26 Αυγ 2011

"Eίναι λυπηρό οι Έλληνες πλούσιοι να βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία"

Γράφει η καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, στο aixmi.gr σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, που παραθέτουμε στη συνέχεια.
Εμείς όμως, θα συμπληρώσουμε, ότι είναι ακόμη πιό λυπηρό, που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι σφωγγοκολάριοι της άθλιας οικονομικής ελίτ του τόπου, που φοροδιαφεύγει σημαντικά και ότι ποτέ δεν τόλμησαν να στριμώξουν στην πράξη έναν "επώνυμο", ισχυρό παράγοντα της οικονομικής ζωής (ειδικά αν είναι και ...εκδότης ή καναλάρχης). Αυτή η ιδιότυπη ασυλία, δεν υπάρχει πλέον ούτε στη Ζιμπάμπουε. Στην Ελλάδα, οι 100 πραγματικά πλουσιότεροι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο ! Ποτέ ! Και παραμένουν ...
ανεξέλεγκτοι. Κι όσο περισσότερο, λεκτικά, οι κυβερνήσεις υπόσχονται ότι θα τους ελέγξουν, τόσο πιό προκλητικά φοροδιαφεύγουν !
Το άρθρο της κ.Πριόβολου:

Με τη φράση «φέρτε πίσω τα λεφτά» ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως επενδυτές. Γνωρίζοντας τις δυνατότητες της χώρας του και ανησυχώντας για την κρίσιμη κατάστασή της, απευθύνεται στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο καθώς και στον Απόδημο Ελληνισμό, γιατί η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι ύψιστη ανάγκη για τον τόπο την ώρα αυτή.

Λέγεται ότι τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι θεωρούνται από τους ισχυρότερους του κόσμου, έχουν επενδυθεί ως επί το πλείστον στο εξωτερικό, και ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. η ναυτιλία της Ελλάδας είναι μια «απόκρυφη» οικονομική δύναμη. Θα ήταν, λοιπόν, σωτήριο αν ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών μπορούσε να διατεθεί σε παραγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι, βέβαια, λυπηρό ότι όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, οι Έλληνες κεφαλαιούχοι όχι μόνο δεν προσφέρθηκαν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία αλλά αντίθετα έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Εξάλλου τι να πει κανείς για προύχοντες ή πολιτικούς, που ενώ καταχράστηκαν τα χρήματα του λαού της πατρίδας τους, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας, παραμένουν ατιμώρητοι ;

Καθώς το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης δεν είναι στενά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ευρύτερο, την ίδια ώρα στην Ιταλία οι επικεφαλής μερικών από τις ισχυρότερες εταιρείες όπως ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Tod’s, και ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα της Pirelli, σε διακήρυξή τους, εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ιταλία και τονίζουν ότι «αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε εδώ και δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε τη χώρα μας να καταρρέει». Παρότι ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αισθάνονται στρατευμένοι σε μια εθνική προσπάθεια πέρα από ιδεολογίες και πολιτικά κόμματα.

Σε συνέντευξή του ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης χαρακτήρισε συγκινητική τη χειρονομία των Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών και συμπλήρωσε : « τι κάνουν οι ισχυροί εδώ ; έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Στην αστική τάξη του τόπου δεν υπάρχει ούτε πνευματικότητα ούτε πατριωτισμός. Δεν υπάρχουν αστοί σαν τους Μπενάκηδες, για παράδειγμα».

Δεν θα ήθελα να συμμεριστώ την απαισιοδοξία του Σκαμπαρδώνη. Πιστεύω ότι, εφόσον και η Πολιτεία έχει συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για το μέλλον, υπάρχουν και σήμερα Έλληνες, που ξεπερνούν σε δύναμη ψυχής τους ευρωπαίους εταίρους μας, και τους αναμένω…,

*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε και:


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη