8 Φεβ 2012

Από τις ξέρες του Καστελλόριζου πίσω στις ακτές της Τροίας

"Η διαπραγμάτευση είναι σαν τη Λερναία Ύδρα", είπε ο Ε. Βενιζέλος
και τι είναι η "ύδρα";

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Σαχλαμαρίζοντας με την Τίνα, την Άννα, την Αννούλα και τους φλούφληδες υπαλλήλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έρριξε ο καπετάνιος το σκάφος στις ξέρες του Καστελλόριζου. Σκοπίμως. Εκεί του έδωσαν οι πάτρωνες το χάρτη για να μας ανακοινώσει ότι πλέουμε πλέον σε..
χαρτογραφημένα ύδατα καθ’ οδόν προς την Ιθάκη. Έκοψε, όμως, δρόμο και το Αγαίο μάς ξέβρασε στις αμμουδερές ακτές της Τροίας. Πίσω και πάλι χωρίς πολυμήχανο Οδυσσέα και πολέμαρχο Αχιλλέα, αλλά με πάμπολλους πολυμαλάκες και άφθονες Αχίλλειες πτέρνες.
 Εκεί βρισκόμαστε πια καθηλωμένοι από τις εφόδους των τροϊκανών που μας έχουν πάρει φαλάγγι και κοντεύουν να μας πετάξουν στη θάλασσα. Οι Εφιάλτες πολλοί και τα ανδρείκελά τους ακόμη περισσότερα. Τί κι’ αν γράφουμε, τί κι’ αν σχολιάζουμε οι απλοί προδομένοι πολίτες, τί κι’ αν υψώνονται στεντόρειες φωνές ελάχιστων πατριωτών δημοσιογράφων και πολλών πνευματικών κορυφών! 
Το καραβάνι προχωράει κι’ όλοι οι απέναντι μοιάζουμε με τα σκυλιά που γαυγίζουν, αλλά δεν ταράσσουν τον βηματισμό των καμηλών. Αδιάβαστα τα γομάρια ψηφίζουν το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια που μεταφράζονται στα ελληνικά και περνούν από το δήθεν ελληνικό νομοθετικό τυπογραφείο. Από την 23.04.2010 που λύσαμε κάβο στο Καστελλόριζο και σαλπάραμε για την Ιθάκη με την ολοκαίνουργια τριήρη του ΔΝΤ μας προδίδουν κάθε μέρα 255 ανθρωπάκια. Ένας χοντρός είπε προχθές ότι μάχεται, ότι διαπραγματεύεται και ότι η διαπραγμάτευση είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Πολύ ατυχής έκφραση, αφού αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το κράτος που διοικούν, τρόπος του λέγειν, 30 τόσα χρόνια. 
Πώς είναι δυνατόν να κόβεις ένα κεφάλ[α]ι[ο] και να ξεπηδάει άλλο; Πριν κάνεις μία κίνηση ή μία πρόταση για έναν τομέα, δεν γνωρίζεις ποιές επιπτώσεις θα έχει αυτή σε κάποιον άλλο τομέα; 

Τί είναι, όμως, η ύδρα; 
Διαβάζω στην εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος- Larousse: «Τα τοιχώματα του σώματός της αποτελούνται από το εξώδερμα και το ενδόδερμα, στο ενδιάμεσο των οποίων υπάρχει μία μεσόγλοια ουσία. Πάνω στο εξώδερμα βρίσκονται τα μυϊκά, νευρικά και ερεθιστικά κύτταρα. Με τα μυϊκά, η ύδρα, όταν ενοχλείται συστέλλεται και γίνεται μια μικρή σφαιροειδής μάζα, τα πλοκάμια της οποίας συστέλλονται επίσης και γίνονται αόρατα. Όταν η ύδρα αμύνεται, χύνει ένα δηλητηριώδες υγρό από τα πλοκάμια της, με το οποίο ναρκώνει το θύμα και μετά το φέρνει στο στόμα της». Γιατί δεν εκμεταλλεύονται τον ατελείωτο πλούτο της ελληνικής μυθολογίας, ώστε να ακριβολογήσουν; Θα μπορούσε να μιλήσει για τον Προκρούστη-τρόικα, αλλά έχει χάσει τον μπούσουλα. 

Ύδρα δεν είναι η διαπραγμάτευση, αλλά η ίδια η τρόικα, η οποία τον έχει σαγηνεύσει και τον έχει ναρκώσει. Ύδρα είναι η ανικανότητά τους και η αβελτηρία τους. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η ερώτηση που υπέβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε στο CNN: «Ρωτήστε τούς Έλληνες ποιούς εμπιστεύονται περισσότερο. Τη Γερμανία ή τους πολιτικούς αρχηγούς τους;». 

Τί άλλο θέλετε να σας πουν ρε γομάρια για να αντιληφθείτε επί τέλους ότι είσθε άχρηστοι; 

Γιατί δεν παύετε να ασχολείσθε με τη σωτηρία μας, ώστε να πάμε σε εκλογές; Όχι άλλη σωτηρία από σας. Δεν γουστάρουμε. Δεν θέλω μαθήματα υπευθυνότητας από ανεύθυνους. Για τον ελληνικό λαό ο Τροϊκός ο πόλεμος τώρα αρχίζει. Και δυστυχώς θα είναι διμέτωπος όπως πάντα. Ο λαός μας θα παλεύει τόσο με την Τρόικα εξωτερικού όσο και με την Τρόικα εσωτερικού, όπως αποκάλεσε ο Τσίπρας προσφυέστατα τους τρεις πολιτικούς μακελάρηδες που το παίζουν αρχηγοί. Αυτούς που όρισαν πρωθυπουργό τον εμπορικό αντιπρόσωπο των αγορών, ώστε να μεριμνά για τα συμφέροντά τους από σίγουρο πόστο. 

Και κάτι άσχετο, αλλά τόσο σχετικό. 
Ανέκαθεν αναρωτιόμουν γιατί οι αγγλοσάξονες έχουν ως χείριστη ύβρη τις λέξεις son of a bitch, που μεταφράζονται στην κυριολεξία ως «γιος της σκύλας», ενώ σε ελεύθερη μετάφραση είναι «κάθαρμα», «καθίκι» κ.λπ. Παρακολουθώντας την πορεία τού Γιωργάκη και της εν στενή εννοία οικογενείας του κατάλαβα επακριβώς τί εννοούν με τούτη τη βρισιά. 

Σωτήριος Καλαμίτσης 
Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη