16 Φεβ 2012

Κόσμε, μας χρωστάς, δεν σου χρωστάμε !

του Βλάση Γωγούση 
Αγαπητοί αναγνώστες , έτυχε να διαβάσω την παρακάτω επιστολή μιάς Καθολικής Καλόγρηας, της Catherine Martin, μια επιστολή που τσακίζει κόκαλα , ένας ύμνος για την Ελλάδα και τους Έλληνες , μια επιστολή που μακάρι να μπορούσαν να την διαβάσουν οι φίλοι μας δανειστές , πριν από..
κάθε «τηλεδιάσκεψη» που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες .
 Το άρθρο της Ρωμαιοκαθολικής μοναχής. δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα La Croix και αναδημοσιεύθηκε από το site "Προοδευτική Πολιτική" 

 " Εγώ, μια Ρωμαιοκαθολική καλόγρια, θα υποστηρίξω την Ελλάδα " 
 Ζώντας εδώ κι οκτώ χρόνια στην Ελλάδα την κατάσταση της χώρας και τις αντιδράσεις που αυτή προκαλεί, νιώθω υποχρεωμένη να δηλώσω τα παρακάτω : 
 Μου ακούγεται παράξενο και απαράδεκτο να μιλάμε συνεχώς για «χρέος της Ελλάδας προς την Ευρώπη». Πάντοτε συναισθανόμουν το αντίθετο: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΆΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πρόκειται για ένα δάνειο που παραχωρήθηκε εδώ και πάνω από είκοσι πέντε αιώνες κι έκτοτε έχουν δοθεί αμέτρητες δόσεις, που δε καταμετρώνται μεν σε δραχμές ή σε ευρώ, αλλά που η αξιοποίησή τους παρήγαγε ανεκτίμητους θησαυρούς. Αχ, αν μόνον όχι απλά όλοι οι ελληνιστές της Ευρώπης, αλλά κι όλοι οι φιλόσοφοι, οι αρχιτέκτονες, οι γλύπτες, οι άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και όλοι όσοι δε θα ήμαστε ακριβώς ό,τι είμαστε αν δεν είχαμε συναντηθεί στην πορεία της ζωής μας με τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα, τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη, τον Προμηθέα, αν δεν είχαμε ακούσει να γίνεται λόγος για τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, αν δεν είχαμε μελετήσει τη χάρη του Ερμή και της Αφροδίτης, την χαμογελαστή γαλήνη στις κόρες, την λαμπερή, επιβλητική, αλλά όχι αλαζονική ωραιότητα του Παρθενώνα, για να μην αναφερθώ σε λίγα μόνο από τα πιο διάσημα σχετικά παραδείγματα, αν όλοι οι ιατροί θυμούνταν τον Ιπποκράτη κι όλοι οι δημοκράτες την Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας, αν όλοι κάναμε σωστά τους λογαριασμούς μας, ίσως θα αναγνωρίζαμε το γεγονός πως εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα και πως τα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το δικό μας χρέος, που κανείς δε μας ζητά ποτέ να αποπληρώσουμε. Κι ας μην αναφερθούμε σε όλους τους θησαυρούς για τους οποίους καυχώνται τα μουσεία μας, προϊόντα λεηλασίας της ελληνικής γής . 

 Αυτά αγαπητοί μου φίλοι ,αυτές οι μεγάλες αλήθειες, θάπρεπε να μπορούσε ν` ακουστούν στις χώρες της Ε.Ε. που εν χορώ τον τελευτείο καιρό μιλούν για τη Ελλάδα και τον Λαό της με απαξιωτικό τρόπο! 
 Δρ Βλάσης Γωγούσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη