4 Ιαν 2012

Ο λαϊκισμός του κασκόλ

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου* 

Διάβασα προχθές στον «Κόσμο του Επενδυτή» συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης σχετική με όλους και για όλα. Πολυσυνεντευξιαζόμενος ο Γιάννης Μπουτάρης, έχει αναπτύξει μια επιμελώς «ατημέλητη» γλώσσα και είναι λογικό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να τον προτιμούν σε σχέση με πολιτικούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον απωθητικό για τους πολίτες στρογγυλεμένο, ξύλινο λόγο.

Με ιδιαίτερη προσοχή στάθηκα στις απαντήσεις του για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Για τον πρώην Πρωθυπουργό υποστήριξε συγκεκριμένα, ότι...
φτάσαμε ως εδώ, να απειλείται δηλαδή το μέλλον της πατρίδας μας, διότι «δεν είχε την οργανωτική και διοικητική ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διακυβέρνησης» και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «εκφράζει ένα λαϊκισμό αισχίστου είδους» και «προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα».

Ο δήμαρχος είναι λάθος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν «απέτυχε» γιατί ήταν απλώς κακός manager, αλλά εξαιτίας ενός άκρατου λαϊκισμού που υιοθέτησε, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών και ο οποίος τον εμπόδισε στη συνέχεια να ακολουθήσει τις σωστές για τη χώρα πολιτικές.

Διότι ήταν λαϊκιστής ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έλεγε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», όταν κατέβαινε στον Πειραιά με σηκωμένες τις γροθιές για να ακυρώσει μια τεράστια επένδυση, ωφέλιμη για τον τόπο και όταν υποσχόταν μια «πράσινη» Θεσσαλονίκη. Αποκορύφωμα, βέβαια, όλης αυτής της πρακτικής, αποτέλεσε και το εθνικά επικίνδυνο, όπως απεδείχθη, τέχνασμα του δημοψηφίσματος.

Τελικά, ένα ανέμελο κασκόλ μπορεί να υποκρύπτει πολύ μεγαλύτερες δόσεις λαϊκισμού από μια πορτοκαλί γραβάτα σε ένα ριγέ κοστούμι.

Αντίθετα, πώς μπορεί να θεωρείται λαϊκισμός η δικαιωμένη πλέον θέση Σαμαρά απέναντι στο Μνημόνιο, οι προτεινόμενες λύσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας, η «πλάτη» που έβαλε σε πολλά νομοσχέδια στη Βουλή και η συμβολή του στη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, παίρνοντας μάλιστα μεγάλο πολιτικό ρίσκο;

Καταλήγω, λοιπόν, ότι πίσω από ελευθεριάζουσες εκφράσεις, πιθανώς να υποκρύπτεται πολλές φορές και μια πρόθεση αποστολής μηνυμάτων, σαν τα sms που στέλνονται μαζικά, ενώ ο λαϊκισμός έχει τον ίδιο αντίκτυπο, έστω και αν είναι «εστέτ» ή του κασκόλ.

Γι’ αυτό προσοχή στα sms από όπου και αν προέρχονται.



* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).

Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο blog: www.efsimopoulos.gr.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη