7 Ιουλ 2011

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ Ή ΑΠΛΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ. Πέγκας δήλωνε επαιρόμενος ότι στο τέλος του μηνός (Μαΐου) η τριμελής επιτροπή των «Δημητρίων», θα του παραδώσει τις προτάσεις της για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ώστε να τις παρουσιάσει στους αρμόδιους φορείς και στο ευρύ κοινό.
Από τη λήξη της προθεσμίας αυτής έχει κιόλας περάσει πάνω από ένας μήνας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τον πολιτισμό της πόλης μας αναρωτιούνται για το έργο της περιβόητης αυτής
επιτροπής, την οποία ο ίδιος ο κ. Πέγκας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καμία διαβούλευση με άλλους φορείς.
Όλο αυτό το διάστημα, όσους συναντώ στο δρόμο, το πρώτο πράγμα που με ρωτούν είναι «Τι ακούς για τα Δημήτρια;» και συμπληρώνουν «Αργούμε, ο θεσμός θα καταντήσει Φεστιβάλ γειτονιάς». Σαν άνθρωπος του πολιτισμού το διάστημα που πέρασε, από τη σύσταση της επιτροπής αυτής τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, συνομίλησα με πολλούς ανθρώπους του χώρου μας και μεταφέρω επακριβώς τις απόψεις τους:
«Ο Ρήγος της επιτροπής είναι φίλος και συνεργάτης της θεατρικής συγγραφέως αδερφής του Πέγκα και κουμπάρος του άλλου μέλους της επιτροπής, της Ταξοπούλου», «Η Ταξοπούλου, εκτός από συνεργάτης της αδερφής του Πέγκα, είναι και σύμβουλος του Φίλιππου Πετσάλνικου, ενώ εξαργυρώνει την υποστήριξη που παρείχε μαζί με το σύζυγό της, σχεδιαστή μόδας Κωνσταντίνο, στον προεκλογικό αγώνα του Μπουτάρη», αλλά και ακόμη πιο ακραίες απόψεις όπως «Έτσι όπως πάνε, είναι σαν να θέλουν να κάνουν τα Δημήτρια μη Κυβερνητική Οργάνωση, σαν τον Αρκτούρο του Μπουτάρη και τα Μονοπάτια της Ανατολής του Πέγκα για να παίρνουν επιχορηγήσεις από την πολιτεία».
Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους εγώ απαντούσα στις ανησυχίες τους αυτολεξεί: «Επικαλούνται την οικονομική κρίση και εγώ αυτό το συμμερίζομαι…έχουν πει ότι θα είναι μόνο πιο σύντομο, αλλά δεν θα χάσει σε ποιότητα…περιμένετε να δούμε το πρόγραμμα». Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να «βάλω και εγώ πλάτη» υπέρ του θεσμού, αντιμετωπίζοντας καλοπροαίρετα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο όταν στην εισήγηση του για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου, δήλωνε ότι η νέα διοίκηση του Δήμου  «έχει δεσμευθεί για την αναβάθμιση και την ποιοτική εξέλιξη του θεσμού».
Από τότε όμως μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχει γίνει; Η απάντηση είναι εύκολη: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ… ΄Η μάλλον όχι, έχει γίνει το εξής: Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού με αγωνία προσπαθεί να δικαιολογήσει δεξιά και αριστερά τα της αμοιβής των μελών της επιτροπής. Λες και μόνο αυτό είναι το ουσιώδες και όχι το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, ή ακόμη και για αυτό, λες και ότι τα 6.000 ευρώ που θα πάρει σαν αμοιβή το κάθε μέλος της επιτροπής είναι λίγα. Ξέρετε κ. Πέγκα πόσοι εγνωσμένης αξίας καλλιτέχνες της πόλης μας, θα προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, από αγάπη και μόνο για το θεσμό και τη διάδοση της τέχνης που λατρεύουν;
Ανατρέχω με αγωνία κάθε μέρα και στον διαδικτυακό τόπο του Φεστιβάλ. Τελείως ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ, καμία ανακοίνωση για το φετινό πρόγραμμα. Αναρωτιέμαι λοιπόν πως και πότε θα ενημερωθεί το κοινό της πόλης μας και οι ξένοι επισκέπτες και διαπιστώνω ότι όλα αυτά που μας έλεγε ο σημερινός Δήμαρχος, ότι δηλαδή κυρίαρχη προτεραιότητα της διοίκησης του είναι η προβολή και τουριστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης, είναι μόνο ΦΟΥΜΑΡΑ και τίποτε άλλο. Εσείς κ. Αντιδήμαρχε δεν γνωρίζετε ότι όλα τα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, ακόμα και αυτά της Τουρκίας, ανακοινώνουν τα προγράμματά τους αρκετούς μήνες πριν; Και αν εσάς κ. Πέγκα μπορώ να σας δικαιολογήσω λόγω απειρίας, στον σαφώς πιο έμπειρο Δήμαρχό σας, δεν μπορώ παρά να αποδώσω ένα και μόνο χαρακτηρισμό: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
Και επειδή, αγαπητοί κύριοι, εξακολουθώ ακόμη και τώρα να πιστεύω ότι τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά, απειρία και αδιαφορία, είναι τα αίτια της αδράνειας σας για το Φεστιβάλ και όχι η σκοπιμότητα με απώτερο στόχο την απαξίωση του θεσμού, σας απευθύνω την παρακάτω έκκληση:
Φέρτε επιτέλους για διαβούλευση τον σχεδιασμό σας στην αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού και Διαπολιτισμικών Σχέσεων, (την οποία εσείς οι ίδιοι που τη συγκροτήσατε, εσείς την απαξιώσατε) και εν συνεχεία προς ενδελεχή συζήτηση και λήψη της τελικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πάρτε επιτέλους στα σοβαρά τον πολιτισμό, για να σας το πω λαϊκά. Μπορεί να «μην χτίζει πολιτικές καριέρες», δίνει όμως ψυχική ανάταση και πνοή στον κόσμο που την χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ.


Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πιανίστας, Δικηγόρος,
Συντονιστής Πολιτισμού “Ομάδας Δημιουργίας”,
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης,
Αντιπρόεδρος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης,
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας για τον Χορό και τις Παραστατικές Τέχνες
Πρ. Διευθυντής Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης,
Πρ. Υπεύθυνος Μουσικών Δραστηριοτήτων ΒΠΚ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη