Είναι η πολλοστή φορά που σας το λέμε: προκαλείτε άσχημα την ελληνική κοινωνία ! Τουλάχιστον κρυφτείτε για μερικούς μήνες!
Λίγες μόνο βδομάδες έχει ο Παπαδήμος πρωθυπουργός και ξαναθυμηθήκατε το παλιό λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ, με τις "φιλολαικές παρεμβάσεις". Νομίζετε ότι πείθετε κανέναν, ζητώντας να μην αυξηθεί το ρεύμα, τώρα που ξαναγίνατε αντιπολίτευση; Και τότε γιατί τα ανεβάζατε όλα ρε, μέχρι χθες που ήσασταν κυβέρνηση;
Δείτε το νέο παπατζηλίκι:
Κοινή ερώτηση 8 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωτοβουλία της κας Μαρίας Μίχου, σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας επίκεινται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1-1-2012.
Το θέμα άνοιξε και επίσημα στις 15-12-2011 με την επιστολή που σας απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. Α.Ε. κ. Α. Ζερβός, με την οποία ζητά μεταξύ άλλων αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ύψους τουλάχιστον 15%. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, η εταιρεία θα περάσει σε ζημιές με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποκρατικοποίησή της.
Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να υιοθετήσει μεσοσταθμικές αυξήσεις 10-12%, χωρίς να αποκλείεται η αποδοχή του αιτήματος της διοίκησης για 15%.
Αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζουμε το θέμα βρίσκεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση.
Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολα περνάει η ελληνική οικογένεια, πόσο δύσκολα επιβιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενώ το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην χώρα μας μειώνεται διαρκώς (89% του κοινοτικού μέσου όρου το 2010 από 95% το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία (2.9% αύξηση τον Νοέμβριο του 2011 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και κατ’ επέκταση την κατάρρευση της ζήτησης άρα και της πραγματικής οικονομίας.
Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ακόμα και η ελάχιστη αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις στην λειτουργία της οικονομίας, οι οποίες θα επιτείνουν την παρατεταμένη ύφεση που βιώνουμε.
Κύριε Υπουργέ,
Η Δ.Ε.Η. είναι μια επιχείρηση η οποία το 2009 είχε καθαρά κέρδη 693 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 τα κέρδη αυτά μειώθηκαν στα 558 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 19.5%) και το 2011 αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ένα μέρος των χρημάτων από τις επερχόμενες αυξήσεις αναμένεται να καλύψει υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. προς τρίτους ύψους 2 δις ευρώ, με το συνολικό χρέος της εταιρείας να διαμορφώνεται στο τέλος του 2011 στα 5.09 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 880 εκατομμύρια.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν διαχρονικές αστοχίες στον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνουν διαρκώς τους πολίτες.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε:
- Ποιες εναλλακτικές επιλογές πρόκειται να εξετάσετε έτσι ώστε να μην χρειαστεί μια ακόμα αύξηση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Μαρία Μίχου
Αρβανιτίδης Γιώργος
Κεφαλίδου Χαρά
Μαργέλης Σπυροπάνος
Μοσχόπουλος Σπυρίδων
Τεκτονίδου Κυριακή
Τσιαούση Ελένη
Τσόνογλου – Βυλλιώτη Βασιλική