Επί δεκαετίες γκρινιάζαμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιο έλλειμμα σε "πεντάστερα". Κάποιοι άνθρωποι επένδυσαν, έκαναν καταπληκτικά ξενοδοχεία, τα οποία σήμερα φυτοζωούν, αφού η Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται με γοργά βήματα σε σεληνιακό τοπίο, πρωτεύουσα της φτώχειας και ..
.
...των συλλήψεων.
Ερώτηση με θέμα τον επερχόμενο κίνδυνο να διακόψουν τη λειτουργία τους ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης απηύθυνε ο βουλευτής Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στις 24 Ιανουαρίου 2012.
Ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των ξενοδοχειακών μονάδων με στοχευμένα προγράμματα, ώστε και να αποτραπεί ο κίνδυνος και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αφορμή για την ερώτηση έδωσαν δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες ο τζίρος του ξενοδοχειακού κλάδου, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, μειώνεται, παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων, ενώ τουλάχιστον δεκαοκτώ ξενοδοχεία έχουν βάλει πωλητήριο.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 έκλεισε μεν με αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο η καθήλωση των τιμολογίων οδήγησε σε μείωση του τζίρου, η οποία ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποσοστιαία.
Μέχρι και πριν από τρία χρόνια, οι Έλληνες αντιπροσώπευαν το 75% των πελατών, ενώ πέρυσι, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 58,24%. Η μείωση αυτή αντανακλά τη συνολική καθίζηση της οικονομίας στην πόλη, καθώς στην πλειοψηφία τους οι έλληνες πελάτες των ξενοδοχείων που επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη για τις εμπορικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, μειώθηκαν δραματικά.
Τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Αυτήν την περίοδο, οι κρατήσεις παρουσιάζουν πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στον προγραμματισμό των επαγγελματιών για τη νέα τουριστική χρονιά.