8 Δεκ 2011

Πόλος έλξης για τους επισκέπτες η Χριστουγεννιάτικη Πλατεία Αριστοτέλους

Πρωτοβουλία για την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την Κεντρική Μακεδονία, την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αλλά και τις όμορες βαλκανικές χώρες, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναλαμβάνουν από κοινού ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Στο πλαίσιο αυτό..
εντάσσεται η μετατροπή της Αριστοτέλους σε «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία» μέχρι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου του 2012.

 «Εξαρχής, δηλώσαμε ότι θα έχουμε καλή σχέση με τα επιμελητήρια της πόλης. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για την διοργάνωση μιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κλίματος στην αγορά», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ενώ επισήμανε πως στόχος της διοίκησης του δήμου είναι η αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της πόλης. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων στην πυρίκαυστη ζώνη, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθεί το σύστημα των λεωφορειόδρομων», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. 

«Θέλουμε η ‘Χριστουγεννιάτικη Πλατεία’ να γίνει θεσμός» 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης αναφέρθηκε στον πιλοτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. «Θέλουμε αυτή η πρωτοποριακή εκδήλωση να λάβει τα χαρακτηριστικά ενός θεσμικού γεγονότος, το οποίο θα είναι σύμφυτο με την ιστορία και την προβολή της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Ζορπίδης. 

 Όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Χριστουγεννιάτικης Πλατείας», ο πρόεδρος του ΕΕΘ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα φωταγωγηθεί το πλωτό δένδρο. «Στην πλατεία Αριστοτέλους, έχουν τοποθετηθεί παγοδρόμιο, περίπτερα-σπίτια δημιουργικής απασχόλησης και συστοιχία χριστουγεννιάτικων δένδρων. Επίσης, θα τοποθετηθεί φωτεινός διάκοσμος σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους και θα εγκατασταθούν σπιτάκια που θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα διαθέτουν δικά τους προϊόντα», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης. 

«Να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε τουριστικό προορισμό» Με στοίχημα παραλλήλισε την «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία», ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Ως έμποροι, θα πρέπει να είμαστε κοντά στους καταναλωτές ενώ ο δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την καθαριότητας της πόλης», υποστήριξε ο κ. Φιλιππίδης. 

Με την σειρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, Πάρις Μαυρίδης, επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό προορισμό. «Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον συνεδριακό τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης. 

Στις κοινωνικές δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, ενόψει των Χριστουγέννω, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα ενώ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε πως θα τοποθετηθούν έλατα στις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης. 


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΕΘ, Μ.ΖΟΡΠΙΔΗ

 Κυρίες και κύριοι, 
 Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη συνέντευξη που έχει ως αντικείμενο το μεγαλύτερο γεγονός για την Θεσσαλονίκη, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αρκετά χρόνια, αναζητούσαμε τρόπους μέσω των οποίων η πόλη και η αγορά θα έβρισκε και πάλι τον ρυθμό και την ζωντάνια της, κόντρα στο κύμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα, την πόλη μας και τους επαγγελματίες-μέλη μας. Η σκέψη μας ήταν να αξιοποιήσουμε την πλατεία Αριστοτέλους, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την «καρδιά» της πόλης και ίσως μια από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης. 
Η διοικητική επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου αποφάσισε να κάνει πράξη την ιδέα αυτή, μετατρέποντας της Αριστοτέλους σε Χριστουγεννιάτικη Πλατεία, από τον περασμένο Μάϊο. Ακολούθως, ήρθαμε σε συνεννόηση με την διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάϊ Καπόν, οι οποίοι μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του καινοτόμου εγχειρήματος μας. Έτσι, εκπονήσαμε σχετική μελέτη και προχωρήσαμε στην εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Ανάδοχος σε συνεργασία και με την έγκριση του δήμου, ορίστηκε η κοινοπραξία ΗΕLΕΧPO και ΑΤΡΑΚΤ Α.Ε.. Στη συνέχεια, το Επιμελητήριο μας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για τις δράσεις που θα λάβουν χώρα, την χωροταξική διάταξη αλλά και την καλλιτεχνική υποστήριξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2012. 

Στόχος μας είναι η «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία» να μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την Κεντρική Μακεδονία, την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αλλά και όλων των όμορων βαλκανικών χωρών. Μέλημα μας είναι η «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία» να γνωρίσει την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση του υποτονικού κλίματος της αγοράς αλλά και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Στο πλαίσιο του στολισμού, εντάσσεται και η εγκατάσταση ενός πλωτού δένδρου από φωτεινά αστέρια μέσα στη θάλασσα, το οποίο θα φωταγωγηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα. Στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν τοποθετηθεί παγοδρόμιο, περίπτερα-σπίτια δημιουργικής απασχόλησης και συστοιχία χριστουγεννιάτικων δένδρων. Επίσης, θα τοποθετηθεί φωτεινός διάκοσμος σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους και θα εγκατασταθούν σπιτάκια που θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα διαθέτουν δικά τους προϊόντα. 

Στο πλαίσιο της «Χριστουγεννιάτικης Πλατείας», οι ανάδοχοι θα στολίσουν τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και το δημαρχιακό μέγαρο. Επιπλέον, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και συγκεκριμένα στο ύψος του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, λειτουργούν ήδη τραινάκι, καρούζελ και δεσπόζει η τεράστια ρόδα. Επίσης, έχει εγκατασταθεί ταχυδρομείο για όσα παιδιά θέλουν να στείλουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Θέλουμε αυτή η πρωτοποριακή εκδήλωση που φέτος έχει πιλοτικό χαρακτήρα, να λάβει τα χαρακτηριστικά ενός θεσμικού γεγονότος, το οποίο θα είναι σύμφυτο με την ιστορία και την προβολή της Θεσσαλονίκης. 
 Σας ευχαριστώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη