24 Αυγ 2011

H πικρή αλήθεια για τα ναρκωτικά

του Δημήτρη Γαρούφα*
Με αφορμή παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί σχεδόν σε αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όταν είναι για ιδία χρήση άνοιξε κύκλος συζητήσεων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, την απεξάρτηση κλπ.

Ως πρόεδρος του ΔΣΘ στο παρελθόν είχα επισκεφθεί ...
θεραπευτικές κοινότητες, συζήτησα με τους υπεύθυνους και είδα την σημαντική προσπάθεια που γίνεται, αλλά η αλήθεια είναι πικρή:από τους 20 που ξεκινούν σε ένα πρόγραμμα το τελειώνουν συνήθως λιγότεροι από τους μισούς και θεωρούνται ότι απεξαρτήθηκαν αν μέσα σε 5 χρόνια δεν ξανακάνουν χρήση ουσιών πράγμα που λίγοι το πετυχαίνουν. ΄Εχω στα χέρια μου σχετικά στοιχεία αλλά τονίζω ότι ακόμα κι αν πετύχουμε να απεξαρτηθούν μόνο 2-3 από την ομάδα των 20, είναι πολύ σημαντικό και οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα προγράμματα απεξάρτησης αλλά νομίζω πως προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πάντα η πρόληψη.

Οφείλουμε να ασχοληθούμε πιο ενεργά με το θέμα της πρόληψης για να περιορισθεί μελλοντικά ο αριθμός αυτών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σε αυτό τον τομέα μπορεί να προσφέρουν όλοι στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος: οι πολιτικές νεολαίες με κοινές δράσεις , η Εκκλησία προσφέροντας όχι μόνο διέξοδο στις μεταφυσικές αναζητήσεις των νέων αλλά και ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης, οι αθλητικοί φορείς αλλά και η πολιτεία προσλαμβάνοντας στα σχολεία ψυχολόγους που συνεργαζόμενοι με γονείς και εκπαιδευτικούς θα συμβάλλουν στην πρόληψη. Να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων αλλά συμμετοχή σε δράσεις και επιστημονικών φορέων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν ενώ σε αυτή την προσπάθεια δεν ωφελούν οι επισκέψεις πολιτικών κλπ. στα κέντρα απεξάρτησης όταν γίνονται για το θεαθήναι συνοδεία ΜΜΕ ενώ χρειάζεται μακρόχρονος αγώνας για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Η χώρα μας μαστίζεται από δεινή οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα και ανεργία των νέων που βλέπουν να ακυρώνονται τα όνειρά τους… ΄Ερχονται χρόνια δύσκολα και φοβούμαι ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σ΄αυτή τη συγκυρία θα οδηγήσει σε αύξηση αυτών που θα κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.. ενώ θα έπρεπε ειδικά τώρα να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη συνειδητοποιώντας ότι θωρακίζουμε τους νέους αν δημιουργήσουμε ορίζοντες στη ζωή τους ,αν δώσουμε δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες τους και κυρίως αν ενδυναμωθούν οι οικογενειακοί δεσμοί. Οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες, αλλά και τα ΜΜΕ οφείλουν να προβάλλουν υγιή πρότυπα, να υπάρχει κοινωνική συνοχή , ελπίδα και αίσθηση στους νέους ότι στην κοινωνία μας έχουν μέλλον όλοι…

*πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε (24-8-11)και στον «Αγγελιοφόρο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη