22 Ιουλ 2011

Γιατί χαίρονται αυτοί, πατέρα;

Εντάξει, καταλαβαίνω για ποιο λόγο χαίρονται οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, ήτοι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. δίπλα στον..
 κ. Παπανδρέου.

Επιτέλους, η ηγεσία της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφώνησαν πως θα αποφύγουν την κατάρρευση της ευρωζώνης εξαιτίας του τεράστιου και προφανώς μη αντιμετωπίσιμου χρέους της Ελλάδος. Αν δεν συμφωνούσαν να επέμβουν, ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος θα μεταδιδόταν με ταχύτητα φωτός σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία (μικρό το κακό) και κατόπιν σε Ισπανία και Ιταλία. Και ναι μεν τα προβλήματα της Ελλάδος προκαλούν πονοκέφαλο, τα αντίστοιχα όμως μεγέθη Ισπανίας και Ιταλίας καθιστούν την κρίση χρέους των χωρών αυτών μη διαχειρίσιμη.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι τυχόν κατάρρευση της Ελλάδος θα συμπαράσερνε όλη την Βαλκανική.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να σώσουν τις οικονομίες τους πρωτίστως, γεγονός καθ’ όλα εύλογο και αποδεκτό, και αποφάσισαν να ξαναδανείσουν την Ελλάδα. Ο Μπερνουσκόλνι δήλωσε οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να προβούν σε νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, με τραπεζική στήριξη. Τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας. Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι «εθελοντική συνεισφορά» των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους.

Φυσικά, δεν θα το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Το επιτόκιο δανεισμού για τα 109 δις προβλέπεται ότι θα είναι 3,5%, ενώ για τα 49 δις των τραπεζών το επιτόκιο θα ξεπεράσει το 4,5%. Ναι, μεν τα επιτόκια αυτά είναι χαμηλότερα της αγοράς σήμερα, δεν παύουν όμως να είναι υψηλά για μία χώρα που αντιμετωπίζει αδυναμία ικανοποίησης του χρέους της. Συνεπώς βγάζουν όλοι τους μεροκάματα και μάλιστα γενναία εις βάρος μας, καθώς, αν πράγματι ήθελαν να μας συνδράμουν, θα μπορούσαν κάλλιστα να μας δανείσουν με επιτόκιο περί το 1-1,5%. Εννοείται ότι θα μας επιβάλουν να υποθηκεύσουμε περιουσιακά στοιχεία – τα πιο ελκυστικά φυσικά – προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους.

Και φυσικά ισχύει η δέσμευσή μας για εκποίηση δημόσιας περιουσίας αξίας άνω των 30 δις. Επίσης, εννοείται ότι θα πρέπει να αναμένουμε εντός των επόμενων μηνών ένα νέο Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, ή όπως το βαφτίσουν, με ακόμη επαχθέστερα μέτρα.

Ο κ. Παπανδρέου όμως για ποιο λόγο ακριβώς χαίρετε; Δάνειο μας δίνουν και μάλιστα με υψηλά επιτόκια και με νέους επαχθείς όρους, δεν μας χαρίζουν τα χρήματα…Αν μάλιστα προσθέσουμε και τα 110 δις που έχουμε δανειστεί από πέρσι συν τα 158 δις τώρα συν το τρέχον χρέος περί τα 300 δις ίσως και περισσότερα, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα θα ΟΦΕΙΛΕΙ πάνω από 550 δις σε ορίζοντα τριάντα ετών. Η επιμήκυνση για 15, 20 ή και 30 χρόνια, σημαίνει με απλά λόγια ότι μόνο που πέτυχαν ήταν να μεταθέσουν το τωρινό μας πρόβλημα στην επόμενη γενιά.

Ήτοι, τα γ… τα δικά μας θα τα πληρώσουν τα παιδιά μας. Αυτό και αν είναι εθνική πολιτική σωφρόνων πολιτικών…

Η «επιτυχία» τους έγκειται στο να μην χρεοκοπήσουμε – τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον – αλλά θα ζούμε φυτοζωώντας για δεκαετίες. Γιατί ανάπτυξη με χρέος 550 δις, παντελή έλλειψη χρημάτων στην αγορά και νέα φορομπηχτικά μέτρα, ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγεται…

Υ.Γ. Εκτός και αν χαίρεται που την έφερε στον κ. Βενιζέλο κερδίζοντας χρόνο και φλας δημοσιότητας…

Τα Σέβη μου.

ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ
http://ed-mysterious.blogspot.com/2011/07/blog-post_2709.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη