Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την προσπάθεια εξαφάνισης κάθε αναφοράς του ονόματος «Μακεδονία», από κτίρια και υπηρεσίες επιχειρεί να ολοκληρώσει, λίγο πριν αποχωρήσει από τις κυβερνητικές θέσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με μία δήλωση βόμβα ο κ. Χρυσοχοΐδης την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε την...
κατάργηση διαφόρων Γραμματειών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης και αυτής του Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής. Με την κίνησή του αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκάλεσε ακόμα ένα καίριο χτύπημα στη μάχη που δίνει η χώρα στα εθνικά θέματα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή, λέγοντας πως γίνεται πρωτίστως για λόγους εξοικονόμησης δαπανών αλλά και για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας της διοίκησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με τη νέα δομή θα υπάρχει 67% μείωση στις Γραμματείες (από 15 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες που υπάρχουν σήμερα μειώνονται σε 5), οι 101 Διευθύνσεις περιορίζονται σε 43 (μείωση 57%), τα 376 Τμήματα σε 138, δηλαδή 63% μείωση και τα 30 αυτοτελή Γραφεία σε μόλις 2. «Αυτό, λοιπόν, λέει κάτι ακόμη, ότι ενώ ζήτησε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια μείωση του κράτους περίπου 30%, εμείς μειώνουμε όλη τη δομή του Υπουργείου κατά 57%», ανέφερε ο υπουργός.
Έντονες αντιδράσεις και πανελλήνια κατακραυγή
Ήταν λογικό η απόφαση αυτή να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και από τοπικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις για την κατάργηση της γενικής γραμματείας Μακεδονίας Θράκης μπήκαν το 2009. Τότε ο πρώην πλέον πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και υποβάθμισε τις λειτουργίες του. Μάλιστα τότε η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως, με την εγκατάσταση δύο υφυπουργών άλλων υπουργείων στη γραμματεία, ουσιαστικά αποκτούσε πραγματικό ρόλο. Παρόλα αυτά το 2010, εφευρέθηκε, πάλι με τη δικαιολογία της αναβάθμισης, η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, αφού ο ένας υφυπουργός δεν είχε βρει ρόλο, ενώ η άλλη περιόδευε στην εκλογική της περιφέρεια. Οι υφυπουργοί έφυγαν κι έμεινε η γραμματεία, με επικεφαλής έναν επιστήμονα τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Τελικά προχθές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως μπαίνει λουκέτο στην… αναβαθμισμένη γραμματεία.