εθνικό μας Δίκαιο. Γιατί, αλίμονο αν δεχθεί το Κοινοβούλιο ότι η πλειοψηφία μπορεί να καθορίζει κάθε φορά, σύμφωνα με τις σκοπιμότητες και τους εκβιασμούς της, τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την υπερψήφιση των νόμων.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εισάγετε στην πραγματικότητα ένα νέο εθιμικό και απολύτως αντισυνταγματικό επί πλέον λόγο πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Αντιλαμβάνεστε που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Σε μόνιμη πολιτική αστάθεια και εκτροπή.
            Στις δημοκρατίες, τέτοιοι εκβιασμοί σε βάρος του Κοινοβουλίου και του λαού, αποτελούν αποκρουστικές συμπεριφορές.
Και τέτοιους εκβιασμούς, η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται...». 

Πέραν αυτών, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, εκτός της διαστρέβλωσης των δηλώσεων του Προέδρου της Ν.Δ., είναι ότι ο συνταγματολόγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη για το συνταγματικό θέμα που έθεσε ο κ. Σαμαράς.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις της διαστρέβλωσης και της συκοφάντησης τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Αποδεικνύουν ταυτόχρονα πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές του σε συναίνεση».

 Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη