Χρ. Μάτης: Η διαφάνεια στα προγράμματα και τις προσλήψεις της κοινωφελούς εργασίας είναι εφικτή
Αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ.Μπάμπη Παπαϊωάννου ως εκπρόσωπο του δικτύου των εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και τα μέλη της γραμματείας του δικτύου, κ.Αργυρώ Σκίτσα και Φώτη Μπίμπαση, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης δήλωσε:
«Η παράταση μέχρι τις 11 Ιουλίου της προθεσμίας για την υποβολή των προτάσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δίνει την ευκαιρία να αναζητηθούν κάποιες λύσεις που θα θεραπεύουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που συζήτησε το θέμα.
Συγκεκριμένα:
1. Η διοίκηση θα πρέπει να ζητήσει από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με το οποίο έχει συμβληθεί αποκλειστικά για το θέμα να συναντηθεί αμέσως με το δίκτυο των εθελοντικών οργανώσεων και να συζητήσει τις προτάσεις τους για συγκεκριμένα προγράμματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υπό χρηματοδότηση κοινωφελή εργασία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να διασφαλίσει τη ομαλή και στερεή σχέση με τις εθελοντικές οργανώσεις της πόλης γιατί αυτές θα είναι και στο μέλλον οι σταθεροί εταίροι στις κοινωνικές δράσεις.
2. Τα προγράμματα που θα κατατεθούν να έχουν ως σκοπό την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του Δήμου Θεσσαλονίκης και όχι απλώς την παροδική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Αν επιλεγεί μόνο το δεύτερο, θα έχουμε μία ακόμη αποτυχημένη επανάληψη του μοντέλου των stage.
3. Η συνολική πρόταση που θα κατατεθεί από το ΙΝΕ για το Δήμο Θεσσαλονίκης με συνοπτική περιγραφή όλων των προγραμμάτων και τον αριθμό και τις ειδικότητες των ατόμων που θα απασχοληθούν σε αυτά, να αναρτηθεί στις 5 Ιουλίου στην ιστοσελίδα του δήμου έτσι ώστε να επιδέχεται σχολίων και προτάσεων από δημότες, οι οποίες θα μπορεί να ληφθούν υπόψη.
4. Οι προσλήψεις αυτών που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα, να γίνουν μέσω του καταλόγου του ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας απολύτως υπόψη μόνο:
· Την ημερομηνία εγγραφής
· Κοινωνικά κριτήρια
Πεποίθηση μου είναι ότι η καχυποψία που δημιουργήθηκε σχετικά με τις διαδικασίες του προγράμματος πρέπει να διαλυθεί αμέσως με την επιλογή διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια.
Η συνήθης πρακτική στα διάφορα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή ένωση προγράμματα είναι να εκπονούνται και αφού παραληφθούν τα παραδοτέα, το πρόγραμμα να αφήνει είτε "νεκρές" δομές είτε κουφάρια. Με την λήξη του προγράμματος, αφήνεται το όποιο έργο στην τύχη του.
Θα πρέπει λοιπόν το ΙΝΕ να προβλέψει, για κάθε πρόταση που θα κάνει προς επιδότηση, τους πόρους (σε χρήμα και ανθρώπους) που θα χρειαστεί για να συντηρηθεί και να διατηρηθεί μετά την λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε με αυτό το κριτήριο να γίνει η επιλογή των προτάσεων που θα εκπονηθούν.
Ο Δήμος δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς να αναμένει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου για την πόλη αλλά και για την κατάρτιση των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν σ' αυτά, πέρα της άμεσης ενίσχυσης των ανέργων.
...........
Σχόλιο taxalia: Καλά, εμείς δεν λέγαμε μέχρι τώρα να σταματήσουν όλες οι "περίεργες" μορφές εργασίας, όπως συμβασιούχοι, stage κλπ, ώστε να μη δημιουργούνται νέες γενιές εργαζόμενων υπό ομηρία; Αυτή δεν ήταν η πάγια αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης; Τώρα, βαφτίζουμε το stage "κοινωφελή εργασία" και ησυχάσαμε; Και γιατί να περνάνε μέσα από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κάποιες προσλήψεις; Γιατί κάποιοι και όχι όλοι, που λέει κι η διαφήμιση; Αλλά, δύσκολο πράγμα η πράξη...Όταν έρχεται η ώρα να καλύψεις ανάγκες, βλέπεις ότι και οι προηγούμενοι είχαν δυσκολίες, αφού δεν γίνεται να υπάρχουν "μόνιμοι" πλήρους απασχόλησης, παντού.